dysko

Да ли су нам традиције ретроградне и непотребне?

Чека ли Србе хазарски усуд, тачније, да ли им се он већ дешава и зашто заборављамо ко смо, анализира Ненад Стевандић у новом тексту за Фронтал.РС. Има добрих 15 до 20 година како нас глобалистичке мецене и њихови медији са свим локалним сателитима, садејствујући са НВО спонзорисаним сектором (са све спонзорушама антинационалног типа), убјеђују у […]

среда, јун 15, 2011 / 08:54

Чека ли Србе хазарски усуд, тачније, да ли им се он већ дешава и зашто заборављамо ко смо, анализира Ненад Стевандић у новом тексту за Фронтал.РС.

Има добрих 15 до 20 година како нас глобалистичке мецене и њихови медији са свим локалним сателитима, садејствујући са НВО спонзорисаним сектором (са све спонзорушама антинационалног типа), убјеђују у неопходност раскрштавања са традиционалним вриједностима.

Препоручују методу звану „суочавање са прошлошћу“, односно оним зашта нас оптужују, као добар почетак за разлаз са превазиђеним националним знамењем. Промовишу хрљење у модерно доба, гдје програмирана демократија отвара нове могућности и неслућене видике , који ће нам се сами отворити кад раскрстимо са поменутом мрачном прошлошћу и непотребним традиционалним наслијеђем националне културе.

Да ли се ико у ФНРЈ "суочавао са прошлошћу"?

На такав начин су комунисти, као дио сличне мантре 1945. године, сахрањивали Бога по селима и засеоцима ФНРЈ. Успут су укидали славе а обиљежавали 25. мај, и прописивали подобну историју, трасирајући нам нову социјалистичку будућност.
У том периоду 1945. -1985., Срби су буквално прихватили комунизам и девастирали све своје свијетле традиције и велики дио обичаја. Учинили су то брзо и наивно, трансформишући Бога у Тита, а православну вјеру и хришћанска начела са 10 божијих заповијести, у вјеру у КПЈ и њен статут, који су тумачили живи комунистички свеци (Моша, Кардељ, Крцун, Бакарић и сл.) .

Чак су заборавили своје многоструко веће жртве подлијежући лажној симетрији као залогу братства и јединства. Изгледало је да ће комунизам појести Србе, а ипак (и на сву срећу) испало је обрнуто.Од тада Срби, оштећеног историјског желуца све слабије варе нове свјетске пројекте, па нам их утјерују бомбама, санкцијама и парама. Бомбе и санкције за неподобне, а паре за подобне, који узрочно-посљедично, убрзо постају промотери или апологете за бомбардовање и санкције.

Секс, дрога и алкохол немају алтернативу

Данас манифест новог доба носи "кока-кола" и "биг мек" култура са окрајком према сексу, дроги и алкохолу, а апостоли су "Си ен ен" и сличним медији, па пирамидално на ниже. На ниже, да ниже не може ни бити. Баш ту негдје гдје се сада налазимо.

Еквивалент некадашњим партијским комесарима данас је правилно распоређен у амбасадама моћних земаља, који нас стално опомињу на евроатлантске интеграције и подсјећају на погубност властите културе и традиције, које нас одвлаче од модерних токова и вуку у наведена ретроградна времена.

Домаћих добровољаца – апологета, који, што за мале, што за велике паре (а неки вјерујем и бесплатно), пропагирају овај концепт, има сасвим довољно. Али („али“ срећу квари) некако су брате постали, да простите и извините на изразу – гадљиви. И провидни.

Ретроградно краљевско вјенчање

Види се кроз њих све до Америке. И Енглеске, несуђене земље пролетерске.
А у Енглеској, краљевско вјенчање, гламур без премца, спектакл. Директно на "Си ен еновима и шире". Униформе из ХIV вијека, кочије старе преко 500 година. Протокол из Средњег вијека, бискуп обавезан, народ одушељен. Краљевски пар маше. Веома, веома значајно маше. Маше у….

Шалу на страну, прекрасан догађај. Нико не спомиње ретроградност и назадност традиције и робовање ретроградној култури. Чак шта више, помиње се поштовање традиције и културе које хомосапиенсе одваја од примата. Гости су краљевске породице васцијеле планете (а са Балкана само српска, па нек остали цркну од муке).

