Економско-социјални савјет посавјетовао Владу

Због све теже економске ситуације и свакодневних поскупљења, Економско-социјални савјет Републике Српске закључио је да би Влада морала хитно интервенисати и из Робне резерве на домаће тржиште пласирати одређене количине основних животних намирница, изјавила је предсједник Савјета и Савеза синдиката, Ранка Мишић. Овај, као и захтјев за увођење диференцијалне стопе ПДВ-а и смањење маржи, Влада […]

четвртак, март 10, 2011 / 19:21

Због све теже економске ситуације и свакодневних поскупљења, Економско-социјални савјет Републике Српске закључио је да би Влада морала хитно интервенисати и из Робне резерве на домаће тржиште пласирати одређене количине основних животних намирница, изјавила је предсједник Савјета и Савеза синдиката, Ранка Мишић.

Овај, као и захтјев за увођење диференцијалне стопе ПДВ-а и смањење маржи, Влада Републике Српске требало би сутра да разматра на тематској сједници.

На сједници Економско-социјалног савјета, социјални партнери нису успјели договорити конкретне мјере којим би се успоставила контрола над таласом поскупљења основних производа, који опасно угрожава ионако крхки стандард грађана Српске.

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је да је потребно ограничити марже и на тржишту интервенисати одређеним количинама робе из робних резерви, с циљем спречавања сталног раста цијена и незаслуженог повећања зарада.

"Са ограничењем маржи нису се до краја сагласили послодавци, али би трговци и даље, у условима сталног раста цијена, зарађивали више него раније. Влада РС има одређене количине уља и шећера са којим ће интервенисати на тржишту и то учинити и са, најмање двомјесечним количинама, и са житом, које ће доставити млинарима, да би обезбиједили ниже цијене хљеба", рекао је Тегелтија новинарима у Бањалуци.

Тегелтија је, након сједнице Економско-социјалног савјета, најавио да ће сутра на сједници Владе РС бити конкретизоване одлуке како ће ови производи бити пласирани на тржиште и како ће се вршити контрола маржи, наводећи да је проблем цијена нафтних деривата коју ће Влада покушати да коригује управо смањењем марже.

Он је оцијенио да постоји велики степен сагласности чланова Економско-саоцијалног савјета РС у вези са кључним питањима.

Тегелтија је најавио да ће представници РС на сједници Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ имати конкретне приједлоге за измјене Закона о порезу на додатну вриједност ради кориговања цијена основних животних намирница, не само због садашњих великих поскупљења, већ и због позитивног одјека на животни стандард грађана у будућем периоду.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Петар Ђокић рекао је да треба имати у виду да Српска, као ни Влада РС, немају у својој надлежности механизме за рјешавање одређених економских питања у БиХ које имају институције БиХ.

"Институције БиХ, кроз Савјет министара и законодавну активност могу да усвајају и проводе одређене политике, а ми да на њих не можемо да утичемо. Конкретно, област уређења тржишта у БиХ, заштита домаћих произвођача, политика је која се искључиво може креирати кроз Савјет министара", рекао је Ђокић.

Он је додао да је на сједници Економско-социјалног савјета РС усаглашено да је за то треба испољавати интерес и тражити да се проводи у институцијама БиХ.

Ђокић очекује да ће на нивоу БиХ бити успостављен адекватан политички дијалог који ће уважити реалности и да ће бити формирана власт која ће омогућити да се област економских односа у БиХ уреди на бољи начин, чиме би се заштитили домаћи произвођачи и могле увести бројне мјере за заштиту грађана.

Предсједник Економско-социјалног савјета Ранка Мишић рекла је да данас није било приједлога конкретних мјера на захтјеве Савеза синдиката РС у вези са изналажењем модалитета борбе против најновијих поскупљења основних животних намирница и заштите животног стандарда радника и изразила наду да ће се то десити на сутрашњој сједници Владе РС.

"Покушали смо усагласити ставове и добити приједлог конкретних мјера и ставова Економско-социјалног савјета који би требало да буду сутра на посебној сједници Владе РС", рекла је Мишићева.

Она је оцијенила да је економско-социјална ситуација у РС веома лоша, наглашавајући да су порасле цијене хљеба, уља, брашна, шећера, масноћа, те да најновије поскушљење нафте ситуацију чини алармантном.

"Наш једини захтјев је био да зауставимо раст цијена и да оне буду снижене колико то дозвољавају законска рјешења. Тражили смо конкретно одређење Владе РС на захтјев који се односи на смањење ПДВ-а, јер је то конкретна мјера која ће утицати на смањење цијена", рекла је Мишићева и апеловала да политичари формирају власт на нивоу БиХ, створе услове за разматрање ове иницијативе и престану да држе грађане "у социјално-економском ропству".

Она тврди да у РС у робним резервама скоро да нема робе којом би могла интервенисати на тржишту, додајући да су тражене одређене количине пшенице, уља и шећера, да би се регулисале цијене.

Говорећи о ограничењу маржи, Мишићева је рекла да Влада РС има мандат да то учини сада, истичући да није добијен конкретан одговор и да ће то"вјероватно бити сутра на сједници Владе РС".

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Ранко Милић изразио је бојазан да би ограничење маржи могло бити контрапродуктивно. "Бојимо се да би смањивање маржи довело у негативну позицију домаће произвођаче, односно трговце који, за разлику од страних, могу да манипулишу високом улазном цијеном и малом маржом. Тиме бисмо ненамјерно могли да урушимо домаћу привреду", оцијенио је Милић.

Он је рекао да су послодавци предложили Влади РС да дефинишу које су то основне животне намирнице којим би се интервенисало на тржишту да би то био регулатор цијена.

Милић је рекао да у дијелу који се односи на измјене Закона о инспекцијама, оне треба да иду у правцу стварања већих овлашћења инспекција приликом контроле.

Послодавци, додао је, подржавају иницијативу увођења диференцираних стопа ПДВ-а, као и интервенције производима из робних резерви.Оставите одговор