Eко регата: За чист Врбас од извора

Овогодишња Еко регата "Чист Врбас" биће одржана од 29. јуна до 3. јула, а кренуће из Горњег Вакуфа, кроз Бугојно, Доњи Вакуф, Јајце, Бањалуку, Лакташе и Србац. Еко регата од извора до ушћа ријеке Врбас, која се одржава већ другу годину за редом, има за циљ повећање свијести јавности о заштити ове ријеке кроз активности […]

недеља, јун 24, 2012 / 13:25

Овогодишња Еко регата "Чист Врбас" биће одржана од 29. јуна до 3. јула, а кренуће из Горњег Вакуфа, кроз Бугојно, Доњи Вакуф, Јајце, Бањалуку, Лакташе и Србац.

Еко регата од извора до ушћа ријеке Врбас, која се одржава већ другу годину за редом, има за циљ повећање свијести јавности о заштити ове ријеке кроз активности чишћења њених обала од чврстог отпада.

Портфолио менаџер Развојног програма УН у БиХ Горан Вукмир рекао је да су сви који живе у сливу ријеке Врбас подједнако одговорни за његово садашње загађење, те додао да се кроз еко регату жели подићи свијест јавности о томе да се чистоћа вода и слива ријеке директно рефлектује у чаши воде на столу, загађености хране која се узгаја на његовим обалама и броју туриста.

"Што прије схватимо да је Врбас наше заједничко добро и да је свако од нас, не само дужан, него и има интерес да се према њему односи заштитнички, прије ћемо заједно почети да живимо боље од кориштења ријеке на одржив и еколошки прихватљив начин", истакао је Вукмир.

Он је нагласио да је циљ, прије свега, указати на потребу заштите вода, едуковање становништва да отпад одлаже искључиво на мјеста која су за то предвиђена, те чишћење дијела корита ријеке Врбас у њеном горњем току, прије свега, од чврстог отпада, а по узору на Еко кањон регате које су одржане протеклих година у средњем току Врбаса, на подручју Бањалуке.

Еко регата "Чист Врбас" једна је од активности пројекта УНДП-а БиХ у партнерству са Владом Јапана и компанијом "Кока-Кола", произишла из успостављања Координационог тима градоначелника и начелника општина у сливу Врбаса који су потписали повељу о очувању ове ријеке, чиме су се обавезали да ће заједнички дјеловати у активностима њене заштите.

Укључивањем локалних заједница од извора до ушћа Врбаса, Еко регата даје подршку провођењу ове повеље и анимира грађане да одлажу отпад на мјеста која су за то предвиђена.

У саопштењу Прајм комуникејшна се додаје да ће пројекат резултирати повезивањем институција локалних заједница, комуналних служби и рафтинг клубова у цијелом сливу Врбаса, с циљем ефикаснијег дјеловања на заштити квалитета воде ријеке Врбас, као и чистоће њених обала и самог корита.

Еко регату "Чист Врбас" пратиће уличне акције у Бугојну, Доњем Вакуфу, Јајцу, Бањалуци и Лакташима, на којим ће се грађанима дијелити информативно – едукативни материјали, као и додатно указивати на значај да се активира домаће становништво и укључи у очување ријеке Врбас и њених обала.Оставите одговор