Додик:Ухапсити Ганића, Дивјака и остале ако се појаве у РС

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да ће затражити ванредно засједање Народне скупштине РС на којем би било размотрено досадашње процесуирање ратних злочина почињених над Србима у протеклом рату, те понашање високих представника у БиХ. Он је нагласио да се не може вјеровати Тужилаштву БиХ да ће до половине године завршити истраге против […]

четвртак, 10 марта, 2011 / 18:41

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да ће затражити ванредно засједање Народне скупштине РС на којем би било размотрено досадашње процесуирање ратних злочина почињених над Србима у протеклом рату, те понашање високих представника у БиХ.

Он је нагласио да се не може вјеровати Тужилаштву БиХ да ће до половине године завршити истраге против Ејупа Ганића, Јована Дивјака и Атифа Дудаковића, те да очекује да полиција РС ухапси Дивјака и Ганића, али и друга лица за којима је Србија расписала потјерницу, чим се појаве у Српској и да их испоручи Србији.

"Атмосфера коју су стварали разни високи представници и амбасаде о српској кривици довела нас је у позицију да су Суд и Тужилаштво искључиво процесуирали само Србе за почињене ратне злочине", рекао је Додик и оцијенио да БиХ у случају "Дивјак" брани злочин и да као таква ником не треба.

На данашњој ванредној конференцији за новинаре Додик је истакао да управо Народна скупштина РС треба да отвори сва та питања и заузме званичне ставове у вези са тим.

"Као предлагач одредићу дневни ред, а то је – информација у вези са процесуирањем ратних злочина над Србима и понашање органа БиХ у том погледу. Ја сам већ осудио, и мислим да ће и парламент осудити, понашање министра иностраних послова БиХ Свена Алкалаја и члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића", рекао је Додик.

Додик сматра да понашање Валентина Инцка у случају "Дивјак" показује навијачки положај високих представника у БиХ и потврђује да међународна заједница у БиХ никад није била објективна и неутрална.

"Зато изјава господина Инцка није никакво изненађење. Она је само потврда и један од откривених случајева у низу неоткривених утицаја разних међународних представника, амбасадора и високих представника на медије у свијету", рекао је Додик и нагласио да је управо то разлог због којег парламент треба да размотри понашања високих представника у БиХ.

Додик је рекао да је неприхватљиво понашање министра иностраних послова БиХ Свена Алкалаја у случају "Дивјак" и најавио да Алкалајев извјештај о раду за овај период неће прихватити представници РС у парламенту БиХ.

"Ово све говори о БиХ која и на питањима ратних злочина, без обзира што је наметнут Суд и Тужилаштво, има посебно подијељено поступање и праксу. И Суд и Тужилаштво су инструментализовани, политички мотивисани и то сваки дан све више показују", рекао је Додик, истичуући да рад Суда и Тужилаштва доказује да се жели написати историја у којој су РС и Срби стални и перманентни кривци.

Додик је нагласио да РС изражава незадовољство радом Суда и Тужилаштва и да јавност у РС и он као предсједник не може да подржи Суд БиХ и најавио да ће РС спорити њихову будућност.

"Ми можемо да прихватимо дејтонску БиХ ако то још неко жели. Ако неће, дисолуција БиХ ће бити неминовна ствар", рекао је Додик и нагласио да ће се као човјек борити за реализацију те мисије, јер вјерује да је то најбоље за Бошњаке и за РС.

Према његовим ријечима, ако министар уради нешто без одлуке Савјета министара БиХ или релевантног органа "онда то није држава него икебана".

Додик је нагласио да ни члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић нема право да се понаша индивидуално, без става Предсједништва.

Он је нагласио да актуелна ситуације БиХ утиче на пословни амбијент у БиХ и да не види разлог зашто се не процесуирају лица као што је Ганић и Дивјак.

Предсједник Српске каже да питања ратних злочина не треба да остану неријешена и да ће у свом кабинету одредити особу која ће се бавити тим питањима на дневној бази.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко лично је извршио притисак на медије у Аустрији с циљем да се хапшење генерала такозване армије БиХ Јована Дивјака у Бечу прикаже као политички мотивисано страдалништво, а не као хапшење ратног злочинца.

Новинар аустријског "Курира" Ливија Клинг признала је да су након Инцкове иницијативе "медији били заиста ангажовани" у извјештавању да се у случају Дивјак "не ради о хапшењу било каквог ратног злочинца, него да се ту ради о другим стварима".

Пензионисани генерал Армије БиХ Јован Дивјак ухапшен је 3. марта у Бечу на захтјев Србије, која га оптужује да је одговоран за напад на колону ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 2. и 3. марта 1992. године, када су убијена 42, рањена 73 и заробљено 215 припадника ЈНА.Оставите одговор