Дани(ј)ел Симић

Да се разумијемо прије кампање

Не знам да ли је до мене, или до других, али баш се дешава да ме људи схвате сасвим погрешно.

среда, септембар 5, 2012 / 14:28

Већ сам на много (и више него довољно) мјеста устврдио, да нијесам одговоран за идентитете које други људи сами себи производе при аудио-визуелном сусрету са мном. Но, морам кад је у питању Фронтал.

Прво, не би’ ни пис’о о нама ништ’, али кажу другари да се морам огласити, кад чујем да се шире којекакви трачеви. Које, јел’те, опет чују ти другари, а не ја…

Најчешће су то били неки НВО-прцимрцибићи, који размишљају по дјеловоду којекакве апликационе брошурице, па нијесу у стању видјети да смо ми већи либерали и заговорници слободе говора, демократије и грађанског друштва; него што ће они икада бити. Поготово што то показујемо у пракси, а они само причају. Што је, биће, и прави им мотив опадања у којем је једини аргумент што нећемо да пишемо латиницом.

Иде то нешто типа:

Ено, видите га, мили спонзори. Њега људи слушају, вјерују му, цијене га. А он је фашиста, шовиниста, клерикалац, мрзи Запад, једе сланину, бијели лук и чита књиге! Чак их и пише!!!

Да би ми сад узвратили, морате нам дати још више пара. Нијесу ових камара нула кроз двије деценије доста. Ем ми нијесмо научили радити и ријечи су нам шупље, ем Фронтал финансирају Путин, Ху Џин Тао, Чавез, Башар ал Асад, Кустурица, Ким Јонг Ун, Кастро, Ахмадинеџад и баба Ружа из СУР Крајишник…

Иначе, Ружа је на листи социјалиста, па ви видите.

Без обзира што сам, с времена на вријеме, принуђен с тим да се суочавам – то није тема. Тема је да ли ја на све ове будалаштине, горе побројане, требам писати: Ма, какав. То су глупости! Боје се људи за свој тешком небригом и нерадом зарађени долар.

(???)

На политичком тржишту Српске недостаје екстремистичких организација као што су Образ, СНП 1389, Наши… и слично. Највише недостају федералним произвођачима мржње, те домаћим мултиетничарима, да би измислили себи против чега се боре и примају плату. Стога, чим неко каже да је за што већи степен државности Српске и бескомпромисну употребу ћирилице, одмах исучу паметни телефон са апликацијом у којој се на моје тијело лијепи глава Војислава Шешеља.

Требам ли, барем кад се оглашавам на Фронталу, разлагати све од Кулина Бана до Џомбићевих дана, а све да неко не би сад стекао сасвим супротну слику од оног што заиста заступам?

Радио сам то у почетку. Пазио на сваку алегорију, алузију, најпростије поређење; да бих касније схватио да је то врло погубно. По здрав разум, као и по сам квалитет написаног. Злонамјерним глупанима је и онако џабе разјашњавати.

Тако, примјера ради, колумну у којој сублимирам моје унутрашње стање, позицију Фронтала у времену и простору, позицију времена и проток простора… неки одмах непогрешиво прокљуве тако да правим политичку партију. Не да је правим, него већ излазим на изборе и разваљујем…

Исто тако око пар анкета пред овај локал, које испадну онако како се неком не свиђа, већ чујемо гласове да смо од ових или оних. Једнако су тако ти паметњаковићи били убијеђени у мој политички ангажман, те су из мог писања, самим тим, извлачили пристрасност за овог или оног. Ево, закључене су листе и ја се нијесам кандидовао.

Шта ћемо сад за анкете? Не пада ми на памет да демантујем и ту тему, јер има додатно да замрсим конце, па ћу само кратко рећи:

Не, не правим партију!

Не мислим да је бављење политиком нешто лоше. Напротив. Више ми је мука од оних који су, као, гадљиви на политику и деценијама цигулигају о пропасти у коју срљамо, а не прихватају се мучног силаска међу народ и његове гласачке одборе, кутије и митинге. Тамо, гдје се заиста може нешто промијенити.

Зато, људе који се баве политиком треба и цијенити, а не само пљувати. Нуђен сам у протеклих два изборна циклуса да уђем у неке одборе, предсједништва, и шта ти ја знам какве страначке органе. То сам одбио, јер је ово што радимо много теже. А неће нико други.

Пробали су прошле године да нас ушуткају, натјерају да пишемо и латиницом, да будемо ћорави гуслари пар политичких партија и примитивних бизмисмена, да нас обрукају и спријече да постојимо уопште. Пробали су. Није да нијесу.

Али су се и усрали. Зато ми је од политике и политичења много битнији опстанак и напредак Фронтала. Ако ово читају и неки што би могли да се огласе, одмах ће једним позивом ка маркетингу да уклоне све разлоге зашто не пишем чешће. Што ми неки (с правом) замијерају.

