Повратак Санадера

„Све је могуће“, рекао је бивши премијер Хрватске Иво Санадер на јучерашњој конференцији за новинаре, објавивши да активира своју статутарну улогу почасног предсједника ХДЗ, а истовремено најављујући могућност повратка у Сабор, у којем му 15. јануара истиче мораторијум на мандат.  "Да не би било злонамјерних интерпретација одмах ћу на почетку рећи да разлог сазивања конференције […]

четвртак, април 1, 2010 / 07:53

„Све је могуће“, рекао је бивши премијер Хрватске Иво Санадер на јучерашњој конференцији за новинаре, објавивши да активира своју статутарну улогу почасног предсједника ХДЗ, а истовремено најављујући могућност повратка у Сабор, у којем му 15. јануара истиче мораторијум на мандат.

 "Да не би било злонамјерних интерпретација одмах ћу на почетку рећи да разлог сазивања конференције није рад владе Јадранке Косор, којој дајем пуну подршку." То је, према његовим ријечима, влада која проводи програм ХДЗ на којем је та странка добила изборе. "Ту видим наставак рада на хрватском чланству у ЕУ, борбу против корупције и организованог криминала и на реформу правосуђа",.

Влада има Санадерову подршку и због тога јер се добро носи с изазовима економске кризе а прави разлог за сазивање ове конференције јесу дефицити у вођењу странке.
"ХДЗ је у овим изборима имао најгоре резултате на националном нивоу од оснивања 1989. године", каже Санадер. “Одговорност не лежи само на Андрији Хебрангу већ и на мени јер сматрам да је била грешка потпуно се повући и због тога сам донио одлуку да своју улогу почасног предсједника од данас активирам у потпуности”, најавио је Санадер.
O разлозима прошлогодишње оставке
Као главни разлог љетошњег одласка из политике је навео да "није био спреман продавати хрватску тероторију за чланство у ЕУ", мислећи наравно на спор са сусједном Словенијом. "Хтио сам произвести шок који је касније довео и до деблокаде споразума Пахор-Косор", каже Санадер, тврдећи да споразум Косор-Пахор није видио, јер му га премијерка није показала.
Од данас ћу свој положај користити за добробит странке "јер ово није странка од 12 одсто", утврдио је бивши хрватски премијер, изразивши још једном незадовољство катастрофалним резултатом странке на предсједничким изборима. Он је рекао да у странци постоје недоумице за кога гласати на председничким изборима Милана Бандића или Иву Јосиповића и то се мора разјаснити.
„Ја ћу лично дати подршку оном кандидату за којег се одлучи предсједништво странке”, нагласио је Санадер, додавши да неће доћи до расцјепа у ХДЗ, како неки мисле.
Такође се оградио од афере "Банкомат" и сумњивих послова Хрватске поштанске банке, рекавши да нема никакве везе с дјеловањем ХПБ-а, као и продајом Хипо банке.
На конференцији за новинаре био је присутан и предсједник сабора Лука Бебић који је дао подршку Иви Санадеру у његовом повратку у активну политику. Предсједник Сабора рекао је да не мисли да ће Сандер након конференције рушити Јадранку Косор и потврдио је Санадерове ријечи да се сједнице предсједништва ХДЗ ријетко одржавају, али је изразио вјеровање да ће се након данашњег дана то промијенити. О изборном неуспјеху ХДЗ-овог кандидата Андрије Хебранга Бебић је опет потврђујући Санадера, рекао да се ради о резултату несналажења у вођству странке. "Онда је то и мој неуспјех, јер сам и ја у врху странке, колико год била мала моја улога у свему томе," рекао је Бебић.
Нико од других чланова Владе није присуствовао јучерашњој конференцији.
Реаговања: Санадер значи кризу
Хрватски предсједник Стјепан Месић је иступ бившег премијера оцијенио као још једну Санадерову политичку грешку баш као што је био и његов одлазак.
Месић тврдије како је сигурно да Санадер не даје подршку Јадранки Косор, самим тим што је конференција одржана без њеног знања и што је уза се довео 16 заступника ХДЗ.
"То је врло јасно дистанцирање од Јадранке Косор", рекао је Месић, те додао како ова ситуација ипак не захтијева расписивање пријевремених избора све док влада Јадранке Косор доноси исправне и добре одлуке и док има већину у Сабору.
"Уколико би Санадер преузео вођење ХДЗ или имао утицаја на Владу, то би значило наш излазак из владајуће коалиције. Ово што се догађа у ХДЗ-у није само ствар борбе унутар те странке већ би имало одраза и на Владу, али и на коалицију", рекао је посланик СДСС-а у Хрватском сабору Милорад Пуповац.
Потпредсједник СДСС Милорад Пуповац рекао је да његова странка Санадеров повратак доживљава као дестабилизацију владе и хрватске политичке сцене.
"Ми ово не доживљавамо само као унутарстраначку ствар, него и као покушај дестабилизације владе па и политичке сцене у Хрватској, а све у циљу заустављања мјера против корупције које су у току и мјера изласка из економске кризе које се проводе". Из тог разлога СДСС ће предложити премијерки, предсједнику државе и осталим члановима коалиције да додатно осигурају стабилност предузетих мјера у борби против корупције. 

