ЕНИГМА (ENIGMA)

Крими-трилер, са другосвјетскоратном позадином. Нијемци су наравно лоши, али издају налазимо у Пољаку. Чијој нацији након пријема у НАТО, треба што више огадити панславизам. Пресрео је њемачку шифрирану поруку, да су совјети по окупацији Пољске, у Катјину, стријељали 4.000 официра и интелектуалаца. Плус његовог брата. Мотивисан мржњом, жели руским противницима одати англосаксонску тајну. И то […]

понедељак, јул 18, 2011 / 05:22

Крими-трилер, са другосвјетскоратном позадином. Нијемци су наравно лоши, али издају налазимо у Пољаку. Чијој нацији након пријема у НАТО, треба што више огадити панславизам.

Пресрео је њемачку шифрирану поруку, да су совјети по окупацији Пољске, у Катјину, стријељали 4.000 официра и интелектуалаца. Плус његовог брата. Мотивисан мржњом, жели руским противницима одати англосаксонску тајну.

И то су два главна циља. Подсјећање на енглеско надмудривање Шваба, те да Черчилово савезништво са Стаљином није било из љубави.

Артур Конан Кристи, и Агата Дојл, би били врло обрадовани оваквим сценаријом. Замршена прича, која укључује љубав, шпијунажу, патриотизам, дисциплину, издају, и опште добро. Снимљен традиционално британски. Намацкан на платно пастелним бојама, гдје провирују и јаркије, али загасите боје. Ликови позоришно пренаглашене глуме, у чијем се борбено-другарском духу; јасно очитује данашњи рачунарски генерисан капитал-реализам.

На крају, коме се нијесу попели на врх главе ти енглески шифранти? Добро, сви смо чули за ваш математички подвиг при разбијању Енигме, прекините снимати филмове о томе!

(Редитељ: Мајкл Аптед; Улоге: Доугреј Скот, Кејт Винслет, Сафрон Бароуз)Оставите одговор