Марко Шикуљак

Да је Срђан Алексић жив, данас би му судио Суд БиХ

На двадесету годишњицу од смрти Срђана Алексића, на једном фестивалу у Америци, филм који је рађен по овом догађају освојио је некакву награду. Каква дивна маркетиншка коинциденција!

понедељак, јануар 28, 2013 / 08:14

Пише: Марко Шикуљак

На овакав мој коментар добио сам много пријекора. Као, што релативизујем овај свети чин? Мисли се на Срђанов, не на Срданов. Тако се зове редитељ Голубовић.

То је познат манир, скретања са једне, како би се расправљали о другој теми, која је уздигнута на ниво моралног ауторитета. Понављам, ја причам о Срдану, не о Срђану.

Нема се о Алексићу шта рећи, он је своје рекао кад је требало. Спорни смо ми послије њега. Двадесет година послије, Српска му је додијелила орден. Надам се да неће проћи ни двије, када ће већ неком дати орден са именом Срђана Алексића. И то је то.

Једини проблем са Срђаном Алексићем је то што га неки користе као доказ да постоји један добар Србин. Да постоји изузетак од правила. Јер сви Срби су иначе лоши, и удружено – злочиначко – геноцидни. Још је боље што је Срђан мртав Србин.

Такви су најбољи.

Да се којим чудом Главовић повратио да помогне свом спасиоцу, па у тим измијењеним околностима он страдао спасавајући српског војника од разуларене банде, шта би за њих био Срђан?

Херој?

Човјек са великим Ч?

Или би му судили за ратни злочин, као што је Суд БиХ судио Српку Пустивуку. То је онај човјек што је спасио двије дјевојчице, у акцији за коју су тврдили да је злочиначка.

Мислите да није тако? А зашто онда кад тражите нешто о Срђану, нађете да га славе они за које би био комплимент рећи да су (ауто)шовинисти. Љути Босанци, Е-новине, Пешчаник… Не знате ко су они? Благо вама.

Све ово сам ја почео писати због друге ствари. Због оних који су једну овакву трагедију искористили да би се гребали за међународне филмске фондове и награде на фестивалима. Гле чуда, баш на годишњицу смрти. Ко би био срца камена, да то не награди, тај дан?

Не доводим у питање редитељски квалитет господина Голубовића (не вјерујем да ће правити злобне плагијате као што су чинили аутори Устаничке улице), али сав поступак и игру коју игра свакако.

У интервјуу поводом свјетске премијере он је рекао да је за "причу о Алексићу чуо тек негдје 2007., а затим прочитао "неколико текстова" о томе.” Пошто можемо претпоставити на којим медијима је нашао те текстове, није ни чудо што је он за свој филм рекао да је "најсрпскији”. Нек знају они дивљаци што мисле да му приговоре да је антисрпски, да морају да бирају између српства и људства, јер то једно са другим не иде.

Кад смо код људства

Оно чега смо ми у Српској сити је то да о нама филмове снимају они који о нама појма немају, нити их, право речено, интересујемо. Ако је Голубовић промијенио име главном лику, ако је умјесто требињског Старог града у позадину ставио димњак гатачке термоелектране, могао је осмислити и неки други рат. Боже мој, то је универзална прича. А не шлепати се на публицитет који ће донијети помињање ове наше незарасле ране. За коју је он чуо 2007.

За такве су сви преко Дрине били само сељаци који су слушали Ханку и Бијело дугме, док су они слушали Коју и ЕКВ. И који су својим ратом прекинули весели период, кад су се спојили црвени пасош и реформа Анте Марковића.

Док смо се ми, чобани преко Дрине, млатили по својим вукојебинама, по Београду су се најближе тој тематици снимали филмови у којима је главно достигнуће било бјежање од војне обавезе. Није прошло пуно деценија, београдске синеасте су схватиле да нико жив у свијету не пуши приче о сивилу београдских блокова, о тегобности деведесетих, о другарима који су отишли, па се враћају и затичу сјебане другаре који су остали.

Па смо се сјетили рата.

А који рат имамо ближе него онај у Босни (отегните о, да звучи као кад они изговарају). Нису имали херца као Бјелогрлић да то ураде док се пуцало, па може и сад. Нема везе што их то никад није интересовало, и што не знају разлику између Херцеговине и Босне, битно је да за такве приче Еуримаж одобрава паре. А за разлику од Анђелине, имамо и неку родбину тамо.

За оне којима је попустила пажња док су читали, не, ја немам ништа против Срђана. Имам против београдске филмске екипе. Све и један јеврејски редитељ, снимио је бар један филм о холокаусту. Макар прије тога снимао филмове о ванземаљцима. Од вас ником није пало на памет да снимите филм о Јасеновцу.

