Душевни поремећаји – највећи изазов за здравство у Европи

Ново истраживање је показало да више од једне трећине Европљана (38.2 одсто) пати од неког душевног поремећаја. Душевним поремећајима захваћени су људи свих узраста, а најчешће имају анксиозни поремећај (14 одсто), инсомнију (7 одсто) и депресију (6.5 одсто). Трогодишње истраживање, чији су резултати објављени у стручном часопису "Европска Неуропсихофармакологија", показало је да душевни поремећаји тренутно […]

уторак, септембар 27, 2011 / 10:11

Ново истраживање је показало да више од једне трећине Европљана (38.2 одсто) пати од неког душевног поремећаја.

Душевним поремећајима захваћени су људи свих узраста, а најчешће имају анксиозни поремећај (14 одсто), инсомнију (7 одсто) и депресију (6.5 одсто).

Трогодишње истраживање, чији су резултати објављени у стручном часопису "Европска Неуропсихофармакологија", показало је да душевни поремећаји тренутно представљају највећи изазов за здравство у Европи.

Поред тога, показало се и да више од половине људи са душевним поремећајима нису лијечени на одговарајући начин.

У истраживању је учествовало 514 милиона људи из 30 земаља, при чему су се биљежили сви душевни поремећаји код дјеце, адолесцената, одраслих и старијих људи.

Научници су опазили да се проценат душевних поремећаја не повећава, с изузетком деменције која због продужења очекиваног трајања живота постаје све чешћа.
Вођа истраживања Ханс Улрих Витчен рекао је да се посебна пажња треба посветити бољем лијечењу душевних болести и позвао је и на бољу финансијску потпору истраживањима о узроцима и лијечењу поремећаја мозга и на бољу расподјелу средстава за лијечење.Оставите одговор