Данас доношење одлуке о конституисању Дома народа

САРАЈЕВО – Социјалдемократска партија БиХ најавила је да ће данас донијети коначну одлуку о почетку конституисања Дома народа федералног Парламента, без обзира на став Централне изборне комисије да Дом народа не може бити конституисан све док не буду потврђени делегати из свих кантоналних скупштина. Потпредсједник СДП-а БиХ Дамир Хаџић рекао је да је довољно 36 […]

четвртак, март 3, 2011 / 08:40

САРАЈЕВО – Социјалдемократска партија БиХ најавила је да ће данас донијети коначну одлуку о почетку конституисања Дома народа федералног Парламента, без обзира на став Централне изборне комисије да Дом народа не може бити конституисан све док не буду потврђени делегати из свих кантоналних скупштина.

Потпредсједник СДП-а БиХ Дамир Хаџић рекао је да је довољно 36 кандидата изабраних из шест кантона да се почне формирање власти у Федерацији.

"Тиме се стварају потребни услови за формирање федералне власти, а након тога и државне, јер се не може конституисати Дом народа Парламента БиХ без претходно конституисаног Дома народа Федерације", рекао је Хаџић.

Лидери ХДЗ-А БиХ Драган Човић и СДП-а БиХ Златко Лагумџија разговарали су јуче о провођењу изборних резултата, али није постигнут никакав конкретнан договор о деблокирању процеса формирања власти на нивоу Федерације и БиХ.

ХДЗ 1990. упозорио је да се власт у Федерацији БиХ, ни по федералном Уставу, ни по Изборном закону БиХ, не може формирати без окончаних посредних избора за делегате у Дому народа Парламента Федерације.

Хаџић је истакао да су оба ХДЗ-а добродошла у формирању власти ако у начелу прихвате програмску платформу и ако прихвате да на хрватска мјеста у извршној и законодавној власти могу бити постављени и кадрови СДП-а. "Ако буду искључиви у томе да они буду једини легитимни представници Хрвата, испадају из игре", рекао је Хаџић.

Одлуку о почетку формирања власти у ФБиХ данас би требало да донесе Предсједништво СДП-а БиХ, а Предсједништво СДА закључило је јуче да би што прије требало имплементирати изборне резултате.

"СДА ће покушати у наредном пероду да учини све и укључи партнере у власти, односно ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990, а уколико се не одазову позиву који је упутио (предсједник СДА) Сулејман Тихић, СДА иде у конституисање власти са потписницима платформе /СДП, ХСП, Народна странка Радом за бољитак и СДА/", рекао је замјеник предсједника СДА Асим Сарајлић.

Ако до краја марта не буду формиране федералне власти и усвојен буџет за 2011. годину, Устав ФБиХ предвиђа распуштање федералног Парламента и расписивање нових избора.

(Срна/Фронтал)Оставите одговор