Колико ће година проћи док чујете за Српка Пустивука, па одлучите да снимите филм о њему. Или ћете до тада као и Бјелогрлић прећи на спортско – љубавне приче између два рата?34 КОМЕНТАРА

 1. „Све и један јеврејски редитељ, снимио је бар један филм о холокаусту. Макар прије тога снимао филмове о ванземаљцима. Од вас ником није пало на памет да снимите филм о Јасеновцу.“

  Срећа па си на крају резимирао- јер се текст мало расплинуо на 3-4 различита проблема (у Срба..) да се изгуби нит негдје око половине и на моменат заиста не буде јасно кога (и зашто..) критикујеш.. 😀 Потписујем ову цитирану мисао!

 2. Марко, опет сјајан текст.

  То је мој утисак такође.

  Жао ми је што видим да се Срђан често злоупотребљава.

  Иначе, нажалост, и медији у Српској су насјели на врло перфидно осмишљену причу о томе како је Срђан бранио некога од Војске Републике Српске притом заборављајући чији припадник је био Срђан Алексић. И нема то везе са припадношћу колико има везе са намјерним кориштењем и ове годишњице за напад на ВРС и српски народ на који су многи насјели.

  Наиме, вијест је јуче била „Двадесет година од убиства Срђана Алексића који је комшију Бошњака бранио од Војске Републике Српске“.

  Затим, бестидно кориштење годишњице од стране политичара неких сусједних земаља.

  Ми можемо да сачувамо успомену на Срђана управо на начин на који је и Марко предложио ОРДЕНОМ СА ЊЕГОВИМ ИМЕНОМ и бригом о његовом оцу.

 3. Kretenski tekst.Povezati herojski cin vojnika VRS sa svim ovim glupostima nije normalno.Ima li boljeg dokaza za dobre ljude u toku rata na srpskoj strani od ovog,ali opet balavcima nesto fali.Nisu omirisali rata,valjali se u pampersima i sad pametuju.Neopisiva je i gadljiva pojava kod navedenih da nemaju niti malo tolerancije za one koji misle drugacije ili su drugaciji.Jos uvijek misle da je srpstvo rodjeno sa njima,prije dvadesetak godina…U ovom slucaju je jedino slojevita glupost autora ovog teksta.

 4. magnaterra, 28.01.2013. 19:18:46

  Mиљенко, како твој „антифашизам“? Још ниси оздравио?

  Управо ви, тзв. антифашисти, а у ствари фашисти, нисте толерантни према људима који другачије размишљају. То потврђујеш овим и коментаром. Ако ти је гадљиво, иди се исповраћај, а текст вас, тзв. антифашисте погађа тачно тамо гдје треба. Како вас није срамота злоупотребљавати име Срђана Алексића? Ево, ја сам српски националиста, а не мрзим друге људе, дружим се с људима других вјера, нација, атеистима, и мислим да би сваки нормалан човјек требао поступити као што је поступио Срђан. Али и даље сам националиста, и као таквом ми не сметају људи који то нису, али ти ниси националиста и смета ти онај ко јесте. Смета вам и ћирилица, и Св. Сава и САНУ. Зашто? Зато што сте фашисти. ‘Ај’, здраво!

 5. Nisi ti nacionalista.Ti si glupan.Meni smetaju samo glupani kao ti .Za takve postoje ustanove zatvorenog tipa.A dokaz je neko ime koje nema veze sa mojim koje bi trebalo da me diskredituje, i glupava analiza mog komentara.Ja zlouporebljavam ime SA?,ti nisi normalan…Ali u jednom si u pravu;a to je da mi smeta SANU….najvece zlo za srpski narod.Zato, balavce,uhavati se knjige i nauci to o cemu pises.Nije dovoljno visiti na Frontalu i Utubu i ostavljati linkove.I ne kaci se svake teme jer ispadas smijesan,a i pelene ti tuknu…Smrdis na glupost i neznanje.Okupaj se,obrij, pocesljaj i kad se pogledas u ogledalo vidjeces cistog idiota.;)

 6. Прича која је потпуно намјештена и служи за прање „прљаве“ савјести „оѕлоглашене“ ВРС. За мене је то један од несрећних коинцидената протеклог времена, ни по чему типична. Има много већих примјера јунаштва ВРС о којима нико не говори, као да се стидимо што смо ратовали. Добро су нам намјестили самаре, нема шта!

 7. ШикуљакM, 29.01.2013. 08:20:30

  Ja коментарисах на тему. А он својим коментаром само потврдио моје тезе.

