Душко Новаковић добитник награде "Десанка Максимовић

Награда "Десанка Максимовић” за 2011. годину припала је Душку Новаковићу, за цјелокупно пјесничко дјело и допринос српској поезији. Ову одлуку саопштила је јуче у Народној библиотеци Србије у Београду Радмила Лазић, предсједница жирија, у чијем саставу су радили и Даница Вукићевић, Гојко Божовић, Дејан Илић и Предраг Петровић. – Одлучујући се за песничко дело Душка […]

петак, мај 6, 2011 / 12:55

Награда "Десанка Максимовић” за 2011. годину припала је Душку Новаковићу, за цјелокупно пјесничко дјело и допринос српској поезији.

Ову одлуку саопштила је јуче у Народној библиотеци Србије у Београду Радмила Лазић, предсједница жирија, у чијем саставу су радили и Даница Вукићевић, Гојко Божовић, Дејан Илић и Предраг Петровић.

– Одлучујући се за песничко дело Душка Новаковића, жири се определио за импресиван и јединствен песнички опус, за његов виталистички и космополитиски дух, за интензивно и жестоко, критички бескомпромисно певање, које враћа веру у то да поезија може да буде не само израз и одраз времена, него и његов коректив, на шта је српска поезија, већ дуго, заборавила. Она позната питања која се с времена на време с правом обнављају: „Чему песници у оскудно време, како писати после Аушвица?”, у случају Душка Новаковића постају беспредметна. Његова поезија говори упркос томе и баш зато, рекла је Радмила Лазић, додајући да се Новаковићево стваралаштво налази у врху српског пјесништва, од пјесничке књиге „Зналац огледала” (1976), до последње „Кад ћемо светла погасити” (2010).

Награда ће лауреату бити уручена 16. маја у Бранковини, када се обиљежава дан рођења Десанке Максимовић.

Овом приликом, Станиша Тутњевић, председник Задужбине „Десанка Максимовић”, представио је књигу „Промаја” изабраних и нових песама Мирјане Стефановић, прошлогодишње добитнице ове награде, а у издању Задужбине и Народне библиотеке Србије.

Као што је то и до сада био обичај, за ова издања лауреати сами праве избор сопствене поезије, што је учинила и Мирјана Стефановић. Станиша Тутњевић је представио и зборнике радова са научних скупова о поезији Мирослава Максимовића, добитника награде из 2008, и Рајка Петрова Нога, добитника из 2009.Оставите одговор