"Као другу стратешку мјеру предложићемо да одговор на нова догађања хрватски грађани затраже на изборима", завршио је Пуповац, нагласивши да то није прва мјера коју СДСС намјерава предузети, те да ће прво причекати резултат другог круга предсједничких избора.

Предсједник ХСЛС Даринко Косор рекао је да ће ова странка изаћи из коалиције уколико Санадер на било који начин буде утицао на одлуке које се доносе у Сабору и влади.
"ХСЛС стоји потпуно уз Јадранку Косор и службено водство ХДЗ и док год она може контролисати већину и има подршку у странци, ХСЛС ће јој бити подршка", рекао је Косор.
"Очито је да је Санадер несретан јер ХДЗ није подржао Бандића у предсједничкој утрци. Овдје се ради о двије групе, двије Хрватске. Једна је Хрватска Иве Санадера и Милана Бандића, а друга је демократска Хрватска. Зато и тражим да подрже Јосиповића" – каже Косор.
На питање сматра ли и афере дијелом разлога за повратак Санадера, Косор је одговорио како је то ствар правне државе и нико не може бити недодирљив по том питању.
Многи хрватски политички аналитичари су отприлике сличног мишљења и закључака. Истичу се тврдње да је Сандеру потребна заштита групе, или саборски имунитет због афера у које је уплетен, а које све више испливавају на видјело. У анкетама хрватских медија већина одговора на питање о разлозима Санадеровог повратка се везује за његов покушај да се прикрију афере у којима је учествовао. Аналитичари се слажу и да ће ово произвести унутрашње кризе у ХДЗ.
Угледни политички аналитичар Дамир Грубиша рекао је како се на први поглед чини да је Санадер све ово инсценирао како би се у у тренутку када је ХДЗ у великој кризи вратио као спаситељ, те странку и земљу извукао из кризе.
"Али мало се прерачунао јер му афере које се откривају уништавају кредибилитет а с друге стране они које је он поставио као своје пијуне не понашао се уоппште као његови пијуни." – сматра Грубиша додајући како мисли да ће Санадеров повратак изазвати дубоку кризу у ХДЗ.
“То је појава једног новог почетка, једног дугог пријатељства и савезништва при чему постоји опасност да се Хрватска сурва у понор бандићевско-санадеровског популизма у ситуацији гдје се критикују с једне стране ХДЗ у постсанадеровском саставу и СДП као они који су изазвали кризу а њу је заправо изазвао сам Санадер." -каже Грубиша тврдећи да је цијели тај сценаријо од одласка до повратка, могао измислити само један театролог као што је Санадер, али он “није размишљао о промијењеним околностима у којима се његов повратак догађа ипитање је хоће ли то јавност попушити, али ће то отежати живот многима у влади и у ХДЗ због чега је могуће да дође до кризе.
Шест мјесеци раније: Завршио сам!
Шест мјесеци је прошло од када је, тадашњи хрватски премијер и шеф ХДЗ Иво Санадер, рекавши да не намјерава да се кандидује на председничким изборима крајем године и да се повлачи из активног политичког живота, поднио оставку на обе функције, оставивши и новинаре и грађане у недоумици због чега је то учинио баш тада.
Санадер је тада нагласио да одлуку да се повуче из личних разлога није донио олако већ након дубоког размишљања, подсјетивши да се политиком бави 20 година и да је од 2000. на челу ХДЗ, а од 2003. на челу хрватске владе.
Изјаве којима је тада баратао су биле у супротности са оним што смо могли чути јуче на конференцији у сједишту ХДЗ.
Санадер је у то вријеме тврдио да одлази задовољан, јер су стратешки циљеви остварени, пошто је Хрватска постала чланица НАТО, Савјета безбједности УН и на прагу је Европске уније
Истакао је и да оставку није поднио због болести, као и да одлазак са функције премијера не значи да је прихватио неку од бројних функција којe су му нуђене у Бриселу, а које је он одбијао.
Тадашња Санадерова оставка је произвела бројна реаговања и нагађања. Говорило се да је разлог оставке лоша економска ситуација и преко двије милијарде евра колико у буџету фали за функционисање државе, немогућност да се влада избори с кризом, корупционашке афере или могући удар десног крила странке.
Поједини медији су у то вријеме извјештавали о сукобу Санадера и Хебранга у вези могућег процесуирања бившег министра одбране Берислава Рончевића због штетног уговора у вези са набавком камиона за Хрватску војску, који је Хрватску коштао десет милиона куна (1,35 милиона евра) више него што је требало.

У Хрватској су га многи због оставке назвали кукавицом која напушта “брод који тоне“, али немали број њих је и предвидио његов скори повратак на политичку сцену.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *