Данас Томина инаугурација

Свечаност поводом инаугурације предсједника Србије Томислава Николића биће одржана данас у згради Предсједништва у Београду, у атмосфери подијељених реаговања на његов долазак на чело државе три седмице послије избора. Тако међу позваним званицама из Србије и свијета, неће бити лидери земаља региона, изузев предсједника Црне Горе и Републике Српске, Филипа Вујановића и Милорада Додика. Како […]

понедељак, јун 11, 2012 / 11:10

Свечаност поводом инаугурације предсједника Србије Томислава Николића биће одржана данас у згради Предсједништва у Београду, у атмосфери подијељених реаговања на његов долазак на чело државе три седмице послије избора.

Тако међу позваним званицама из Србије и свијета, неће бити лидери земаља региона, изузев предсједника Црне Горе и Републике Српске, Филипа Вујановића и Милорада Додика. Како је најављено, међу гостима из свијета биће комесар за проширење ЕУ Штефан Филе, који ће претходно имати билатерални сусрет са предсједником Србије.

Марко Ђурић из кабинета предсједника каже за Танјуг да се на свечаности очекују предсатавници готово свих земаља са којима Србија има билатералне односе, а Николић ће осим тога имати и низ билатералних сусрета са званичницима из иностранства. Он је такође навео да ће се гостима обратити Николић и Филе.

Међу званицама из земље, поред посланика новог сазива скупштине, биће и представници разних удружења, попут Удружења учесника ратова 1912-1918. године и СУБНОР-а, али и млади математичари, истраживачи станице "Петница", представници културног и умјетничког живота.

Протокол свечаности предвиђа да ће госте дочекати чланови Културно-умјетничког друштва "Градимир" у српским народним ношњама, а химну ће извести хор КУД-а "Лола", прецизирала је за Танјуг шеф протокола у кабинету предсједника Србије Јасмина Митровић Марић.

Она је додала да ће цијела свечаност бити пропраћена звуцима етно музике од средњег вијека до данас, коју ће изводити ансамбл Ренесанс.
Томислав Николић 31. маја положио је заклетву у парламенту чиме је ступио на дужност предсједника Србије.

Европски комесар за проширење Штефан филе изјавио је да Брисел жели да добри односи између ЕУ и Србије буду настављени, као и да је одрживо побољшање односа са Приштином услов за даљи ток европских интеграција.

Филе је за данашње „Вечерње новости“ рекао да ЕУ од новог предсједника и нове владе очекује да наставе рад на реформама. "Такође, очекујемо од свих српских политичких лидера да говоре и дјелују одговорно и да дају позитиван допринос помирењу у региону“, поручио је Филе.

Он каже да ЕУ од Србије очекује да настави даљи напредак у дијалогу између Београда и Приштине с циљем видљивог и одрживог побољшања односа што ће, како је нагласио, "захтијевати висок осјећај у вођењу државе, у духу сарадње и помирења у региону, у чему је остварен напредак посљедњих година".

Филе подстиче политичке странке да нову владу формирају што прије,јер реформе неопходне за добијање датума за почетак претпријемних преговора за чланство у ЕУ, не могу да чекају.

Он сматра да је од суштинске важности за Србију да се замах реформи настави како би „било потврђено да Србија у довољној мјери испуњава политичке критеријуме“.

„Србија треба да настави реформе правосуђа и борбу против корупције и организованог криминала“, рекао је европски комесар за проширење који ће данас у Београду присуствовати инаугурацији предсједника Србије Томислава Николића.0 КОМЕНТАРА

  1. Да ли је протоколом, или дрес кодом тражено да гости, они ријетки који су пристали да дођу, буду у гуменим чизмама и с лопатом у руци, као израз поштовања према новом предсједнику?

  2. Данас сам присуствовао инаугурацији српског предсједника, па сам имао прилику и да видим неке присутне којима се види страх у очима. Некима ће, изгледа ускоро, да баш буде превруће.

    ДЕФИНИТИВНО, СРБИЈА ЈЕ ДОБИЛА НАЈБОЉЕГ ПРЕДСЈЕДНИКА!

Оставите одговор