Хеј неисторијски Словени!

Сјетих се Карла Маркса који је у свом гађењу Словенима, који ће, гле чуда, касније у школе (ваљда одушевљени његовом науком) увести баш марксизам, тврдио да нису сви народи историјски. Нас Словене је убројио у неисторијске, што је јако послужило аутору „Мајн камфа“, касније и групи аутора Милосрдног анђела. Зато боље да сами схватимо и постанемо лојални Новом свјетском поретку или нас неће спасити ни успјеси тенисера, ватреполиста, кошаркаша, који нам служе као издувни вентил, на путу у нестајање.

Наиме, признали то или не, ми смо толико мали народ да без идентификације своје културе и традиције, и наравно пораста наталитета, немамо никакве шансе да опстанемо и задржимо своју територију и самосталност. Залуд велика и сјајна историја. Све се то прекрије једном Сребреницом и једним Хашким трибуналом. Јачи тлачи, а ко се придружи силеџији биће привремено поштеђен. Кад си мали, мале су ти и шансе.

Великим народима је то наравно лакше. Велики народи су по Марксу историјски.
Срба има око 10 милиона, Италијана преко 50, Турака преко 60, Нијемаца око 100…

Остаће само слика

Дакле бројеви, односно квантитет, не иду нам у прилог. Још само да заборавимо ко смо и шта смо и постанемо мала аморфна маса међу великим народима.У томе ће нам сви помоћи, нарочито ако смо и сами сагласни са таквом судбином. У том случају би, као о Хазарима, неко о нама, у далекој будућности само написао књигу.

Да ли су то наши преци и дјеца заслужили?

И још једно болно подсјећање на неумољивост бројева:

У вријеме велике сеобе Срба са Косова, под Арсенијем Чарнојевићем, Париз је имао око 70.000 становника, а Лондон око 40.000. Срба се тада са Косова иселило око 100.000. Остала је само слика јер Шиптари предано затиру манастире и цркве.

Наградно питање гласи: Колико на наведеним мјестима данас има становника?0 КОМЕНТАРА

 1. Evo ode naš dobri blogger u Dveri. Ja nemam problema sa nacionalistima i sam cijenim svoj narod, a i druge narode. Ponekad pogledam u jedan mali narod – Slovence – i vidim da oni naravno kubure sa mnogim problemima da bi zaštitili svoj nacionalni i kulturni identitet. Oni su veliki nacionalisti i mnogo tvrđi od ovako verbalnih. I naravno su članovi EU i NATO i svih mrskih nam asocijacija. Nisam advokat ovih ili onih rješenja. Najviše volim ona koja donesemo konsenzusom. Ali moram reći da je naš nesporazum najveći među nama, a ne sa celim svetom.
  Na primjer Marks nije pisao o Srbima ali jeste Engels. To nije objavljeno u marksističkim bibliotekama u SFRJ, a nije ni poslije. Prije nije objavljeno zato što je balkanske narode, a poimence i Srbe proglasio za loše sluge i još gore gospodare, a sve se odnosi na krizu otomanskog carstva u 19. vijeku. sada niko više to ne želi da objavi, pa je ovo čega se naš blogger sjetio priča prepričana iz treće ruke. Naravno spoznali smo usput da je Hitler bio vođen Marksovom opijumskom fantazmagorijom o Srbima i eto nama nove teorije zavjere.
  Što se tiče neumoljivosti brojeva može i ovako: Sarajevo je 1945. godine imalo 45.000 stanovnika a Banja Luka 12.000 stanovnika, recimo i Beograd 200.000 stanovnika. U cijeloj BiH je tada bilo jedva 20km asfaltnih puteva i to sarajevo-ilidža i Banja Luka-Klašnice.
  Zavedeni komunistama, pri tome zamalo pojedeni, narodi su drastično promijenili lice jedne zaostale, naglašavam duboko zaostale zemlje.
  Moram priznati da me ova optika uvijek i iznova fascinira. Nekako između redova vidim da neko (bezmalo svako) Srbima odriče pravo na tradicije i običaje i utapa ih u amorfnu masu.
  Kako li se tek osjećaju Kinezi pod manifestom koka kole i big maka? Ali oni su po bloggeru navodno imuni jer su istorijski narod.
  Na kraju malo konstruktivne kritike. Činjenica je da živimo u istorijska vremena i da je svijet pod monopolom, ali isto tako i u velikoj krizi. Mudrost je shvatiti svoje mjesto pod suncem, a tome još treba dodati i sposobnost predviđanja događaja, kako bi bilo koji narod formulisao svoj program rada.
  Ne treba smetati s uma ni to kako izgledamo u očima drugih. Samozaljubljenost će koštati skupo sve narode na Balkanu i to srazmjerno stepenu zablude koji je definiše. Srbi za utjehu imaju jednu veliku istorijsku ocjenu (koja je nastala kao posljedica potpune laži), a to je da su poslednja svjetska imperijalna sila koja je poklekla pod talasom nacionalnih i oslobodilačkih revolucija na Balkanu.
  Ja lično brinem za moj narod zbog potpune dezorijentacije i krize identiteta, zbog malo delanja a mnogo govora i zbog pomanjkanja zdravog razuma u mnogim raspravama.Brinem i zbog zabluda drugih naroda sa kojima vjekovima djelimo sudbinu.

