Дранг нах Остен откаченог цепелина

Цепелин који је синоћ из Хрватске код Окучана ушао у ваздушни простор Републике Српске и БиХ током ноћи је напустио земљу и наставио даље кретање према Црној Гори, потврдио је Срни начелник Одјељења за обуку, међународну сарадњу и информисање у Управи цивилне заштите Драган Штарк. "Цепелин који је био привезан за земљиште откачио се у […]

недеља, мај 8, 2011 / 15:30

Цепелин који је синоћ из Хрватске код Окучана ушао у ваздушни простор Републике Српске и БиХ током ноћи је напустио земљу и наставио даље кретање према Црној Гори, потврдио је Срни начелник Одјељења за обуку, међународну сарадњу и информисање у Управи цивилне заштите Драган Штарк.

"Цепелин који је био привезан за земљиште откачио се у Аустрији и наставио слободно кретање према Хрватској, након чега су га радари из Србије у 1.00 час открили изнад Брчког", истакао је Штарк.

Он је додао да је током протекле ноћи цепелин напустио ваздушни простор Србије и наставио даље кретање према Црној Гори, али да за сада нема информација да ли се негдје срушио или је наставио кретање.

Он је рекао да се цепелин у моменту полијетања у Аустрији кретао брзином од 120 километара на час на висини од 12.000 метара, док је уласком у ваздушни простор РС и БиХ висина ове летјелице падала на 6.500 метара да би у Брчком била на висини од 4.500 метара.

Хрватски медији су јавили да је Хрватска управа за заштиту и спашавање саопштила да је празан цепелин, који је јутрос из Аустрије ушао у хрватски ваздушни простор и неконтролисано наставио летјети у смјеру југоистока, највјероватније пао негдје на подручју Бањалуке.

Цепелин је тип ваздушног брода којег је развио гроф Фердинанд фон Цепелин почетком 20. вијека и по којем је ова летјелица и добила име.

У питању је летјелица лакша од ваздуха вретенастог, издуженог, облика са сопственим погоном. Често се за цепелин користи и ријеч дирижабл која потиче од француске ријечи управљив.

Цепелин се користи углавном за туристичке и рекламне сврхе.Оставите одговор