Дозвољено бушење у Мексичком заливу

ВАШИНГТОН – Америчка Влада саопштила је данас да ће бити укинут мораторију на дубинско подводно бушење у Мексичком заливу. Шестомјесечна забрана уведена је након појаве велике нафтне мрље, која је избила у априлу послије експлозије и потонућа нафтне платформе "Дипвотер хорајзон" при чему је погинуло 11 радника. Нафтна мрља оцијењена је као највећа еколошка катастрофа […]

среда, октобар 13, 2010 / 13:00

ВАШИНГТОН – Америчка Влада саопштила је данас да ће бити укинут мораторију на дубинско подводно бушење у Мексичком заливу.

Шестомјесечна забрана уведена је након појаве велике нафтне мрље, која је избила у априлу послије експлозије и потонућа нафтне платформе "Дипвотер хорајзон" при чему је погинуло 11 радника. Нафтна мрља оцијењена је као највећа еколошка катастрофа у историји САД.

У Мексички залчив је из оштећеног извора исцурило око 4,9 милиона барела нафте. Оштећени извор трајно је затворен 19. септембра.

Међутим, позиви да се укине мораторијум на бушење постали су све јачи због економског утицаја. У федералном извјештају наводи се да је због мораторијума привремено отпуштено између 8 000 и 12 000 радника.

Прије него што нафтне фирме добију дозволу за наставак бушења мораће да испуне читав низ нових безбједносних мјера.

Портпарол Бијеле куће Роберт Гибс истакао је да ће нова правила умањити ризик од појаве сличне катастрофе.Оставите одговор