Реаговања српске јавности на оснивање БАНУ

Потпредсједник СРС Милорад Мирчић тврди да новооснована Бошњачка академија наука и умјетности (БАНУ) има исти циљ као и Војвођанска академија наука и умјетности (ВАНУ), а то је да путем утемељења бошњачке и војвођанске нације створи државе Војводину, односно Санџак. "Зна се да државе нема без нације. Зато је смисао оснивања БАНУ-а да се око ње […]

петак, 10 јуна, 2011 / 13:33

Потпредсједник СРС Милорад Мирчић тврди да новооснована Бошњачка академија наука и умјетности (БАНУ) има исти циљ као и Војвођанска академија наука и умјетности (ВАНУ), а то је да путем утемељења бошњачке и војвођанске нације створи државе Војводину, односно Санџак.

"Зна се да државе нема без нације. Зато је смисао оснивања БАНУ-а да се око ње утемељи бошњачка нација у Србији, док се у ВАНУ од њеног осивања увелико ради на формирању нације под називом Војвођани. Разлике између две академије нема јер им је циљ исти, а то је стварање држава Војводине, односно Санџака", рекао је Мирчић Срни.

Он је додао да радикале нимало није изненадило формирање БАНУ, као и да иза свега стоји режим са ДС-ом на челу.

"У питању је континуитет дугогодишње погрешне политике ДС-а према Војводини и Санџаку. Радикали су на време упозоравали, али је све било узалуд", констатовао је Мирчић.

У Новом Пазару јуче је основана Бошњачке академије наука и умјетности (БАНУ), која ће имати 21 члана, а међу њима и Ејупа Ганића, за којим је Србија расписала међународну потјерницу.

На мјесто предсједника Иницијативног одбора новоосноване Бошњачке академије наука и умјетности постављен је санџачки муфтија Муамер Зукорлић.

Јањић: БАНУ удружење грађана ради институционалног заокруживања Бошњака

Политички аналитичар Душан Јањић оцијенио је у изјави Срни да је новооснована Бошњачка академија наука и умјетности у Новом Пазару у ствари удружење грађана и потреба вођа исламских заједница у БиХ и Србији да зокруже институционални утицај на Бошњаке.

"То нема статус државне академије већ је ријеч о удружењу грађана", каже Јањић поводом оснивања Бошњачке академије наука и умјетности у Новом Пазару.

Он је истакао да само постоји Закон о Српској академија наука и умјетности и да је постојала Војвођанска академија наука, али да не зна какав је њен тренутни статус, док се друге академије, као свуда у свијету, могу оснивати као невладине организације.

Јањић сматра је тешко организовати науку по етничкој линији, јер то није у складу са науком, мада постоје тзв. етничке организације научника.

"Без обзира што су Добрици Ерићу и српском врху послате политичке поруке од (поглавара Исламске заједнице у БиХ Мустафе) Церића, мислим да то неће имати превелики политички значај", оцијенио је Јањић.

Он је додао да ће Бошњачка академија бити мјесто да појединци стекну академска звања, али је напоменуо да академије нису мјеста за унапређење науке.

У Новом Пазару јуче је основана Бошњачка академија наука и умјетности, која ће имати 21 члана, међу којима и Ејупа Ганића, за којим је Србија расписала међународну потјерницу.

Терзић: Оснивање БАНУ искључиво у политичкој функцији ради аутономије

Научни савјетник Историјског института Српске академије наука и умјетности /САНУ/ Славенко Терзић сматра да је оснивање тзв. Бошњачке академије наука и умјетности у Новом Пазару искључиво у политичкој функцији планиране аутономије ове старе српске области.

"Мотиви су политички, а не научни. Камо среће да су научни и да тај стари српски простор има људе од науке. Међутим, постоји једна једина Српска академија наука и умјетности, која је стара установа и у њој има места за све људе који то заслужују својим научним радом", рекао је Терзић Срни.

Он је навео да академије наука на Балкану ничу као печурке, истичући да настају у посљедње вријеме искључиво у политичкој функцији.

"Није ми познато да у Новом Пазару постоји посебни научни потенцијал, иако поштујем људе који се баве науком", поручио је Терзић.0 КОМЕНТАРА

  1. :D:D:D БАНУ!!! :D:D:D Одавно ништа смјешније нисам чула. Бану!!! Супер. Подржавам Бану!

    Једноставно, предизборна трка за мјесто рејса је у току. Свако се сналази како зна и умије. Тако и г. Церић промовише свог кандидата г. Зукорлића. У праву је! Није у реду да рејс буде неко ко нема Академију наука, прецизније Бану!
    😀

Оставите одговор