Дуван подбацио

БИЈЕЉИНА – Директор бијељинског предузећа "Дуван" рекао је да је ово предузеће од произвођача дувана до сада откупило 200 тона ове пољопривредне културе и да се очекује откуп још 40 тона, али да је овогодишња производња знатно нижа због неповољних временских прилика. "Очекивали смо производњу од око 400 тона, али је, нажалост, подбачај веома висок […]

среда, 13 октобра, 2010 / 11:05

БИЈЕЉИНА – Директор бијељинског предузећа "Дуван" рекао је да је ово предузеће од произвођача дувана до сада откупило 200 тона ове пољопривредне културе и да се очекује откуп још 40 тона, али да је овогодишња производња знатно нижа због неповољних временских прилика.

"Очекивали смо производњу од око 400 тона, али је, нажалост, подбачај веома висок – близу 40 одсто у односу на планиране резултате. Иако смо сматрали да је прошла година за дуванаре била једна од најтежих, ова година је то превазишла. Пољопривредни произвођачи који су уложили велики труд у производњу дувана ове године су имали велике губитке и сада се поставља питање колико ће их се наредне године опредијелити за производњу дувана", рекао је Михајловић.

Он је изразио очекивање да ће Влада Републике Српске, као и Аграрни фонд општине Бијељина и предузеће "Дуван" наћи начин да дуванарима помогну да превазиђу ову изузетно тешку ситуацију.

"Година се приводи крају, нисмо задовољни приносима, али је квалитет дувана нешто бољи у односу на прошлу годину што говори о висини откупне цијене која је за десетак одсто већа у односу на прошлу годину", рекао је Михајловић.

Према његовим ријечима, ова производна година за дуван је била права елементарна непогода, која је задесила и предузеће "Дуван".

"Поплаве, кише, па суша – права ерозија земљишта засађеног дуваном условила је тешко стање код свих произвођача, а самим тим и код нас у предузећу `Дуван`", додао је Михајловић.Оставите одговор