Порастом цјена хране погођени најсиромашнији у Африци

Агенције УН за храну саопштиле су данас да очекују ће цијене риже, брашна и других кључних прехрамбених производа и даље бити нестабилне са тенденцијом раста и да ће тиме највише бити погођени сиромашни пољопривредници и потрошачи у Африци. У свом годишњем извјештају о стању хране широм свијета, три Агенције УН за храну затражиле су од […]

понедељак, 10 октобра, 2011 / 23:41

Агенције УН за храну саопштиле су данас да очекују ће цијене риже, брашна и других кључних прехрамбених производа и даље бити нестабилне са тенденцијом раста и да ће тиме највише бити погођени сиромашни пољопривредници и потрошачи у Африци.

У свом годишњем извјештају о стању хране широм свијета, три Агенције УН за храну затражиле су од влада да испоштују преузете обавезе о размјени информација о пољопривредним предвиђањима и стању залиха хране како би се избјегла нестабилност цијена која је изазвала немире током 2006. и 2008. године те пораст броја неухрањених у Африци.

Агенције су, такође затражиле обимније дугорочно инвестирање у пољопривредне секторе сиромашнијих земаља како би фармери могли да појачају производњу ради задовољења повећане потражње и да се на бољи начин изборе са евентуаллном избијањем кризе са храном.

Извјештај су израдиле УН Организација за храну и пољопривреду, Свјетски програм за храну и по први пут Међународни фонд за пољопривредни развој УН.