Епл одобрио "анти-геј" апликацију

Eпл онлајн продавница апликација, АјТјунс, и његов начин одобравања и прихватања истих одувијек је стварао тензије између великог информатичког дива и програмера. Међутим, посљедњи случај побуне против АјТјунса изазвала је апликација које је одобрена. Наиме, компанија Епл изазвала је низ негативних реакција након објаве апликације Менхетн Декларејшн, која се представља као "позив хришћанске савјести" и […]

уторак, новембар 30, 2010 / 17:18

Eпл онлајн продавница апликација, АјТјунс, и његов начин одобравања и прихватања истих одувијек је стварао тензије између великог информатичког дива и програмера.

Међутим, посљедњи случај побуне против АјТјунса изазвала је апликација које је одобрена.

Наиме, компанија Епл изазвала је низ негативних реакција након објаве апликације Менхетн Декларејшн, која се представља као "позив хришћанске савјести" и позива кориснике да устану против хомосексуалних бракова потписујући ‘декларацију’ од 4.700 ријечи, коју ју је срочило хришћанско свештенство и научници.

Декларација, чији се цијели текст налази унутар апликације, према ријечима својих твораца "заштитнички стаје у обрану светости живота, традиционалног брака и религијске слободе". Такође, "снажно позива хришћане да подрже наведене конвенције" и омогућава корисницима да додају свој потпис унутар апликације, попут петиције.

Осим тога, власници апликације могу ријешити кратку анкету од четири питања попут ‘Подржавате ли хомосексуалне бракове?’ или ‘Подржавате ли право на абортус?’. Уколико на таква питања одговорите са ‘да’ бићете упозорени да нисте тачно одговорили.
Епл је апликацију оцијенио с ‘4+’ што значи да није пронашао ниједну замјерку.

С друге стране, апликације попут Обама Трамполин или гађање бившег америчког предсједника Џорџа Буше ципелом у или ‘ ај бубс’ гдје покретима руке тресете виртуалне женске груди, Епл је забранио. Разлози су били исмијавање политичких фигура или преексплицитан сексуални садржај.

Након прихватања "Менхетн декларациј"е бројни информатички блогови су се расписали око ове шокантне апликације.
Апликацију се назива "хомофобичном и противном правима избора", док је Пнк њуз исту описао као "анти-геј". Покренута је и петиција да се апликација уклони из понуде Ај тјунса.
Реаговали су и творци апликације који су све оне који се буне против ње назвали "радикалним либералима".

"Ти радикали често загађују расправу празним аргументима. Лупетају о ‘једнаким правима’ без објашњења како их хомосексуалност заслужује, ‘женским правима’ наводећи како жена има право убити своје дијете па чак и о ‘хришћанима мржње’ без тога да наведу гдје ‘ми то мрзимо’ ", наводе творци апликације.
Еплови критеријуми одобравања апликација одувијек су познати као злогласни и неконзистентни. Често се догађају случајеви, попут оног политичког карикатуристе Марка Фиореа чија је апликација прво одбијена због изругивања политичара, а потом прихваћена.Оставите одговор