Довољан је наслов: Клуб умјетничких душа удесио конкурс љубавне лирике у Мркоњић Граду

Конкурсу "Са љубави твојом", према мотивима пјесме "Љубав" персијског пјесника Омара Хајама, подијељен је у три старосне групе – "афирмисани пјесници", "младе наде" и "свици љубавне поезије".

уторак, фебруар 13, 2024 / 20:57

Клуб умјетничких душа из Мркоњић Града вечерас је, у сусрет Дану заљубљених, организовао књижевно вече на којем су промовисани награђени радови 23. Међународног конкурса љубавне поезије "Пјесма над пјесмама", на којем је учествовало 250 пјесника свих старосних доби.

Предсједник Клуба умјетничких душа Слободан Ћоћкало изјавио је новинарима да је главна награда на овом конкурсу ове године припала пјеснику Борису Лазићу, доктору славистичких наука који живи у Паризу.

"Борис је један од најперспективнијих и најбољих пјесника, слависта, преводилац и врстан познавалац материје. Пише поезију, прозу, есеје и критику, преводи. Пјесма је из његовог најновијег љубавног романа Тамо далеко који још није објављен, тако да смо се одлучили да управо њему ове године додијелимо награду", рекао је Ћоћкало.

Пјесник из Бањалуке Миле Лисица рекао је да је ове године на конкурс послао три пјесме – и све су награђене.

"Мени награде служе као мотив да и даље пишем љубавну поезију, да учествујем на конкурсима и заједничким дружењима са осталим пјесницима и љубитељима писане ријечи, посебно у малим мјестима као што је Мркоњић Град. Објавио сам пет књига Хаику поезије, а у припреми је тренутно и шеста књига", рекао је Лисица.

Пјесник из Шипова Милан Тривунчић нагласио је да је он примјер да љубав с годинама не блиједи, јер он љубавну поезију пише и на почетку седме деценије живота.

"Љубав је вјечна тема која нас одржава у животу", додао је Тривунчић.

Своје стихове на књижевној вечери рецитовали су ученици петог разреда Основне школе "Иван Горан Ковачић" и њихова учитељица Верица Тегелтија, који су награђени у категорији "свици младог пјесништва" и њихови радови су изашли у "Зборнику са љубави твојом 23".

У категорији "афирмисани пјесници" прву награду за "Љубавну пјесму" добила је Невена Милосављевић из Звечана, другонаграђена је Бојана Кулиџан Громовић из Новог Сада, док је трећа награда припала Нађи Бранков из Вршца.

У категорији "младе наде љубавног пјесништва" прву награду је освојила Милица Мирјанић из Лакташа, другонаграђена је Милица Јефтић из Руме, а трећу награду добио је Петар Орловић из Крагујевца.

У категорији "свици љубавног пјесништва" првонаграђена је Јована Глиџић из Ниша, друго мјесто дијеле два пјесника – Јаглика Дацић из Подгорице и Виктор Ранковић из Лајковца, док је трећа награда припала Јелени Живојиновић из Белог Потока.Оставите одговор