 2. Cijenim Doktora i baš zbog toga neću propustiti priliku da ga iskritikujem.

  Odakle tebi Doktore ideja da nas neko poziva da raskrstimo sa tradicionalnim vrijednostima? To nije istina. Na sceni je upravo suprotan proces – svi redom nas pozivaju da se tim tradicionalnim vrijednostima vratimo. Nisu naše tradicionalne vrijednosti nadmeni i nikad međ’ narodom Sloba Milošević, niti su naše tradicionalne vrijednosti masovno streljanje ratnih zarobljenika, premještanje kostiju u sekundarne i tercijarne grobnice ili rušenje tuđih bogomolja. Naše su vrijednosti Dušan Silni, Sv. Sava, Knez Lazar, Karađorđe i Miloš, Petar Mrkonjić Karađorđević, Vlade Divac, Novak Đoković…

  Seks, drags i rokenrol je davno prošlo vrijeme moj Doktore. Plusvkamperfekt, 70te i 80te godine. Moderno društvo je okrenuto nekim drugim vrijednostima. Pije se voda, obična iz česme jer ona flaširana podrazumijeva velike količine u atmosferu ispuštenog CO2. Odgovornost prema sebi i prirodi je dominatna stvar.

  Mi smo baš tu, kod te odgovornosti, žestoko zapeli. Busamo se u prsa a nema pas zašta da nas ujede. Pričamo velike priče od kojih vajde nema a propuštamo i poslednje vozove. Evo Doktore primjera iz Albanije, koja je već sada godinama ispred nas i nezadrživo grabi u budućnost. Znamo li koliko procenata GDPa Albanija izdvaja u kapitalne investicije? Znamo li koliko ulaže u autopoteve i kuda ti autoputevi vode, kako izgledaju?

 3. Тачно је да су комунисти (а и данас су на власти, само у „другим одијелима“) од себе направили божанства, потискујући хришћанство.
  Шта мислите, ко би био јачи кад би референдумско питање гласило „МИЛОРАД ДОДИК или ИСУС ХРИСТ“?
  Нашем народу је толико стало до традиције, националног идентитета и културе да би и Свети Сава био инфериоран у односу на Секу Алексић (која није завршила ни основну школу, има неки фризерски курс).

  Културно наслеђе нашег народа јесте наше богатство. Требамо се суочити и с негативним странама наше прошлости, сами. Требамо увидјети зашто смо данас у овој позицији. Сигурно да је било и утицаја споља, од оснивања Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, преко 27.3.1941. године, па до задњег рата. Ништа то не би прошло без нас. Увијек су постојали бар појединци који су играли те игре.
  Данас живимо у свијету у коме се тежи централизацији цијеле планете. Не ради се о завјери против Срба, већ су „на удару“ сви мали народи. Једна од дефиниција интелигенције каже да је то „СПОСОБНОСТ СНАЛАЖЕЊА У НОВОНАСТАЛОЈ СИТУАЦИЈИ“. Сада нам је, као никада, потребна мудрост, јер се буквално ради о опстанку народа.

