Ердоган: Имали смо основу за рат са Израелом

Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган видио је "основу за рат" са Израелом послије прошлогодишње израелске рације на броду који је пловио ка Гази, када је погинуло деветоро Турака. Државна агенција Анадолија објавила је оригиналне транскрипте интервјуа који је Ердоган дао Ал џазири прошле седмице. У транскрипту на турском језику има елемената који до сада нису […]

понедељак, септембар 12, 2011 / 15:06

Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган видио је "основу за рат" са Израелом послије прошлогодишње израелске рације на броду који је пловио ка Гази, када је погинуло деветоро Турака.

Државна агенција Анадолија објавила је оригиналне транскрипте интервјуа који је Ердоган дао Ал џазири прошле седмице. У транскрипту на турском језику има елемената који до сада нису емитовани.

Ердоган је рекао да је акција израелских специјалаца на броду "Мави мармара" могла да оправда улазак у рат.

"Напад који се догодио у међународним водама није био у складу са међународним правом. У ствари, то је била основа за рат. Али, величини Турске доликовало је да будемо стрпљиви", рекао је турски премијер.

Транскрипт је Анадолији предала Ердоганова канцеларија.

На питање шта ће Турска учинити да би заштитила слободну пловидбу својих бродова Средоземљем, Ердоган је рекао да је "примарни задатак турске морнарице да штити сопствене бродове".

"То је први корак. Потом имамо хуманитарну помоћ коју желимо да испоручимо тамо. Ова хуманитарна помоћ више неће бити мета напада, као што се догодило са Мави мармаром", нагласио је турски премијер.

Турска је спустила ниво дипломатских веза са Израелом због одбијања јеврејске државе да се извини због акције на турском броду и исплати надокнаде породицама жртава.

Израел напомиње да ће, из безбједносних разлога, наставити поморску блокаду Газе, али да жели да поправи односе са Турском, својим бившим савезником.Оставите одговор