Драган Чавић: Споразум СДС-а и СНСД-а је разбио опозицију

Драган Чавић за Фронтал.РС отворено говори о резултатима прошлих избора, раду актуелне власти, стању у опозицији, али и о везама са Слободаном Васковићем. Фронтал.РС жели дати простор свим релевантним особама у Српској, БиХ, али и у региону, како бисмо што прецизније дијагностификовали све проблеме са којима се тренутно суочава друштво у РС и БиХ. Први […]

петак, фебруар 25, 2011 / 15:11

Драган Чавић за Фронтал.РС отворено говори о резултатима прошлих избора, раду актуелне власти, стању у опозицији, али и о везама са Слободаном Васковићем.

Фронтал.РС жели дати простор свим релевантним особама у Српској, БиХ, али и у региону, како бисмо што прецизније дијагностификовали све проблеме са којима се тренутно суочава друштво у РС и БиХ. Први у том низу наших саговорника био је предсједник ПДП-а и бивши премијер РС, Младен Иванић.

Овом приликом наш саговорник је био бивши предсједник РС, актуелни предсједник Демократске партије и посланик у Нардодној скупштини РС.

Питао: Радован Ковачевић

Како коментаришете резултате октобарских избора и како сте задовољни резултатима Демократске партије?

Сва пажња опозиције била је усмјерена на Додика и СНСД, а његови вјерни трабанти СП и ДНС су били заборављени као саучесници у погубној политици Додика и партнера током претходних готово 5 година. Павић и Ђокић су у изборима учествовали без икакве одговорности за прошлост и побољшали су изборни резултат својих странака. Опозиција их није ни спомињала што им је дало велики маневарски простор за раст. Што је Додик изгубио на мосту то су Ђокић и Павић добили на ћуприји. Режимска коалиција је добила комотну већину као и на прошлим изборима и наставила да ради исто. У коалицији опозиције није било међусобне искрености али ни жеље да се створи широки фронт опозиције, што је потврдио СДС одласком у постизборну коалицију са СНСД, а ми остали учесници избора смо се борили за остатке бирачког тијела.

Ми у ДП смо задовољни, од 42 учесника на изборима освојили смо шесто мјесто што је у овим околностима изузетно добро, јер три скупштинска мандата нису мала ствар за тек основану и нову странку. Мало је недостајало да освојимо још један мандат, али нисмо успјели.

Иако сте освојили три мандата у НСРС, веома брзо сте искључили Славицу Јовановић због нестраначке дисциплине. Такође, незадовољан стањем у ДП, странку је напустио Бранислав Шкобо, један од оснивача странке. Какво је стање у ДП-у данас?

Стање у партији је стабилно, али има и оних који су из различитих разлога показали незадовољство, па су отишли. То је нормално. Као што их нико није тјерао да нам се придруже, нико их не тјера ни да остану.

Ми имамо недовољно изграђену инфраструктуру, хронични недостатак новаца и режим који нас на сваком кораку гуши, што понеке поколеба. Радимо на побољшању стања у партији и не могу рећи да смо незадовољни.

Џомбићево није да мисли, већ да слуша

Какво је Ваше мишљење о саставу нове Владе РС, али и како коментаришете усвојени буџет за 2011. годину?

Владу је саставио Милорад Додик и Џомбић није изабрао ни једног министра. У својој Влади са једне стране има министре који су у СНСД-у много јачи од њега и који га неће слушати, а са друге стране има шефа који од њега очекује слијепу послушност. Његова позиција је за жаљење, он је између чекића и наковња. Али то је његова одлука, и мораће да живи са тим да његово није да мисли, већ да слуша.

Буџет за 2011. годину је највише потрошни и шпекулативни, нимало развојни и минимално социјални. Овај буџет има и расипничке елементе типичне за континуитет режимске владавине. Без пара ММФ-а би буџет колабрирао, а Влада је дошла у ситуацију да «сијече ухо да би закрпила задњицу». Будући да постоје само два уха, а оба су већ употребљена, влада је изгубила слух, а задњицу није потпуно покрпила.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик Вас је недавно искључио из Сената РС. Како коментаришете чињеницу да том приликом није било готово никаквих реакција, нити јавности, нити опозиције?