  Потребан нам је радикалан заокрет. Као и у претходном рату, ми срљамо без икаквог јасног плана и циља. Живимо од данас до сутра.
  И кад би неко изашао с јасним елаборатом о извлачењу из економске кризе, о стварању амбијента за привредни раст, о стимулацији наталитета, вјерујем да би био исмијан. Овдје је потребан широки покрет, као што је 1991. године настао покрет за биолошки опстанак овог народа. А како очекивати преокрет када је моћ на оној страни гдје је новац. Нашег грађанина можете купити са три флаше пива или репићем од прасета.
  Једноставно, ушли смо у зачарани круг из којег ћемо тешко изаћи. Свјетским центрима моћи јесте циљ да све мале народе ставе у ропски положај. Имају новац да финансирају кампање својим послушницима у разним земљама. Народ је необразован и као такав неспособан да разликује добро од зла, прогресивно од регресивног.

  http://www.youtube.com/watch?v=qmZnAQx1qiQ

  Ако смо овако јадни и „дужни и Богу и народу“ нико нас неће цијенити. Кључ свега јесте квалитетно судство (које ће из сваке бранше по неколико важних њушки послати на вишегодишње робије за криминал и корупцију-добро, можда неће неког метеоролога) и у власти људи са визијом, који ће вратити квалитет нашем образовном систему уз побољшање праксе и који ће направити новац, који би се усмјерио на биолошки опоравак овог становништва. Свако дијете од рођења, па до краја школовања, да има 100 КМ мјесечно. У томе значајну улогу треба да одигра и СПЦ, која мора такође да прође кроз катарзу.

  И на крају сви ми да се држимо заповијести „не лажи, не кради, не убиј, љуби ближњег свога“!

 4. rakovic, 15.06.2011. 10:58:49

  Комунизам је имао и јако добрих и мрачних страна. Оно што је добро јесте да су стваране вриједности, нове фабрике, школе,… Не каже се без разлога да ови данас нису у стању ни да окрече оно што је тада изграђено. Ја бих од сваког система узео оно најбоље, па тако и од тог социјалистичког.

  Што се тиче Двери, видим да их многи прозападни медији у Србији сматрају клерофашистима, али није ли позитивно то што се они враћају на породичне вриједности, поновном успостављању система вриједности, прије свега поштовања моралних принципа? Нисам до краја упућен у њихов рад, па сам питао и неке људе, који их сматрају фашистима да ми објасне. Ти људи су ми рекли да је „фашистичко“ то што се боре искључиво за свој народ, као да други народи у Србији не постоје. Ја фашизам повезујем са уништавањем других народа и не видим да је љубав према свом роду еквивалент мржње према другима. Зашто неки националиста не би био толерантан према другима. Не говорим о шовинизму.

 5. @dražen
  Nemam namjeru da kvalifikujem Dveri drugačije nego kao krajnju desnicu. To samo po sebi ne znači nikakav fašizam ni nacizam. Takve tradicionalne vrijednosti nemaju veze. Porodica dva zaposlena roditelja sa jednim ili dvoje djece, nema nikakve veze sa tradicionalnom porodicom. Ne može se ponovo uspostaviti ono što je prošlo, a ovo što imamo je ono s čim živimo. Drugi aspekt njihovog pristupa je linearnost istorije u kojoj „mi“ uvijek imamo glavnu ulogu, i samim tim naravno imamo „konstantne“ neprijatelje. I treći problem koji vidim je nedostatak bilo kakvog suvislog programa, osim suprotstavljanja svemu postojećem.
  Njihov stav prema prakticiranju vjere je od drugorazrednog značaja, utoliko prije što paranoici koji njih napadaju u svakom izraženom (drugačijem) mišljenju vide prijetnju svom postojanju.

