Џомбић: Радимо добро, нема разлога за немире

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић рекао је да у Српској не постоје разлози за избијање социјалних немира и да власти чине све како би ублажиле посљедице глобалне економске кризе. "Многи прижељкују социјалне немире и ескалацију проблема у РС. Није проблем што они имају нешто против власти или друге политичке опције. Проблем је у томе […]

субота, март 5, 2011 / 19:58

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић рекао је да у Српској не постоје разлози за избијање социјалних немира и да власти чине све како би ублажиле посљедице глобалне економске кризе.

"Многи прижељкују социјалне немире и ескалацију проблема у РС. Није проблем што они имају нешто против власти или друге политичке опције. Проблем је у томе што они прижељкују лошије стање у РС… Нема разлога за социјалне немире, јер је ова Влада учинила све што је у њеној моћи, па чак и више од тога, како би се ублажиле посљедице кризе", рекао је Џомбић.

Он је нагласио да је Влада РС себи поставила циљ да у прве двије године мандата обезбиједи економску и финансијску стабилност, да би у друге двије године почела са разматрањем повећања стопе привредног раста.

"Задржали смо достигнути ниво исплата пензија и плата и да све своје обавезе извршавамо јавно и на вријеме. Ушли смо и у социјалне реформе које јесу болне, али улазимо у њих без задршке, јер су потребне и допринијећи стабилизацији наше економије. Захваљујући томе, данас имамо резервни потенцијал који нам омогућава задржавање социјалне и фискалне стабилности у РС", истакао је Џомбић за "Прес".

Премијер Српске каже да је РС у ову кризу ушла са добром финансијском кондицијом, првенствено због тога што има низак ниво јавне потрошње који се креће 40 одсто у односу на бруто-друштвени производ.

"Имали смо и јаку и транспарентну приватизацију `Телекома`, након чега смо кренули с нашим развојним програмом. Имали смо и скок индустријске производње у 2009. од 19 одсто. Тачно је да је то највећим дијелом узроковано скоком нафтне индустрије у РС, али је и то доказ о доброј приватизацији и добијању вриједног стартешког партнера. Имали смо и раст у 2010. години од пет одсто", истакао је Џомбић.

Према његовим ријечима, РС је имала боље резултате од земаља у окружењу и има боље претпоставке и параметре да тако остане и у наредном периоду0 КОМЕНТАРА

 1. Lopovčino o tvom radu najbolje govori podatak a koji je iz pouzdanih izvora blizak Miloradu Dodiku da je „Milu petnaest dana boljela glava kad je trebao da imenuje mandatara,jer kako je rekao bojao se da se neotmeš kontroli kad se dočepaš para“
  Drugi političari kažu za tebe gos.Džobiću ovako “ da veći lopov nikad nije ni približio se državnoj instituciji od tebe,a kamo ušao u nju“

 2. Проблем је у томе што се лоше живи у држави.Код нас је незапосленост изнад 40%!И?Водите лоше државу Г-дине Премијеру.П.С.Шта све неће овај народ да претрпи док не дођу они прави….

 3. Gdje su ti ti programi od Telekoma ,sve ste potrosili u administraciju a broj nezaposlenih je blizu 150000,sta ces sa tim ljudima jer oni i njihove porodice netreba da zive .Za nemire je kasno ovo je spremno za revoluciju.Natrpaliste te kriminalce po javnim preduzecima ,fondovima i ustanovama da prekonjih svojih politickih poslusnika kontrolisete sav novac od prihoda gradjana a narodste doveli do gladi i prosjacenja i sada je poslovna tajna plate direktora koji pljackaju narod a vi kao pokrecete borbuprotiv kriminala i korupcije.To je mazanje ociju narodu od toga nema nista jer nikoga nisamvidiou zatvoru za kriminal koji je napravio u drzavnom preduzecu. Pogledaj samo Rajka Ckonjovica,Samardziju Radovana imnoge druge.To su vasi kadrovi zato nikome i neodgovaraju.Cuvajte se naroda strpljenje je pri kraju.

 4. Нема веће невоље за народ Републике Српске,кад се Предсједник ВРС хвали са ничим.Читајући овај текст са нереалном дискусијом,долазим у фазу збуњености.Дали је то борба против будуће корупције и криминала???.Ако је тако,онда нема бојазни,јер је већ све опљачкано и девластирано,наравно,по родбинској и кумовској линији.Слушам хвалисање,како никад бољи односи између Србије и Републике Српске,а грађанима обе мученице никад горе,понижња,бједе и неимаштине на претек.Ова празна прича неће проћи некажњено од стране омаловажених и девластираних грађана Републике Српске,у чему ће им свестрано помоћи опљачкане „старе“девизне штедише,које сте на правди драгог бога понизили и оскрнавили,отели им дугогодишљу стечену неприкосновену приватну имовину.

