Данас дан добровољних давалаца крви, покажимо хуманост

Директор Завода за трансфузијску медицину Републике Српске Гордана Гузијан изразила је наду да ће се грађани одазвати акцијама добровољног давања крви током предстојећег љетног периоду када су смањене залихе крви, а потребе повећане. Гузијан је поводом Свјетског дана добровољних давалаца крви – 14. јуна истакла да су у Заводу задовољни одзивом грађана, али је напоменула […]

уторак, јун 14, 2011 / 12:06

Директор Завода за трансфузијску медицину Републике Српске Гордана Гузијан изразила је наду да ће се грађани одазвати акцијама добровољног давања крви током предстојећег љетног периоду када су смањене залихе крви, а потребе повећане.

Гузијан је поводом Свјетског дана добровољних давалаца крви – 14. јуна истакла да су у Заводу задовољни одзивом грађана, али је напоменула да увијек постоји потреба за даваоцима, јер се залихе крви непрестано троше и стално их треба допуњавати.

"Љетни период је најкритичнији због сезоне годишњих одмора и распуста, те повећаног броја саобраћајних несрећа. Због тога је битно анимирати грађане да у том периоду дарују крв", рекла је Гузијан новинарима у Бањалуци.

Према њеним ријечима, за сваког пацијента најбоља је крв која одговара његовој крвној групи, али да је у случају недостатка могуће замјенити одговарајућом крвном групом, на примјер нултом.

"Постоје крвне групе које су рјеђе у односу на остале, а то је првенствено крвна група АБ. У нашој популацији становништва заступљеност крвне групе А је 42 одсто, нулте 35 одсто, Б 16 одсто и АБ седам одсто. Најређи Рх фактор је негативан и отприлике 15 одсто становника су Рх негативни, а 85 одсто Рх позитивни", прецизирала је Гузијан и напоменула да је у прошлој години у Републици Српској прикупљено 30 000 доза крви.

На Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске данас је одржана акција добровољног давања крви и откривена је спомен плоча за 11 преминулих и погинулих бањалучких добровољних давалаца крви, чиме је обиљежен Свјетски дан добровољног давања крви.

"Ово је само један дан у години када желимо да се захвалимо свим даваоцима крви и да им одамо признање за сву хуманост и спремност да помогну када је најпотребније", каже Гордана Гузијан.

Предсједник Удружења добровољних давалаца крви града Бањалука Ђуро Ожеговић је најавио да ће данас бити положено цвијеће на гробна мјеста гдје је сахрањено 11 велики хуманиста – бањалучких добровољних давалаца крви који су у просјеку давали 42 литра крви.

Пензионер "Водовода" Раде Борковић из Бањалуке крв је дао 121 пут и препоручио је свим младим људима да дају крв, јер је ријеч о хуманом гестом. "Други разлог је тај што је то веома здраво", рекао је Борковић.

Свјетски дан давалаца крви – 14. јуни обиљежава се поводом датума рођења Карла Лајштајнера, проналазача четири основне крвне групе (АБО систем).

Акција добровољног давања крви у Заводу за трансфузијску медицину Српске почела је у 8.00 и трајаће до до 14.00 часова.

Широм Српске данас ће бити одржане акције добровољног давања крви које поводом Свјетског дана давалаца крви организују Удружење добровољних давалаца крви Бањалука, Црвени крст и Завод за трансфузијску медицину РС.Оставите одговор