Додик: Нелегитимно формирање дома Федерације БиХ по СДП

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће за Српску бити нелегитимно и неаутентично уколико сутра буде формиран Дом народа Федерације БиХ према концепту СДП-а БиХ. "У том случају одредићемо наше институционално понашање о том питању. Са таквом структуром не можемо да правимо заједничку структуру на нивоу БиХ. Ако неко жели да то уради […]

среда, март 16, 2011 / 18:38

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће за Српску бити нелегитимно и неаутентично уколико сутра буде формиран Дом народа Федерације БиХ према концепту СДП-а БиХ.

"У том случају одредићемо наше институционално понашање о том питању. Са таквом структуром не можемо да правимо заједничку структуру на нивоу БиХ. Ако неко жели да то уради на тај начин, преузима одговорност за све", рекао је Додик новинарима у Александровцу код Лакташа.

Он је поручио да ће СНСД на бази заједничке платформе са СДС-ом са свих 14 посланика из РС у Парламенту до краја јединствено дјеловати и радити на провођењу потписаних политика у платформи.

"Не можемо ми прихватити оно што СДП мисли да је добро. Ми нисмо СДП, ми смо друга прича. Сматрамо да је реално да нам припадне мјесто министра спољних послова, а Хрватима мјесто предсједавајућег Савјета министара БиХ", рекао је Додик и додао да ће ући у формирање власти када то буду имали.

Он је истакао да је РС изабрала своју делегацију за Дом народа Парламента БиХ и да је сутра у Сарајеву спремна да заврши ту причу, али без преговора који подразумијевају пет сати приче, након чега им се прикључују високи представник или амерички амбасадор.

"Преговори се сигурно неће дешавати на мјестима гдје ми будемо присутни. Ако неко жели да нас уважи као партнере, ми смо ту. Наши ставови су јасни, сутра можемо да почнемо", поручио је Додик.

Додик је рекао да је очигледно постојање концепта који разграђује било какву могућност да БиХ остане одржива, истакавши да је то концепт СДП-а који настоји да се представи као аутентични представник конститутивних народа, поручивши да то не може да прође.

Он је напоменуо да је уобичајено у демократији да они који на изборима освоје 50 одсто плус један глас буду сматрани аутентичним и демократским представницима.

"На бази тога формирају се владе, па би било логично да се као аутентични представници народа прихвате они који су освојили толико гласова. То би требало да буде логика, ако ови странци немају неку другу дефиницију демократије", рекао је Додик.

Он је навео, да примјећује да представници међународне заједнице притисцима покушавају да подрже концепт СДП-а.

Додик је напоменуо да је очигледно да је у свијету лоша слика о БиХ на плану инвестирања, гдје се БиХ стално третира као нестабилна политичка структура.

ИСПУНИЛИ СМО СВЕ УСЛОВЕ У ВЕЗИ ДИСТРИКТА

Предсједник Републике Српске Милорад Додик послао је данас писмо Савјету за провођење мира у којем је хронолошки наведено све оно што је Српска учинила да би испунила све тражене услове у вези са Брчко дистриктом.

Додик, који је потврдио да је послао писмо, рекао је новинарима да Српска нема скривене намјере у вези са дистриктом Брчко.

"Немамо никакве скривене намјере у вези са Брчко дистриктом и то упорно показујемо. РС је испунила све могуће услове. Међутим, научили смо у прошлости да те услове упорно неко поставља и жели да се што више задржи на том плану", рекао је Додик у Александровцу код Лакташа.

Додик је рекао да се сада у том смислу помиње тешка економска ситуација, запитавши гдје она то није тешка.

"Је ли лака можда у Америци, Шпанији, Грчкој или неким другим дестинацијама?", упитао је Додик, и истакао, да супервизија у Дејтонском мировном споразуму не предвиђа бављење економским питањима.

Коментаришући писмо које му је упутио супервизор за Брчко Родерик Мур у вези са Дистриктом, предсједник је оцијенио да је то препотентан потез који свједочи о жељи странаца да овдје остану и даље.

"Тражи се од мене да ћу поштовати међуентитетску линију на простору Брчког и неке друге ствари, то је непристојно. Наравно да ја као политичар, морам да поштујем Устав. Треба ли сада да се поново заклињем? Обећао ја то или не, реалност ће показати да ли је могуће или није", каже Додик.

