Данска: Чечен Дукајев проглашен кривим

Чечен Лорс Дукајев, ухапшен због сумње да је 10. септембра прошле године изазвао експлозију у хотелу Јоргенсен у Копенхагену, проглашен је јуче кривим за покушај терористичког напада на дански лист Јуландс-Постен. Казна ће бити изречена данас. Како је саопштио Градски суд Копенхагена, током извођења доказног поступка изнијето је довољно доказа да је оптужени имао намјеру […]

уторак, мај 31, 2011 / 06:09

Чечен Лорс Дукајев, ухапшен због сумње да је 10. септембра прошле године изазвао експлозију у хотелу Јоргенсен у Копенхагену, проглашен је јуче кривим за покушај терористичког напада на дански лист Јуландс-Постен.

Казна ће бити изречена данас.

Како је саопштио Градски суд Копенхагена, током извођења доказног поступка изнијето је довољно доказа да је оптужени имао намјеру да пошаље писмо-бомбу у редакцију Јуландс-Постена, „с намером да, у највећој могућој мјери, застраши данско становништво”.

Додаје се да је Дукајев намјераваним теористичким нападом желео да „нанесе штету основним политичким, уставним, економским и друштвеним структурама у земљи”.

Јуландс-Постен је познат по томе што је 2005. године објавио 12 контроверзних карикатура исламског пророка Мухамеда, што је изазвало бијес широм муслиманског света како према Данској тако и према самом листу.

До хапшења осумњиченог је дошло пошто је он окрвављених руку и главе истрчао из хотела Јоргенсенс, у коме се претходно догодила мања детонација која је уништила један од тоалета хотела.

Осумњичени Лорс Доукајев (24) је по националности Чечен који већ дужи низ година живи у Белгији, где се активно бави боксом упркос томе што је као дечак у Чеченији изгубио једну ногу од колена надоле и носи протезу.Оставите одговор