То је последица општег страха од режима и диктатора на његовом челу. Многи су ми лично рекли да су огорчени поступком Додика, људи ме на улици заустављају и поручују да су уз мене и осуђују поступак Додика.

А реакције опозиције су изостале јер је питање да ли осим ДП има још праве опозиције која без калкулација пружа отпор режиму и диктатору. Имам осјећај да многи кокетирају са режимом, посебно СДС, не размишљајући да постоји стара народна изрека толико пута потврђена у пракси: »Ко са ђавлом тикве сади о главу му се разбијају».

Какво је Ваше мишљење о тренутном стању у опозицији Српске, али и на који начин, по Вашем мишљењу, на њено дјеловање утиче платформа о заједничком наступу СДС-а и СНСД-а на нивоу БиХ?

Стање у опозицији детерминисано је постизборним коалиционим споразумом СДС и СНСД. Овај споразум је разбио опозицију и поколебао све осим ДП. Али ми смо недовољно јаки да будемо озбиљно схваћени. У опозицији нема координације дјеловања, ПДП има унутрашње проблеме, СРС је у шоку од лошег изборног резултата, режим преко својих медија сатире све оне који представљају евентуалну окосницу озбиљног опозиционог дјеловања, што дјелује крајње депресивно па и поред огромне акумулације незадовољства у јавности нико и не види озбиљну политичку алтернативу режиму.

Додик има способност да завади два гоблена на зиду

Како коментаришете немогућност формирања власти на нивоу БиХ и када очекујете да ће власт бити формирана?

Ово је ситуација коју су створили сви актери у националним блоковима са надом да ће кроз нефункционисање институција БиХ остварити своју стратегију унутрашњег уређења БиХ.

СНСД и СДС желе БиХ у већем степену децентрализације и снажењу ентитета, СДП и СДА желе БиХ са централизованом и снажном државом, а ХДЗ и ХДЗ 1990 желе државу са федералним јединицама од којих би по једна била додјељена сваком од конститутивних народа.То су непомирљиве концепције због којих нема шанси за било какву програмску коалицију, тако да преостају двије могућности, или ће бити техничка коалиција која формира власт или нема власти на нивоу БиХ.

Сви према ЕУ и свијету играју стару БиХ политичку забаву, у којој се у правилу сви постављају са намјером не да нађу ријешење, већ да не буду кривци. Додик у овој политичкој игри игра најбољу игру, јер је он велемајстор за овакве конфузне ситуације због своје непредвидљивости и кратког континуитета става. Он има способност да завади два гоблена на зиду, а та способност је сада максимално дошла до изражаја.

Не видим временски оквир у којем је извјесно формирање БиХ власти, али то ме политички у основи и не интересује, али морам признати да ме забавља.

Нисам створио ”Патриот”

Какво је по Вашем мишљењу стање у медијима, како у РС, тако и у БиХ?

Политички утицаји на готово све медије, уз част изузецима, саставни су дио друштвеног фолклора у РС и БиХ. Највише је слободе на порталима, па онда у електронским медијима, а најмање у штампаним.

Онај ко има новац има и најјачи утицај.

Недавно је бивши генерални секретар СДС-а, Горан Поповић, изјавио да сте Ви учествовали у стварању Васковићевог листа ”Патриот”, али и да је послије раскола у СДС-у Васковић остао приклоњен Вама. Како коментаришете ту изјаву, али и чињеницу да сте Ви један од ријетких политичара из РС који никада није био ”мета” Слободана Васковића?

Нећу да коментаришем изјаве људи са којима сам се разишао, а са Поповићем сам се разишао давно.

Слободан Васковић је слободни новинар као и ви, и у листу Патриот се бавио у више наврата и мојим радом када сам био Предсједник РС, и то врло критички .

Ја мислим да је Слободан кроз цијелу своју дугогодишњу каријеру доказао да је слободан новинар, јер није штедио од критике никога, па ни оне с којима је покренуо Патриот, а будите сигурни да међу њима нисам био ја.

Ја мислим да је он слободан новинар, али готово сви политичари у РС, а нажалост и огроман број његових колега новинара у РС, сматрају да је преслободан.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор