Додик љут на Сипу, ми остали можемо на лигње

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас у Бањој Луци да је акција Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ у Новом Граду груба провокација. "Сипа је поништила све досадашње резултате сарадње и одлучила је да игнорише институције Српске, претресом Полицијске станице у Новом Граду у деликатним околностима које су могле да изазову оружани […]

четвртак, децембар 10, 2015 / 17:40

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас у Бањој Луци да је акција Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ у Новом Граду груба провокација.

"Сипа је поништила све досадашње резултате сарадње и одлучила је да игнорише институције Српске, претресом Полицијске станице у Новом Граду у деликатним околностима које су могле да изазову оружани сукоб. Због савјести, у Новом Граду то се није догодило", рекао је Додик на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске.

Он је позвао посланике да усвоје закључке Владе Српске, међу којима је да се због противуставног дјеловања Сипе прекида сарадња са овом агенцијом, као и са Судом и Тужилаштвом БиХ.

"На ово смо присиљени, али вјерујемо да нико неће пробати нашу одлучност. Морамо јасно поручити свима да мислимо озбиљно и да нећемо одустати, те да ће прекид сарадње трајати док се процедуре не успоставе у складу са надлежностима у БиХ“, додао је Додик.

Он је рекао да ће прекид сарадње са органима БиХ трајати до тренутка када се успоставе Уставом предвиђене процедуре.

Предсједник Српске је подсјетио да је БиХ сложена заједница два ентитета и три народа.

"У БиХ је јасно дефинисано да је све оно што јој није дато у искључивој надлежности ентитета. БиХ, према Уставу, нема надлежност за безбједност и одбрану", рекао је Додик и подсјетио да, осим за Оружане снаге БиХ, парламент Српске није дао сагласност за било које питање у вези са одбраном и безбједношћу.

Он је напоменуо да је Уставом одређено да постоји Устави суд БиХ и све је јасно написано, али пракса рушења Дејтонског споразума траје све вијеме.

"Они који су требали да га заштите промовисали су дух, а не слово Дејтона. Постоје агенције које у БиХ нису предвиђене Уставом, а данас функционишу", поновио је Додик.

Он је оцијенио да је озбиљна ствар када се дође до кршења Устава БиХ, као што је данашњи случај.

"Овдје сам да подржим активности којима би се заштитили суверенитет и политичке надлежности Републике Српске. Подржаћу закључке Владе Српске, а они који мисле да радимо мимо надлежности нека пробају и виде шта може да се догоди", категоричан је Додик.

Он наводи да Српска не жели никакав сукоб, него да заштити своја права, те да Народна скупштина данас неће одлучивати о ванредном стању, него о подршци мјерама Владе.

"Веома је важно остати у позицији да не буде промијењен Устав БиХ, односно Дејтонски мировни споразум. Они на заједничком нивоу неопрезно дају налоге да буду нападнуте институције Српске и због тога морају добро да размисле о чему се ради", рекао је Додик.

Он је истакао да мјере Владе представљају реаговање и тражење да се поштује ред и закон у БиХ.

"Немогуће је да Суд и Тужилаштво БиХ, на које имамо огромне примједбе, сада раде овако, а муслиманског генерала Сакиба Махмуљина пусте на слободу. Нажалост, покушавају оваквим дјеловањем да промијене политички систем, што не интересује странце", упозорио је Додик.

Према његовом мишљењу, само онда када се Српска није супроставила – све је изгубила.

"Само када смо се супротставили снагом наших институција имали смо шансу, а онда када то нисмо урадили погријешили смо. Странци, који су мијењали Дејтонски споразум, неће рећи да је Уставни суд БиХ погријешио, него ће рећи да проведемо његову одлуку. Они су раније наметнули концепт, градећи централизацију у БиХ", рекао је Додик.

Он сматра да је постојећа политичка структура у Српској проблем странцима, али да неће радити оно што они хоће.

"Закључке Владе Српске ћемо провести јер бранимо своја права. Дејтонски споразум је највиши акт права у БиХ, а безочно се крши", рекао је Додик.

Он је подсјетио да Српска никада није правила било какве опструкције када је ријеч о процесуирању ратних злочина.

"Неко хоће да нас испоровоцира да би нас поново окривио. Можемо сарађивати у БиХ поштујући Устав и законе, без обзира на чињеницу да су Сипа, Суд и Тужилаштво БиХ вануставни", каже Додик.

Он је напоменуо да Српска неће никаво оружје и сукоб.

"Потребно је констатовати да је ово груба провокција, да имамо право на легитиман одговор и да је прекршен Дејтонски мировни споразум", закључио је Додик.Оставите одговор