Додјељене награде "Стражилово"

Жири Бранковог кола за престижну награду "Стражилово” у саставу: Иван Лаловић (предсједник), Стела Манaсијевић и Мићо Савановић, донјео је једногласну одлуку да награда "Стражилово” за 2011. годину равноправно припадне: Жељку Пржуљу за књигу поезије "ПТСП синдром”, Душану Кресовићу за збирку пјесама "Међурјечје и морски повјетарци” и Ивану Деспотовићу за књигу поезије "Прекорачења”. У ужем избору […]

петак, август 26, 2011 / 21:29

Жири Бранковог кола за престижну награду "Стражилово” у саставу: Иван Лаловић (предсједник), Стела Манaсијевић и Мићо Савановић, донјео је једногласну одлуку да награда "Стражилово” за 2011. годину равноправно припадне: Жељку Пржуљу за књигу поезије "ПТСП синдром”, Душану Кресовићу за збирку пјесама "Међурјечје и морски повјетарци” и Ивану Деспотовићу за књигу поезије "Прекорачења”.

У ужем избору нашле су се и књиге Душка Поповића „Инвентар (неког) ентеријера”, Марине Војиновић „И казна и дар”, Душана Лончара „Будан сан”, Валентине Милачић „Близнакиња грома”, Љиљане Колунџија „У чекању” и Биљане Тасић „Пловидба”.

Специјална награда „Стражилово” за најбољи пјеснички првјенац младих аутора до тридесет година, такође једногласном одлуком жирија, припала је Маји Станојевић за књигу „Анатема хљеба насушног”.

У ужем избору за најбољи првјенац биле су и збирке Моране Вукмир „Огледала”, Александре Мариловић „Здравице утопљеника” и Ирене Бера „Далеке близине”.

Награда „Стражилово” додељује се за најбоље књиге објављене у едицији „Савремена поезија” Бранковог кола. Ово престижно признање додељује се од 1973. године.

Међу досадашњим лауреатима налазе се и Перо Зубац, Луко Паљетак, Данко Поповић, Драшко Ређеп, Радомир Путник, Жарко Аћимовић, Војислав Деспотов, Слободан Павићевић, Мишо Авдаловић, Благоје Баковић, Јован Дунђин, Илеана Урсу, Поп Душан Ђурђев, Лидија Ђого, Весна Егерић, Ивана Гађански, Бранимир Кршић, Милан Ракуљ…Оставите одговор