ЕУ комесар: Неће бити виза за балканске земље

Европски комесар за унутрашње послове и миграције Димитрос Аврамопулос изјавио је данас да ЕУ не планира повратак на визни режим за грађане земаља Западног Балкана.

среда, децембар 20, 2017 / 22:23

У изјави за РТС, након што је Европска комисија данас усвојила први извјештај о функционисању безвизног режима за осам земаља Западног Балкана и источне Европе, Аврамопулос је рекао да је "Европска комисија у потпуности посвећена очувању слободног путовања за грађане Србије, на чему ЕУ ради заједно са владом у Београду”.

Он је рекао да добар учинак Србије у испуњавању мјерила значи да комисија нема намјеру да предложи суспензију безвизног режима, али да он подразумјева одговорност и грађана и надлежних власти.

Аврамопулос је изнио податак да су неосновани захтјеви за азил држављана Србије опали за више од 40 одсто, што је позитиван знак и додао да српске власти треба да наставе ефикасну примјену споразума о реадмисији са ЕУ и појачају циљану информативну кампању о условима и обавезама путовања без виза, као и да интензивирају истраге на разбијању мрежа организованог криминала”.

Европска комисија се у данас објављеном извјештају усредсредила на три кључне области: функционисање споразума о реадмисији, борбу против организованог криминала и корупције.

Редовни извјештаји дио су новог надзорног механизма за функционисање безвизног режима усвојеног почетком године, по којем више земаља чланица или Европска комисија могу по убрзаном поступку затражити привремено враћање виза за грађане неких земаља у случају одређених ванредних околности.

Европска комисија је усвојила извјештај којим се констатује да земље Западног Балкана (Албанија, БиХ, Македонија, Црна Гора и Србија), као и земље Источног партнерства (Молдавија, Грузија и Украјина) настављају да испуњавају услове неопходне за одржање добијеног безвизног режима.

Извјештај замјењује документ који је о примјени безвизног режима на Западном Балкану израђен 2015. године. Европска комисија ће овај извјештај представити Европском парламенту и Савјету у 2018. години.

У документу се наводи да су грађани Црне Горе, Србије и Македоније безвизни режим добили у децембру 2009, док грађани Албаније и БиХ могу без виза да путују у простор Шенгена од 2010. године.

За Молдавију безвизни режим је ступио на снагу 2014. године, а за Грузију и Украјину 2017.Оставите одговор