СПЦ и сценографија Шантићевих вечери: Вријеђате хришћане

Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета" – Градски одбор Мостар и Српско пјевачко друштво "Гусле" Мостар запрепаштени су чињеницом да је репродукција слике њемачког сликара Макса Клингера, којом се извргава руглу Христово Распеће, постављена као дио сценографије завршног догађаја 38. "Шантићевих вечери поезије", одржаних у организацији Музеја Херцеговине, а под покровитељством Града Мостара. Друштва су […]

субота, 10 септембра, 2011 / 17:44

Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета" – Градски одбор Мостар и Српско пјевачко друштво "Гусле" Мостар запрепаштени су чињеницом да је репродукција слике њемачког сликара Макса Клингера, којом се извргава руглу Христово Распеће, постављена као дио сценографије завршног догађаја 38. "Шантићевих вечери поезије", одржаних у организацији Музеја Херцеговине, а под покровитељством Града Мостара.

Друштва су затражила јавно извињење од организатора ове манифестације, која је одржана 8. и 9. септембра, наводећи да су овим неумјесним чином још једном понижени лик и дјело пјесника Алексе Шантића, повријеђена осјећања свих Хришћана, те истинских поклоника културе и људи добре воље.

"Ако је сликар дозволио себи претјерану и извитоперену умјетничку слободу, поигравајући се на скаредан начин са приказом Христовог Распећа, организатори нипошто нису смјели да ову богохулну и одурну репродукцију употријебе као `декор` `’Шантићевих вечери поезије`", наводи се у саопштењу.

На "Шантићевим вечерима поезије", које је организовао Музеј Херцеговине под покровитељсвом Града Мостара, као дио сценографије постављена је репродукција слике Макса Клингера која приказује распеће, а Исус Христ насликан је потпуно разодјевен, као и још неколико мушкараца.

Инцидент је осудила и Српска православна црквена општина Мостар Епархије захумско-херцеговачке и приморске.Оставите одговор