Дигитализован први српски филм

"Живот и дјела бесмртног вожда Карађорђа", први српски и балкански филм, стогодишњицу настанка и првог приказивања прославља у дигитализованом облику. Први српски и балкански филм Живот и дјела бесмртног вожда Карађорђа 100. рођендан дочекује у дигиталном формату. Југословенска кинотека је у Центру за дигитализацију, реконструисала најоштећеније и најстарије остварење српске кинематографије, које се нашло и […]

петак, јун 10, 2011 / 13:39

"Живот и дјела бесмртног вожда Карађорђа", први српски и балкански филм, стогодишњицу настанка и првог приказивања прославља у дигитализованом облику.

Први српски и балкански филм Живот и дјела бесмртног вожда Карађорђа 100. рођендан дочекује у дигиталном формату.

Југословенска кинотека је у Центру за дигитализацију, реконструисала најоштећеније и најстарије остварење српске кинематографије, које се нашло и у ДВД формату.

Аналогном рестаурацијом филма од којег је сачувано око 90 одсто оргиналног материјала, откоњена су механичка, али не и друга оштећења.

Процес дигитализације започет у октобру прошле године на који је потрошено чак 3.500 сати, скупљи је и сложенији. Ипак резултат је неупоредив.

Према ријечима управника Архива кинотеке Александра Ердељановића, у том процесу обилно су коришћена сва преимућства модерне технологије.

„Максимално смо се трудили да избацимо све нечистоће, прљавштине, кишовитост. То се лако може видјети упоређењем између ове двије копије", истакао је Ердељановић.

Дужина дигиталне верзије иста је као и аналогне – 45 минута слике и 17 минута међунатписа рађених на основу драме Карађорђе и народне пјесме Почетак буне против дахија.

У склопу обиљежавања године филма у Србији, Кинотека је објавила оригинално издање филма о Карађорђу – дискове са аналогном и дигиталном верзијом, а ту је фигурина славног војсковође.

Идеја је да се до октобра када се наршава вијек од премијере играног филма о Карађорђу, дигитална верзија пребаци и на филмску траку, као трајно рјешење.Оставите одговор