Дарко Ристов Ђого: Ето, глуп сам за политику

Неколико пута су ми изразито успјешни српски политичари скретали пажњу да сам "за политику – глуп" и ја ту врсту оцјене прихватам као тачну.

среда, јун 5, 2024 / 08:35

Најприје, зато што се њихов и мој појам политику значајно разликују (за њих је политика умијеће материјализације нечег неухватљивог као што је подршка у нешто опипљиво као и способност да се тај процес циклично понавља.

За мене је политика оно што је антички концепт подразумијевао када јој је у Хелади дато име – мисао и пракса о добробити полиса тј,данас, свог народа). Дакле: договорили смо се да сам за политику – глуп.

Моја политичка глупост, међутим, долази и из једне данас презрене и архаичне позиције а која би се могла назвати жељом за основном досљедношћу. Док је, опет, политика, јел’ те, умјетност слања противрјечних сигнала у којој се "наше" противрјечности називају "тактиком" а "њихове" – "издајом". И онда се још српски политичар љути зашто се сви не престројавамо у ходу – то је знак, ваљда, политичке памети.

Погледајмо гдје год да зађемо. У Црној Гори лијепо видиш да имаш огроман број Срба који гласају (за) лидере који признају отимачину Косова, покрадени референдум и исти такав Дан неовисности, наметнуте "обавезе" и лингвистичке конструкције али све је то "памет".

У доброј Србијици исто тако се сматра врхунским умјећем мирити непомирљиво: претварати се да су ти отимачи Косова уједно и пријатељи и непријатељи, бити слијеп пред јасно саопштеним уцјенама и упорно хрлити у загрљај онога који те малтретира.

Хајде тек објасни некоме у Бањој Луци да је изван сваке памети истовремена позиција отпора наметањима из Сарајева и не само прихватање већ популаризација тзв грба и химне Р. Српске који су настали као плод политичког притиска.

Па, мили роде, ако су то била изнуђена, невјешта ad hoc рјешења – немој нам их на сваком ћошку наметати, јер тако намећеш наметнуто тј поунутрашњујеш притисак. А ако је сва "политичка памет" у томе да се компромис представи као "мудрост" и "побједа", немојте да се жалите што и сам народ иде трагом такве "памети".

Све се то видјело лијепо сад око Резолуције Једни у MNE плачу 9. јануара али гласају оне који прихватише стране налоге. У Србији: један дан заставе, други дан – њемачке инвестиције. У Српској смо најавили да ћемо вратити "старе" симболе ако се притисци из Сарајева наставе – а до јуче су ме бирократе убјеђивали да су то грб и химна Србије,ц фв а Српска "има своје".

Когнитивна дисонанца, рекло би се, илити "политичко умјеће".

Него, ја сам већ пословично глуп за политику и слијеп за мудрост, кратковид за 4д шах који сваки од српских лидера игра.

Хвала Богу да су бар они паметни.Оставите одговор