 5. Nije mi jasno dal ovaj ispriča bajku neku od braće Grim ili opisuje stanje u RS,pa nije bilo nikad gore nego sada ljudi nemaju za hljeb ali bukvalno.Još pričati ovakve nebuloze kako je sve ok,a prosijek plate 750 km dok je potrošačka korpa 1650 ovo zaslužuje šamar.Hrvati su počeli negodovati iako im je prosiječna plata oko 800e i nezaposlenost 11% prema tome se vidi gdije smo tek mi, ovaj čovijek i svi u vladi treba da shvate da je vrijeme za narodni bunt bilo prije tri mijeseca a sad neko reće za revoluciju.

 6. Vi kažete da ste Vlada kontinuiteta.U prevodu to znači da će te nastaviti tamo gde su vaši prethodnici stali.Šta su sve oni radili dobro je poznato.I nažalost nastavili ste tako.Na Vaš predlog povećane su stope doprinosa i poreza,što je za direktnu posledicu imalo da je oko pet hiljada radnika ostalo bez posla.Umanjili ste dječiji dodatak i tako dali svoj „doprinos“povećanju nataliteta našeg naroda.Svaki dan je sve teži i teži za ovaj napaćeni narod.Ja vam ne bih vjerovao ni kada bih ste smanjili administraciju koju je vaš idejni vođa najavljivao,pa sada šuti,vratili plate prije sramnog povećanja,umanjili poslanička davanja itd. dugačak je spisak.Valjda je sada svima jasno da je narod koji je glasao za vas načinio kardinalnu grešku i da se stanje mora mijenjati.Postali smo privatna država,a to nije dobro.I na kraju da ne dužim da li ste dobro radili nije na vama da dajete ocjene,valjda to neko drugi treba da radi.

 7. Један мој ФБ пријатељ је овај текст најавио коментаром да је ово изјава за ОСКАРА ЗА ГЛАВНУ СПОРЕДНУ УЛОГУ.

  1.“Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић рекао је да у Српској не постоје разлози за избијање социјалних немира и да власти чине све како би ублажиле посљедице глобалне економске кризе.“

  Разлози за социјални бунт итекако постоје, али је питање шта се тиме добија. За немире никад не постоје разлози. Некад је у Бањој Луци живио момак који се потписивао као Denny. Сјећам се једног његовог графита: „ОНИ ЧИНЕ СВЕ ДА НЕ УРАДЕ НИШТА“. Вјерујем да чините све, али не видим позитивне резултате. Право је питање: „Да ли смо у овако тешкој ситуацији само због глобалне економске кризе?“. Чини ми се да иста игра мање од 25% улоге у нашој пропасти.

  2.“Многи прижељкују социјалне немире и ескалацију проблема у РС. Није проблем што они имају нешто против власти или друге политичке опције. Проблем је у томе што они прижељкују лошије стање у РС…“

  Овдје већ постоје елементи параноје, у овом случају иреалног разнмишљања да неко жели да вам науди, без реалног разлога. Добро, господин Премијер зна да су Срби у великој већини мазохисти, па ме не би чудило и да прижељкују лошије стање у РС.

  3.“Он је нагласио да је Влада РС себи поставила циљ да у прве двије године мандата обезбиједи економску и финансијску стабилност, да би у друге двије године почела са разматрањем повећања стопе привредног раста.“

  Читам прошле седмице изјаву Предсједника Додика у којој каже да РС има „политичку и економску стабилност“, па ми није јасно зашто је циљ Премијера да исту „ОБЕЗБИЈЕДИ“. Ваљда треба да је одржи, ако се већ хвали да постоји. А највећи „БИСЕР“ је ова намјера да се тек за двије године почне РАЗМАТРАТИ стопа привредног раста. Па ја ћу имати унучиће док заиста дочекам привредни раст! Када мисли остварити привредни раст, ако ће га тек за двије године почети разматрати?

  4.“Задржали смо достигнути ниво исплата пензија и плата и да све своје обавезе извршавамо јавно и на вријеме.“

  Јесмо задржали, али нам четвртину буџета покривају кредити ММФ и осталих „крвопија“, а ПИО се задужује код комерцијалних банака и налази се у дубиози за 100-200 милиона КМ. Ништа боља ситуација није нити са Фондом здравственог осигурања. Већ сам много пута овдје писао да нам је „мањи јорган, него се можемо покрити“ и да живимо од новца који немамо. Наравно, тај систем је дугорочно неодржив и ускооро ће се срушити.

  5.“Премијер Српске каже да је РС у ову кризу ушла са добром финансијском кондицијом, првенствено због тога што има низак ниво јавне потрошње који се креће 40 одсто у односу на бруто-друштвени производ.“

  Не бих рекао да је низак ниво јавне потрошње. Прије бих рекао да државна администрација паразитира у овом друштву, али добро, нека буде тако. Али проблем је управо у овом „фризираном“ бруто-друштвеном производу, који нам се лажно приказује и на основу којег се задужујемо „до гуше“, а ствара нам се слика да нисмо уопште много задужени. То ће нас коштати губитка и ове сиротиње што имамо, кад нам природна богатства и ЕПРС буду „ишли на добош“.