Предсједник Додик је раније одбио Муров захтјев да Српска достави писана увјеравања да ће поштовати већ дефинисани статус дистрикта, оцијенивши га непримјереним и увредљивим.

Претходно је предсједнику Српске стигло Мурово писмо, а незванична преписка почела је 21. фебруара захтјевом Мура да Додик да гаранције да ће РС поштовати демаркацију међуентитетске линије разграничења на територији Брчког, одлуке Уставног суда БиХ по питањима евентуалних спорова са Дистриктом који су дефинисани амандманом и на Устав БиХ, као и финансирања Дистрикта у смислу расподјеле прихода од индиректних пореза.0 КОМЕНТАРА

 1. Слажем се да мајоризација Хрвата коју проводе у Федерацији ови лажни СДП-мултиетничари јесте модел за мајоризацију Срба. Једино ми смета што се овлолико диже адреналин на етничким односима и Додику отвара толики простор да србовањем попуни све празнине осим гладне стомаке народа који је слупан у мозак и само блене, а ништа не веже.

 2. mene samo zanima kada ce nas narod (sva tri naroda u bih) umjesto sto apaludiraju vodjama poceti misliti na buducnost svoje djece?? kakva je buducnost sa ovakvim vodjama koje mi nazalost uporno biramo… mazu nam oci visokom politikom a privreda propada, korupcija pozdera sve, skolstvo jadno, socijalna situacija sve gora… ali nama, a ne njima!! oni super zive na sve tri strane, pljackaju nas redovno u svakom mandatu a mi im klicemo.. ja samo predlazem svakom u ovoj zemlji da pogleda kako zivi njegovo dijete, a kako dijete vodje. SVI SMO MI UGROZENI, ALI NE OD DRUGA DVA NARODA, NEGO OD ONIH KOJE SAMI BIRAMO! MI UNISTAVAMO BUDUCNOST SVOJE DJECE TAKO STO GLASAMO ZA NACIONALIZAM, A NE EKONOMIJU. KAD CEMO SE SPAMETOVATI? VJEROVATNO NIKAD

 3. Не знам какве то везе има са национализмом и мазањем очију, а још мање са високом политиком?! Овде се крши Устав!

  РС треба да води рачуна о сваком слову, како се овако нешто сутра не би нама десило.

 4. sanjam_bolje_sutra, 17.03.2011. 15:54:18

  „KAD CEMO SE SPAMETOVATI? VJEROVATNO NIKAD “ ,добро си примјетио, ти нећеш никад. Не постоји „наш народ “ од „сва три народа“ клену! Та твоја дебилна прича води само у још један покољ! БиХ и заједнички органи ПОЖДЕРАШЕ СВЕ. Тек кад се мирно ко људи растанемо, онда ћемо уопште моћи да крчимо корупцију! Кад се буде знало ко је чији корумпирани скот и по којим законима одговара.У овој комедији од „државе“ и ратни злочинци имају различите злочине, а камоли лопови!
  Ти оваквим постовима овдје не СПАМЕТУЈЕШ него СПАМУЈЕШ!:P

 5. Ne vidim sta je ovde uopste neustavno, i ko je odredio da je samo Covic hrvat a Lijan nije. Meni je bas Lijan simpatican, jos u onoj majici sa srcem za boljitak :D, a i pravi divne rostilje u kampanji tako da po meni autenticnijeg hrvata u BIH od njega nema :D….Sad sto Vozd ima dil sa Covicem pa ga to boli, jbg, profesor Lagumdzija ih je izgleda „presvukao“ ovaj put B-)

 6. Pravi profesor, covjek koji predaje na Univerzitetima u Americi. Da bi neko postao univerzitetski profesor, mora uciti dugi niz godina, dobiti titulu doktora nauka (npr titula doktora nauka ne moze se dobiti vozeci traktor po Bakincima ;). Titula doktora se ne poklanja i ne oduzima, tako da i kad odes iz politike opet ostanes doktor, profesor, gospodin, kao Branko Dokic, dok ce neki kad odu morati da se vrate voznji traktora i tefericu ispred prodavnice 😉

  Jarane, nije svejedno 😀

Оставите одговор