 6. Prilicno dobra tema.
  Slozio bih se u dobroj mjeri sa Drazenom,koji kaze da je narod relativno neobrazovan,ja bih dodao i nezainteresovan.
  Teska ekonomska i politicka situacija,medjutim nije razlog da se ne moze uticati raditi na podizanju svijesti naroda u Srpskoj.(obrostrano od strane vlasti a i naroda).
  Fokus ukupnog djelovanja treba biti usmjeren u dva pravca i to; ekonomija i obrazovanje(pa i kucno vaspitanje).
  Van iz ove vjestacke tvorevine nam zasad ne dozvoljavaju mocnici.Mozda nece biti ni potrebno ici van,ko zna(mada sumnjam).
  Milion i po ljudi se ne moze oduprijeti globalizaciji,pogotovo ako znamo da je okruzenje vec “skuhano“.A i mi smo.
  Pogotovu kad znas da te veliki brat promatra i jedva ceka razlog za sljedecu turu rjesavanja nuklearnog otpada,koji se “trpa“ u smrtonosne tovare sirom svijeta.
  Narod svakako nece niko ni pitati a i kad bi pitao,vjerovatno bi iznuren tmurnom svakodnevicom okrenuo se poput zombija ,pravac EU.
  Dokazi nam i ne trebaju.Masa ljudi se zamori rpije ili kasnije i hvata se telefona i ako ima nekog rodju u Germaniji,pa makar bio 16-to koljeno,kumi i moli da mu “nadje bilo sta“.

  Medjutim,nije sve ovo sto je receno nista posebno novo.
  Imperije su i prije postojale,osvajale a mi smo “koegzistirali“ovako do dana danasnjeg.
  Uvijek ce biti propagatora konzervativizma,kao i propagatora “linije manjeg otpora“.
  Sta mi mozemo uciniti u svoj prici?
  Pa nista.Kao i dosada u istoriji,na lijevu nogu opanak a na desnoj cokula i pici.
  Na kraju krajeva,jedino tako je ovaj mali narod i opstao i to ga je na neki nacin spasilo od nekog “gutanja“od strane ve;likih azdaja.
  Ako se suvise opires,nema te nigdje a ako si suvise povodljiv,opet te nema nigdje.
  Drag mi je ovaj narod upravo zbog toga sto je i tolerantan bezgranicno,kao i kritican u isto vrijeme i u istoj mjeri.
  Jednom je ex-78 dobro rekao,imamo mi ugradjen obrambeni mehanizam,pljucnemo ,opsujemo i nastavimo dalje.
  Zabranice nam destilaciju alkohola,pokolj prasaca i slicne stvari?
  Dobro,znaci idemo u ilegalu.
  Dok se ne steknu uslovi.
  Ako se sjecate kaubojskih filmova(starijih malo).
  Stalno se vrtila maltene ista tema;
  Neki lovaran zlobnik “gura“ progres i onda se nadje uvijek neki sugavi indijanac,koji stane na put i neda da se postave sine.
  Scenu spasava superheroj(koji zna sta radi) i koji je “uvidio“da ti indijanci nisu losi,nego je problem onaj zlocko,koji gradi prugu,bicuje radnike,ubija sirote lovce na zeceve i ostalu divljac itd.
  Na kraju superheroj ukoka onog zlocka na sveopstu radost indijanaca i tad pocinju duvati “novi vjetrovi“.
  Vlada odlikuje superheroja,a indijancima na “lijep nacin“kazu da ima tamo jedan rezervat gdje mogu loviti zeceve do mile volje i spremni su cak i da obezbjede prevoz.I tak svi sretni;Indiosi u rezervatu,heroj mazne poglavicinu kcerku a progres ide dalje.

  Mi imamo srecu pa zivimo u svojevrsnom rezervatu vec par hiljada godina a odrzava nas mudrost,koja kaze;“nicija nije do zore“
  Dali je to dobro ili ne?Ko to zna?
  Smatram da cemo i ostati tamo gdje smo uvijek i bili;na razmedju vlastitog primitivizma,kao i onog uvoznog “progresivno-agresivnog“
  Svako opet treba da sam nauci da “filtrira“i ono sto ne valja unutar,kao i izvana.
  A tradicija,sama po sebi ne moze biti unistena tamo nekim dekretom,nego je to stvar srca i individualne inicijative.
  Na Kozari (primjer),malo je ko zvao popa,medjutim slava se slavila.Porodica se skupljala.
  Zakon predaka se postovao.
  Medjutim ako mi sami ne postujemo sebe,nece nas niko postovati a iskljucivo vjerske institucije nam nece puno pomoci ukoliko ne gajimo ono glavno;
  a to je gostoprimstvo,jednostavnost,pozitivan stav prema porodici i komsiluku,nesebicnost,davanje vaznosti tim sitnim stvarima,koje nas cine onim sto jesmo.

