ДНС и СП воле иста министарства

Коалициони партнери владајућег Савеза независних социјал демократа, Демократски народни савез и Социјалистичка партија, одовојено су данас одржали сједнице. Након овоседмичних састанака са новим мандатаром за састав Владе РС, Александром Џомбићем, ДНС и СП су могли да наставе унутарстраначки договоре о именима која ће задужити министарске столице које су, изборним резултатом и постизборним калкулацијама, освојили. Предсједник […]

субота, новембар 27, 2010 / 15:01

Коалициони партнери владајућег Савеза независних социјал демократа, Демократски народни савез и Социјалистичка партија, одовојено су данас одржали сједнице.

Након овоседмичних састанака са новим мандатаром за састав Владе РС, Александром Џомбићем, ДНС и СП су могли да наставе унутарстраначки договоре о именима која ће задужити министарске столице које су, изборним резултатом и постизборним калкулацијама, освојили.

Предсједник Демократског народног савеза Марко Павић сматра да је оправдан захтјев ове странке да са три министарска мјеста учествује у новој влади Републике Српске с обзиром на изборне резултате и европске принципе које његује, а Павић је спреман да два од три министра из ове странке буду из реда српског, а један из реда хрватског или бошњачког народа, упркос томе што је приједлог мандатара Александра Џомбића био другачији.

Говорећи о министарским ресорима који би ДНС могао да добије у новој влади РС, Павић је поновио да је ДНС тражио Министарство саобраћаја и веза и да је заинтересован и за ресоре финансија, пољопривреде и просторног уређења "с обзиром на властите кадровске потенцијале" .

Павић је рекао да су током консултација и предсједник РС Милорад Додик и мандатар Џомбић прихватили принципе на снову којих ДНС жели да уђе у власт, а то су: строго поштовање Дејтонског мировног спорзуама, непреношење овлашћења РС на ниво БиХ, стварање погодне климе за инвестиције у привреду, нова радна мјеста, као и реформе пензионог осигурања, здравства и образовања, чиме се утире пут европским интеграцијама.

ДНС ће имати и свог представника у Дому народа парламента БиХ, што је усаглашено са СНСД и са СП, који ће за узврат добити подршку на републичком нивоу у Вијећу народа.

Главни одбор ДНСраспустио је Општински одбор ове странке у Зворнику, након искључења предсједника тог одбора Хаџи Јован Митровића. Четворица чланова из Зворника напустила странку.

"ДНС тиме није оштећен, него још више ојача", рекао је Павић новинарима.

Свјеж "трансфер" се десио у Хан Пјеску гдје је предсједник Општинског одбора ПДП, Драган Лапчевић прешао у редове ДНС.

"То потврђује да ће се ДНС, након што смо у своје редове до сада примили четири комплетне странке, као породица сложних људи и даље ширити са добрим људима и добрим кадровима", рекао је Павић.

На данашњој сједници Предсједништва ДНС, након које је услиједила сједница Главног одбора, присуствовао је предсједавјући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић.

Ђокић: Спремни смо за већу улогу

Социјалистичка партија, како каже њен предсједник Петар Ђокић, стријеми ка министарствима са већом друштвеном тежином а то су област финансија, саобраћаја и веза, индустрије и енергетике, пољопривреде, водопривреде и шумарства, унутрашњих послова и рада и борачко-инвалидске заштите.

На тим ресорима би се ојачала улога и одговорност социјалиста у функционисању извршне власти, што је усаглашено са Александром Џомбићем, рекао је Ђокић послије данашње сједнице ГО Социјалистичке партије.

"Спремни смо да у наредним годинама храбро понесемо терет и улогу одговорности, желећи прије свега да очувмоа постојећи позитиван курс опште политике РС" , ријечи су предсјеника социјалиста.

Ђокић је рекао да је Главни одбор СП-а на данашњој сједници анализирао протекле изборне резултате, усвојио извјештаје о проведеним изборима и донио одлуку о спремности СП да учествује у новој коалиционој Влади РС.

Слиједе разговори коалиције о расподјели министарских мјеста, а чињеница да се сви боре за "министарства са већом друштвеном тежином", требало би да радује становнике у РС, ако је странкама толико стало да имају што одговорније функције. Мада, у случају појединих министарстава, већа друштвена тежина значи и већа количина новца, што нас тјера да се превентивно забринемо.Оставите одговор