фронтал.срб

Урадили смо велики посао и испунили све оснивачке циљеве. Све је то, нажалост, и даље врло ровито и нестабилно да би се опустили. Још увијек је овдје велики мрак и јавашлук.

Можда је то ситно, неком небитно и патетично, али поносан сам што могу рећи да једини, и први буквално ћирилични портал западно од Дрине (фронтал.срб), није таблоидна играчка бескрупулозних среброљубаца.

Тако и улазимо у кампању. Нико од уредника није члан ни једне политичке партије, нити намјеравамо икога да протежирамо. Изузетак ће, можда, чинити они који су намјерно шиканирани и омаловажавани у свим осталим медијима.

Равнотеже ради.

Не бојимо се никог, јер немају ништа увјерљиво ни слагати да нас оцрне. Увијек се потписујемо пуним именом и презименом, кад нешто тражимо или износимо мишљење. Јасно се зна ко смо, гдје смо и да нема те силе и притиска под којима би попустила наша темељна начела.

Трудићемо се да локал испратимо како доликује једном превасходно политичком порталу, барем у степену његове мукотрпно стечене репутације. Можемо обећати да ћемо сигурно моћи достојно пратити и представити политичку ситуацију у свих шест градова Српске и најбитнијем нам Брчком, а ви онда проберите. Све остало су импутације.

Знамо да нас разумијете.

—————————————————————–

П.С.

Захваљујемо бутику Сент Џорџ у Бањој Луци, који нам је, ничим изазван, послао ову мајицу са фотографије, на адресу редакције. Мало је рећи да смо се изненадили.0 КОМЕНТАРА

 1. „На политичком тржишту Српске недостаје екстремистичких организација као што су Образ, СНП 1389, Наши… и слично. Највише недостају федералним произвођачима мржње, те домаћим мултиетничарима, да би измислили себи против чега се боре и примају плату. Стога, чим неко каже да је за што већи степен државности Српске и бескомпромисну употребу ћирилице, одмах исучу паметни телефон са апликацијом у којој се на моје тијело лијепи глава Војислава Шешеља.“

  Потписујем.

 2. Ма ко ми дира Фронтал?!
  Симићу фино си ово срочио 🙂
  А сва та злурада наглабања на рачун Фронтала су по оној:Ко о чему, баба о уштипцима 😛
  Иначе зар би ја овако добра риба и свемирских висина поклањала пажњу нечему а да не заслужује?
  Фронтал заслужује!
  Уздравље нам било!

 3. Ево нам и уредника (добар му кез на првој фотки) са текстом о несврстаности својој и свог портала.
  Ваљда га је неко негдје прозвао за нешто. Или је ово чисто онако превентивно, пред званични почетак кампање.

  ПС
  У бутику Сент Џорџ ради здогна и, чини ми се, неудата дјевојка, па ето, уредниче, ти сабери 2 и 2….
  Мислим, гледе мајице.

 4. Не бих да улазим у мотив због којег је Симић добио мајицу на поклон….али из коментара закључујем најбољи маркетиншки потез икад за прованицу Сент Џорџ у БЛ.
  Дакле, пратим, и ја бих једну у с величини, молим …;)

 5. Нема потребе да се правдамо тима и таквима. Само игнорисати, тј. пажњу не обраћати, и то је то.

  😀

  Иначе, подржавам да се обрати пажња на све локалне заједнице, што је Фронтал у доброј мјери радио увијек, с посебним нагласком на Брчко и ове локалне заједнице за које је карактеристична масовна регистрација типа Сребреница, Братунац, Зворник.

 6. СЈАЈНО!
  А шта ми се посебно свиђа је сарадња између Симића и нашег произвођача (Сент Џорџ).
  Иначе као патриота често прошетам до те радњице да видим има ли нешто интересантно…

  Купујмо домаће, српске производе.
  А за Србина домаћи производ треба да је све оно што је произведено у Српској, Србији и Црног Гори.

  Идем сада да тражим ову мају, баш ми се свиђа!

 7. No, to sto je portal na cirilici nije ni plus ni minus. Ali je, generalno, neprijatan za oci – trebali biste promijeniti font (koji je dobar za latinicu, ali ne i cirilicu). I jos ova registracija, brate mili, ne da se covjeku trositi vrijeme na to za osrednji desnicarski portal i tekstove 🙂

  Najgori je ovaj crawl sto ide gore na naslovnoj strani, za, kao, udarne vijesti. Zamanta mi se od njega.

 8. Што се тиче мајица, ја их штампам, па ко воли нека изволи! Могу наштампати шта ко жели…

  Припремам се за један пројекат израде властите књиге поезије техником ручне израде од штампе, дизајна и свега осталог на један класичан начин из давних вијекова кад је књига била и лијепа и дубока у сваком смислу.

  Када је направим идуће године, (а требаће ми пар хиљада марака за стотињак комада) поклонићу једну Фронталу, а издавачка кућа која ће се потписати као издавач биће Књижевна омладина Србије – Београд!

  Ето од мене мало ексклузиве!

Оставите одговор