EУ: Нови закон забрањује дјеци да дувају балоне и пиште

Према новом закону о безбједности у ЕУ је дјеци забрањено да дувају балоне и користе пиштаљке, пише британски дневник "Дејли телеграф". У закону ЕУ о безбједности играчака, са којим се сагласила и усвојила британска влада, наводи се да дјеца млађа од осам година не смију да дувају балоне без надзора јер постоји опасност да их […]

понедељак, октобар 10, 2011 / 10:45

Према новом закону о безбједности у ЕУ је дјеци забрањено да дувају балоне и користе пиштаљке, пише британски дневник "Дејли телеграф".

У закону ЕУ о безбједности играчака, са којим се сагласила и усвојила британска влада, наводи се да дјеца млађа од осам година не смију да дувају балоне без надзора јер постоји опасност да их прогутају и да се задаве њима.

Лист наводи да, упркос чињеници да су играчке, попут пиштаљки и друштвених игара са магнетима, били омиљена забава за више генерације дјеце сада су забрањени јер садрже мале дијелове или хемикалкије које представљају ризик.

Пиштаљка, попут оне која се приликом дувања развија и изгледа као дуги обојени језик, сада је, према европским регулаторима, превише ризична за дјецу млађу од 14 година.

Директива ЕУ примораће произвођаче и продавце да уз играчке, које су сада проглашене превише ризичнима, поставе и упозорења.

Професор социологије са Универзитета у Кенту Френк Фареди упозорио је да су забране "небезбједних играчака" дио тренда да се контролише дјечији живот на рачун тога да им се дозволи да кроз игру истражују, уче и да се забављају.

"Играчке и активности, као што је дување балона, дио су врсте дјечије игре која им помажу да постану независни и граде самопоуздање. Овим забранама умањује се искуство забаве и учења јер се игра претвара у опасну зону са правилима која дјеци гуше живот и авантуру", рекао је професор Фареди.

Поред правила о балонима и пиштаљкама, нови закон ЕУ уводи и ограничења за бучније играчке, попут звечки или музичких инструмената.

Све плишане меде намјењене дјеци млађој од три године морају да се перу јер су регулатори ЕУ изразили забринутост да би прљаве плишане играчке могле да шире обољења и заразу./Оставите одговор