  6.“Имали смо и јаку и транспарентну приватизацију `Телекома`, након чега смо кренули с нашим развојним програмом. Имали смо и скок индустријске производње у 2009. од 19 одсто. Тачно је да је то највећим дијелом узроковано скоком нафтне индустрије у РС, али је и то доказ о доброј приватизацији и добијању вриједног стартешког партнера.“

  Занимљиво је како Премијер наглашава ЈАКУ И ТРАНСПАРЕНТНУ приватизацију Телекома, али не и приватизацију НИРС-а. Зашто она није била „јака и транспарентна“? Телеком ће се „отплатити“ купцу за мање од 10 година и моћи ће га продати по још већој цијени. Никад не бих продавао „ЗЛАТНУ КОКУ“ („породично благо“), која је могла сваке године доносити најмање 100 милиона КМ прихода, наравно под условом да се директор не извлачи новац из фирме за потребе шефова и странке, већ да припадне држави. Па само од Телекома би фонд ПИО требао инкасирати преко 10 милиона КМ дивиденде годишње. Зна ли ико у овој држави шта је то дивиденда?
  А РАЗВОЈНИ ПРОГРАМ је тек прича за оскара! Не знам да је од тог новца отворена и једна нова фабрика, неки производни погон, да су запослемни људи на дуже стазе. За мене није развој „крпљење“ асфалта и изградња раскрснице и музичке фонтане. Скок индустријеске производње од 19% значи да је Рафинерија увећала производњу за 2000%, а сва остала предузећа су имала пад индустријске производње, од неколико процената, па до 100%.

  Сад се само питам, да ли је ово господин Премијер причао „из главе“ или му је неко злонамјеран ово сугерисао!? Повећање пореза додатно уништава привреду, а смањење дјечијег додатка је срамота свих нас који ћутимо.

 8. МА ШТА НЕМА РАЗЛОГА ЗА НЕМИРЕ!!!???
  Прошле године моји родитељи плаћали врећу брашна од 25 кг негдје око 13 марака, а кажу ми јуче купили једну врећу, поново посупило и сад кошта 35 марака!!!!!
  На све стране слушам незадовољне људе, кој иједва чекај уда неко организује па да изађу на улице. Жео ми само полицијаца који ће настрадати, јер он исамо раде свој посао. А ове лопове на власти све треба испребијати и довести младе људе, јер сви тренутни политичари су лоповчине(част изузецима)

 9. Veoma je licemjeno provlačiti jednu te istu frazu i cijelu priču svoditi na par riječi da smo kupili odlične namirnice za kolač koji pečemo cijeli dan u rerni zanemarujući da je prepečen i da ničemu sad ne služi, ali ipak nećemo da ga vadimo u rerni, vjerujući da će se desiti čudo?! Zaista se pitam koliki je bezobrazluk potreban u nama da ne vidimo haos u okviru porodica povodom finansijskog budžeta i procenta straha, siromaštva, apatije, nezaposlenosti koji je zahvatio ovo društvo?!Da li politička elita može spriječiti ovo i da lii je spremna izaći pred javnost s konkretnim mjerama i potezima koje su napravili?Da li je zaista potrebno da u sebi ovaj narod probudi divljaka i izađe na ulicu kako bi neko shvatio i rekao „E, sad ovako više nema smisla da radimo“!

 10. Бојане, ја под немирима подразумијевам рушење по граду, а написах да итекако има разлога за социјални бунт. Грађани и без насиља имају много начина да изразе непослушност, нпр. да се блокирају саобраћајнице. Али је проблем што није дефинисана алтернатива, бар не она која би била прихватљива великој већини. Незадовољство расте и сигурно да ће људи изаћи на улице. Али знаш ли да је у првој протестној шетњи учествовало само 200 људи и да је само 30-ак стигло до краја. Да ли си Ти био у тих 200 људи? Имам незваничне информације да ће нови протести бити 19.3.2011.

 11. Да, ја сам био међу тих 30 људи! И кад сам написао немири, нисам нужно мислио да се руши град од стране неиживљених адолесцената који не знају шта је родитељски одгој. Све што ми порушимо, ми ћемо и платити.

  Али оно што мене још више нервира је да чак и да изађемо на улице и смјенимо Владу, ништа не постижемо јер сам она власт стављамо друге лопове.

  По мом мишљењу нама спаса нема са тренутном гарнитуром политичара. Само се мијењају на власти и краду

 12. Бојане, онда смо се видјели тамо већ. У начелу потписујем што си сад написао, с том разликом да мислим да ако већ нема алтернативе (коју не чине лопови или је бар не препознајемо) требамо притискати сваку власт да ради оно што ми желимо, у нашем интересу. Кад буду страховали од нас, кад буду знали да ће „летјети“ с власти, радиће у нашем интересу. Треба успоставити ДРЖАВУ, а ово што имамо је спрдња.

Оставите одговор