 7. rakovic
  Двери поштујем.Мислим да нису ни близу крајње деснице.Британски конзерватинци су много десније од њих по питању традиције и породице па их нико тако не квалификује.Породична Шетња коју су двери организовали прошле године најљепши је масовни догађај у Србији .Након тога су их етикетирали као крајњу десницу јер су видјели да расту и имају утицаја.Тако се гуше.

  Колумна поред опсервације садржи и математику и жељу за прагматизмом који не скрнави достопјанство.Бројеви су неумољиви и свака прича и расправа за рецимо 50 год кад нас буде 5 милиона је сувишна.Зато данас кад нас је 10 милиона прича је неопходна.
  Словенци су сјајан примјер и често их користим као позитивне.У НАТО су али им је предсједник прије 1 мјесец у москви потписао протокол са Медведевим о приступању Словеније организацији колективне безбједности коју промовише Русија.То се зове прагматизам али и храброст јер су у бриселу на то сиктали а словенци их искулирали.
  Међутим са нама је То тешко упоредиво.Пронађите текст тајкунски зулум и видите како се пореде 500 најбогатијих у Словенији и РС.
  Свеједно ствар перцепције и критичког става према било коме па и мени је доза ултрасубјективног да не кажем личног тако карактеристична баш за нас Србе.
  Поздрав.,С одговарајућим поштовањем др Н. Стевандић

 8. 1978
  исто мислимо о свијетлим радицијама и ја сам мислио на исте али модел раскрштавања и суочавања са прошлошћу се управо користи са сликом Сребренице и писањем Хашке историје да би оне биле сакривене и минимизиране.Поздрав.

 9. Карл Маркс има једну мисао за коју мислим да је генијална. Отпприлке гласи да само примитиван човјек мисли да историја почиње њоговим рођењем. Утјеривање комунизма је било болно. Праћено је убиствима, конфискацијама имовине, одузимање земље због измишњеног земљишног максимума и сл. Исто је праћено пријетњама онима који су ишли у цркву. Чак су својеврмено, искључивани људи из партије, зато што су присуствовали сахрани по вјерским обичајима, неког блиског рођака. Или замислите једну пресуду коју сам имао прилике да читам, у којој стоји да се човјек осуђује зато што у обавезном откупу није предао бијелу дебелу свињу тежине око 120 кг, па му се изриче казна затвора од годину дана и конфискацију цјелокупне имовине. Да не причам о подобности. Пронађу ти неког рођака да није био на страни партизана, ти си неподобан за било шта, од посла, па надаље. На жалост код других то није било. Тако нам се десило да бивши СС-овац Алија Изетбеговић, несметано буде изабран за предсједника Предсједништва БиХ Да не причам о ССовским пензијама, које су припадници њихових породица уживали из Њемачке. Ко не вјерује нек, провјери.

 10. neprilagodjen
  Слажем се са вама да треба донијети резолуцију и о комунистичким зтлочинима о којима се ћути али не као поткусуривање друге стране,већ у сврху објективног сагледавања новије историје.
  Ја нисам из комунистичке породице и ни дјед ни отац ми нису били комунисти али у крају гдје сам рођен тзв. борачке панзије су одхраниле и одшколовале много мојих вршњака и страијих и људи по томе памте прошло доба и по релативно великим и стабилним социјалним једнакостима и шансама што у данашљем тешком времену првобитне акумулације капитала и разбојничког капитализма отежава овај посао али на нама је да то изнесемо а да не обновимо и продужимо подјелу на четнике и партизане.РС је створена без тих подијела.Поздрав.

 11. orlovo pero3
  Непотребан вам је цинизам у коментару.Опште је познато да сам рођен у ДРвару и да сам жибио у ТЗВ Титовом Дрвару јер су граду промијенили име,ито све до 7 разреда средње школе и факса које завршавам живећи у БЛ.
  Али ако баш хоћете дјед са мајчине стране ми је вио син чувеног кнеза Саве Тадића али је нагињао лијевичарима и у почетку 2 св.рата комунистима уступио штампарију и своју кућу у селу Жупица код Дрвара
  ТУ је штампан први број гласа као орган НОП за босанску крајину.Откривен је и отпремљен за Матхаузен.Преживио је и кад су сви изгубили наду вратио се 1946 тешко болестан.
  ДРуги дјед Јован Стевандић син Лазара првог кума цркве у Прекаји остао је ван комунистичког покрета и сам 1970 кумовао цркви у Прекаји због чега је моја породица била шиканирана.Ни мој покојни отац није био члан партије.
  Ето кад већ желите бити цинични да бар понешто знате .

