Декларација

Шест ставки. 1. Народна скупштина Републике Србије најоштрије осуђује злочин извршен над бошњачким становништвом у Сребреници јула 1995. године, на начин утврђен пресудом Међународног суда правде, као и све друштвене и политичке процесе и појаве који су довели до формирања свести да се остварење сопствених националних циљева може постићи употребом оружане силе и физичким насиљем […]

четвртак, април 1, 2010 / 01:16

Шест ставки.

1. Народна скупштина Републике Србије најоштрије осуђује злочин извршен над бошњачким становништвом у Сребреници јула 1995. године, на начин утврђен пресудом Међународног суда правде, као и све друштвене и политичке процесе и појаве који су довели до формирања свести да се остварење сопствених националних циљева може постићи употребом оружане силе и физичким насиљем над припадницима других народа и религија, изражавајући при том саучешће и извињење породицама жртава због тога што није учињено све да се спречи ова трагедија.

2. Народна скупштина Републике Србије најоштрије осуђује изјаве званичника Републике Српске о штетности ове Декларације по интересе Републике Српске, истичући да ова Декларација није ништа више камен око врата српском народу у БиХ од извињења бившег председника Републике Српске Драгана Чавића и изјаве како се у Сребреници десио злочин који представља “црну страницу српске историје”, те од пресуде Међународног суда правде у којој се наводи да се у Сребреници десио геноцид ограниченог карактера.

3. Народна скупштина Републике Србије очекује да ће поштивање једне пресуде Међународног суда правде од стране Србије значајно утицати на исход друге пресуде у којој се Србија нада да ће Међународни суд правде једнострано проглашену независност Косова прогласити кршењем међународног права.

4. Народна скупштина Републике Србије пружа пуну подршку раду државних органа задужених за процесуирање ратних злочина и за успешно окончање сарадње са Међународним кривичним трибуналом за бившу Југославију, у чему нарочиту важност има откривање и хапшење Ратка Младића ради суђења пред Међународним кривичним трибуналом за бившу Југославију.

5. Народна скупштина Републике Србије позива све некадашње сукобљене стране у Босни и Херцеговини, као и другим државама бивше Југославије, да наставе процес помирења процесуирајући случајеве Добровољачка, Казани, Централни затвор, касарна Виктор Бубањ, Пофалићи, Сијековац, Кравице, Силос, Брадина, Тарчин, Челебићи, Чемерно, итд… и јачања услова за заједнички живот заснован на равноправности нација и пуном поштовању људских и мањинских права и слобода, да учињени злочини више никада не би били поновљени.

6. Народна скупштина Републике Србије изражава очекивање да ће и највиши органи других држава с територије бивше Југославије на овај начин осудити злочине извршене против припадника српског народа, те да ће исте процесуирати уместо залагања за одбрану осумњиченика за ратне злочине, и изјава типа “сви смо ми Ганић”, као и да ће упутити извињење и изразити саучешће породицама српских жртава.Оставите одговор