Дервентски жупник опет злочест

Служење парастоса погинулим српским борцима у Дервенти, поводом славе општине – Велике Госпојине, данас је морало да буде одложено око 15 минута, јер је звоно са католичке цркве толико одјекивало да је стварало јаку буку. Начелник општине Дервента Милорад Симић осудио је понашање овдашњег католичког жупника Филипа Маршића због оваквих провокација у вријеме служења парастоса […]

недеља, август 28, 2011 / 17:20

Служење парастоса погинулим српским борцима у Дервенти, поводом славе општине – Велике Госпојине, данас је морало да буде одложено око 15 минута, јер је звоно са католичке цркве толико одјекивало да је стварало јаку буку.

Начелник општине Дервента Милорад Симић осудио је понашање овдашњег католичког жупника Филипа Маршића због оваквих провокација у вријеме служења парастоса српским жртвама.

"Ово није први пут да католички жупник вријеђа Србе из Дервенте. О томе смо обавијестили католичке великодостојнике у Сарајеву, али још ништа није предузето против њега", рекао је Симић, нагласивши да је Дервенти потребан толерантан жупник.

Старјешина Саборног храма Успења пресвете Богородице, протојереј ставрофом Радојица Ћетковић рекао је да су служење парастоса морали одложити готово 15 минута, јер се оно није могло обављат због тога што је са звоника католичке цркве одјекивало звоно и стварало јаку буку.

"Католичка црква је око 50 метара удаљена од мјеста гдје је служен парастос. Управо када је требало да почнемо молитву за покој душа српских бораца, чула се јака бука звона. Били смо присиљени да готово петнаест минута чекамо да утихне звоно", рекао је свештеник Ћетковић, који је нагласио да је видио католичког жупника како одлази у цркву одакле се само неколико минута касније зачуло звоно.

Он је оцијенио да је очигледна провокација од стране католичког жупника.

Понашање Маршића осудила је и Борачка организација РС, као и друга борачка удружења из Дервенте.

Католички жупник из Дервенте је прије пола године изјавио у Бечу да су овдашњи Срби живјели у шумама гдје су навикли да слушају вукове и медвједе и поручио им да су "сада у Дервенти и да морају да навикну да слушају звоно или да се поново врате у шуме".0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор