Египат: Напад на израелску амбасаду, 4 мртвих

Најмање четири особе су погинуле, а више од 1.000 је повређено током уличних окршаја између египатских снага безбедности и демонстраната који су упали у израелску амбасаду у Каиру, саопштиле су данас египатске власти. Замјеник министра здравља Хамид Абаза изјавио је да је један од четворице мртвих преминуо од срчаног удара, али није знао шта је […]

субота, септембар 10, 2011 / 17:37

Најмање четири особе су погинуле, а више од 1.000 је повређено током уличних окршаја између египатских снага безбедности и демонстраната који су упали у израелску амбасаду у Каиру, саопштиле су данас египатске власти.

Замјеник министра здравља Хамид Абаза изјавио је да је један од четворице мртвих преминуо од срчаног удара, али није знао шта је узрок смрти остале двије жртве.

Франс прес јавља, позивајући се на болничке изворе, да су три човјека погинула у сукобу са полицијом.

Абаза је навео да је у насиљу повријеђено најмање 1.093 људи, пренио је АП, додајући да је свега 38 њих задржано у болници.

Египат је прогласио стање повишене опасности због насиља које је избило прошле ноћи, када је група демонстраната упала у израелску амбасаду у Каиру.

Демонстранти су рано јутрос запалили најмање два полицијска возила, палили су ватре на улици испред амбасаде и гађали су полицајце и војнике каменицама, а полиција је употребила сузавац и пуцала у ваздух како би растјерала око 2.000 људи, јавио је Ројтерс.

У неколико квартова око амбасаде прекинуто је снабдијевање електричном енергијом.

Стотине египатских војника и десетине оклопних возила распоређени су у овом кварту након што је амерички предсједник Барак Обама позвао Египат да заштити амбасаду.

Поред тога, египатски премијер Есам Шараф сазвао је хитан састанак владе, а министарство унутрашњих послова отказало је одморе како би полицијске снаге биле у стању приправности.

Израелски радио је, у међувремену, потврдио да су амбасадор Израела у Каиру Јицак Леванон и његови сарадници евакуисани и да су стигли у своју земљу, а агенције су раније јавиле да је по њих на аеродром у египатској пријестоници стигао војни авион.

С друге стране, један израелски званичник је рекао да је конзул за државне послове и замјеник амбасадора остао у Каиру како би одржавао израелску амбасаду.

Група од тридесетак демонстраната успјела је ноћас, након цјелодневног протеста, да развали зид који окружује амбасаду, упала унутра и побацала на стотине докумената кроз прозоре.

Од пада режима Хоснија Мубарака у фебруару, учестали су позиви у Египту да се оконча историјски мировни уговор са Израелом из 1979, који никада није имао подршку обичних Египћана.Оставите одговор