 12. neprilagodjen
  Слажем се са вама да треба донијети резолуцију и о комунистичким зтлочинима о којима се ћути али не као поткусуривање друге стране,већ у сврху објективног сагледавања новије историје.
  Ја нисам из комунистичке породице и ни дјед ни отац ми нису били комунисти али у крају гдје сам рођен тзв. борачке панзије су одхраниле и одшколовале много мојих вршњака и страијих и људи по томе памте прошло доба и по релативно великим и стабилним социјалним једнакостима и шансама што у данашљем тешком времену првобитне акумулације капитала и разбојничког капитализма отежава овај посао али на нама је да то изнесемо а да не обновимо и продужимо подјелу на четнике и партизане.РС је створена без тих подијела.Поздрав.

 13. nenad stevandić, 15.06.2011. 22:02:17
  Pa zar nismo u rezervatu?
  Koliko me sjecanje sluzi,bijeli poglavica(doduse sada momentalno crni)nas je vec strpao u rezervate.
  Ma nemam ja nista protiv ni rezervata,jedino mi je problem sto su Sijuksi i Sosoni,kao krvni neprijatelji strpani u ovaj najcudniji.
  No,sta da radimo?
  Ak nista,bar nas nisu istrijebili jos.
  Dok smo tu,mozemo jos mnogo toga uraditi za buduca pokoljenja ali obrazovanje mora biti na prvom mjestu.
  Smatram da je moguce napraviti plan,koji uvezuje ekonomiju i tradiciju,tako da time jednim udarcem ubijamo dvije muhe.
  Sto se tice mocnika,mislim da nam u sustini ne mogu nista,dok god nam je dusa cista i dok god vjerujemo sami u sebe i u svoje vrijednosti i nas nacin zivota.
  Nego da se vratim onom planu.
  Neznam po koji put propagiram poljoprivredu i na jednoj drugoj temi smo imali rasprave ,vezano za ovo i bilo je mnogo dobrih prijedloga i tako redom.
  Ideja ima.Volje,takodje(mora se nesto raditi).
  Zdrava hrana,tradicija,turizam…
  eto recepta,vec vidim te “Evropljane“ kako komusaju kukuruz u takmicenju kao sto su nekad bile “igre bez granica“

 14. Добро је ово Докторе, а може и боље, све у свему своди се на бунт или одупирање глобализацији.
  чика глоба не види велике принципе на којима почивају мали народи попут нас. Зато нас брише са територија, сјече нам историју, изврће податке, измишља злочине, забрањује сјећање, скраћује животни простор, скраћује животни вијек, прави прохибицију на конзументе, убацује нам дрогу са Косова којим финансира тог монструма на Балкану, наше руководеће политичаре вуче за нос, брише дупе са њиховим краватама и онда им то размаже по лицу (немој да себе пронађеш у овој ријечи политичари, јер се ово односи на оне „званичне представнике власти“), наоружава нас хорор филмовима, шаље на фронтове по цијелом свијету, наше куће постају слабо склониште од утицаја мас-медија којим диригује чика глоба, иза њега иду банкари и остале крвопије, традиција се не може ослонити ту ни на шта, него на приповједање као некад у вријеме отоманске окупације, кад су се око гусала окупљали горштаци и пјевали о јунаштвима краљевића Марка, Милоша Обилића, Топлице Милана, Бошка Југовића, Срђе Злопоглеђе, Реље Крилатице, Војводе Момчила, Старине Новака,…ето на то се свела наша традиција, захваљујући онима који су наше музеје претворили у складишта конзума, идае, меркатора, интерекса,…нисмо имали слуха за своју историју, за своју прошлост, будућност ће нам се ругати због тога, а ми ћемо понављати „и наше су утирале сузе, мили звуци дивнијех гусала..“!

 15. da, Engels je o nama pisao.. veli u svom pismu Bernštajnu prije skoro 150 godina: „njima (narodima na Balkanu) ne vrijedi pomagati…. oni jedni drugima ne bi dali vazduha da dišu… uvijek im je bila važnija religija od države.“ a onda još prognozira „seriju građanskih ratova“ ukoliko dođe do fomiranja države u kojoj će dominirati jedna religija i jedan narod…možete ga voljeti ili ne voljeti ali kao prorok -potpuno je uspješan i bio je u pravu..

 16. Citao sam jedan zanimljiv u NInu, tacnije preuzet je clanak iz pariskog monda o novim tokovima, a tice se firmi koje su uglavnom u vlasnistvu bivsih usa predjsednika i kandidata. Firme se naizgled bave bezazlenom djelatnoscu, a to je crtanje neke forme drveta porijekla na osnovu vase vlasi kose, te za 20ak dolara dobijete sliku ko ste i odakle u zadnjih 20000godin. Tekst je otisao predaleko pa stoji da iza ovih firmi stoji CIA (ko bi drugi) sa jednim planom da se takvim uvezivanjem, npr ja porijeklom iz polinezije, kao i neki argentinac,se sutra nadjemo na nekom sajtu posvecenom tom nasem zajednikom porijeklu, brisu nacionalni resursi i nacionalne granice, te da cemo vrlo brzo imati jednu internet naciju koja ce u okviru sebe imati karakteristike i odlike pripadnosti pojedinim subgrupama, nevezano sa istoriju i kulturu pojedinca.
  tkodje, na osnovu te vlasi kose mozete dobiti istorijat i buducnost svih svojih bolesti, medjutim dalja istrazivanja su blokirale velike osiguravajuce kuce. dokle se sad stiglo ne znam.

 17. zlizo, to rade (DNK analiza) National Geogaphic- kod njih košta oko 100 dolara i dobiješ info o DNK i po muškoj i po ženskoj liniji predaka i uz to mapu migracija stanovništva kojem su pripadali u lijepo upakovanom kožnom povezu..

  a radi i iGENEA -kod njih je skuplje – oko 130 Eura za analizu po jednoj liniji (muškoj ili ženskoj) i nešto oko 200 eura za obe s tim da samo muškarci mogu dobiti obe analize a žene to mogu dobiti recimo preko analize DNKa brata (jer su identični)..prvo im se javiš a onda ti posalju besplatno mali paketic za „skidanje“ jednog sloja sa unutrašnje strane obraza koji ima pošalješ nazad. tek kad urade analizu plaćaš

 18. Свака час’ док!
  Кључне ријечи: ПРОГРАМИРАНА ДЕМОКРАТИЈА као савремени вид простог а „тржишног“ феудализма. Апропо од прекопута „краљевског вјенчања вијека“: Њихова наиме бака, је један од главних феудалаца за округлим столом данашњег англосаксонског Камелота. Нама кметовима двадесет првог вијека владају десетак породица или тристотињак људи…!
  Што се тиче Хазара, како већ причају и дјечица у основној, а као што нас поучава добри Дејан Луцић, они су се ТРАНСФОРМИСАЛИ и данас владају заједно са овом горепоменутом шачицом венецијанског црног племства као финансијска олигархија у њиховој служби! „Чувари краљевске ризнице и печата“ што би се рекло. Данашњи познаваоци и у руским а и у „свјетским“ изворима тврде да Јевреја (онако како их описује Стари завјет) није остало нити десет посто, све су остало потомци Хазара, нејеврејског, турског племена које је живјело око Црног мора на територијама данашње Молдавије и Украјине.
  Примили су јудаизам притиснути са истока православним а са запада католичким избором. Изабрали су јужни, трећи пут поготово што су им се допале „финансијске“ идеје јудаизма, а и сами су кажу били богати и пуни к’о брод! О томе пише и Павић у „Речнику“…
  Можда се и ми тако „трансформишемо“!? Јес’ да нисмо богати, немамо амбиције да управљамо свијетом, не знамо да владамо ни самима собом, али ко зна… Можда су баш то квалитете потребне за будуће „ново време“.
  Гледајмо МТВ па ћемо се пронаћи…

Оставите одговор