  Иначе, у САНУ сам играо стони тенис с неким академицима. Дивни људи, неки зашли већ у девету деценију. 😉

 8. Ti si komentariso „temu“ i mene nazvao fasistom?Ti koji nemas pojma sta fasizam znaci…tupane…Zbog tvoje nacionalisticke tolerancije pozivas se na neko hrvatsko ime ,koje bi me onda kvalifikovalo da sam protiv,cirilice ,Sv Save i SANU????To ti je kao tolerancija smrdljivac?Inace vi politicki toddleri hvatate se svega pa onda stradaju pelene.Toliko si glup da nemam namjeru sa tobom bilo sta komentaristai.I sa Supljakom,“filmskim kriticarem“, takodjer.
  Ovo sto je napisao NOIR je tacno.Takvih ljudi je bilo koliko hoces,ali se i danas kriju.U BL je za vrijeme rata postojala Shindler grupa i shindler lista,koji su pomagali svojim komsijama i prijateljima bosnjacima i hrvatima.Za razliku od Srdjana oni nisu stradali fizicki ali su proganjani na druge nacine.Njima ne trebaju medalje niti priznanja,ali ne zele ni progon zbog toga sto su ucinili.

 9. magnaterra

  Немој пуно зарезивати Политичку Курву,он је о рату чуо само из кафанских и славских прича…одатле му и гро информација за политичко деловање.

  Мимо тога,сматра се прототипом неког новог политичара,а задрт до бола.Ко Додик,можда и више.

 10. E sastala se ekipica „opozicinara“,pa podrzava jedno drugo.Eto CNN objavio tekst Supljaka,a prevela Anja na englesko-njemaci a bigami pomalo i na francuski.Koliko nacinalizam zatupljuje ova trojka je ocit primjer.Za Drazena(opozicioni Mazalica) nisam siguran da li ju prirodno ili steceno ,kroz zivot, glup.A gospojica neodoljivo posjeca na Majkicku iz patriotskih dana.Za Supljaka nema sinonima u poziciji jer tako glupog u seljakovoj stranci nema…A taktika da se ignorise magnaterra,od strane navedene pampers trojne, mi dodje kao veliko priznaje;kao jos jedan doktorat.
  Biggy don’t worry,they are just a fun…

 11. Само мала провокација је довољна да се пацијент отвори психотерапеуту. А кад бисмо кренули од дјетињства, ослободио би се свега што деценијама држи заробљено на нижим нивоима свијести и што га чини анксиозним. Велики је проблем када пацијент није свјестан своје болести, па користи пројекцију као механизам одбране. Тако се дешава да друге назива фашистима, несвјестан да је он фашиста. Чиста пројекција. А све то директно повезано с темом, јер управо ти тзв. антифашисти својатају и злоупотребљавају име Срђаново, мада се уопште не би дало наслутити какав је сам страдали младић имао став по тим питањима. Заборављају многи да су се Црби из Црне Горе дичили ЧОЈСТВОМ и ЈУНАШТВОМ. Срђанов гест је свети примјер чојства, али тзв. антифашисти често превиђају да оно иде „под руку“ с јунаштвом. Сада можемо гатати, али било је људи који су током рата заштитили незаштићене људе друге националности (чојство), али су на линији фронта показали и јунаштво у редовима ВРС. Чисто сумњам да би тзв. антифашисти имали симпатије за такве људе.

 12. drazen78bl, 29.01.2013. 22:53:52

  “А све то директно повезано с темом, јер управо ти тзв. антифашисти својатају и злоупотребљавају име Срђаново, мада се уопште не би дало наслутити какав је сам страдали младић имао став по тим питањима.“

  Сигурно није имао став који има већина ‘петриотских’ коментатора на Фронталу. Ја сам на примјер примјетио да на његовом гробу нема крста, као што га није било ни на смртовници (можеш слике наћи на нету).

  Сигуран сам да га фашисти нису убили само због тога јер је бранио ‘турчина’. Тих херојских чинова је било доста и нико није изгубио главу. Прије ће бити да су фашисти убили Срђана јер није био довољно добар Србин по тадашњим критеријумима које неки коментатори на Фронталу поново желе да уведу.

 13. За вријеме рата и у периоду деведесетих, довољно је било да имаш српско име у личној карти да се зна да си Србин, никакав други третман није био потребан нити спровођен, данас је то много комплексније и сложеније питање!
  Имамо појмове „друге Србије“, „круг двојке“, „трећа Србија“…свако из редова тих ограничених кругова доказује да су они уствари „оригинал“ Срби!?
  Инцидент у коме је настрадао Срђан је неминовна случајност коју данас неки користе за промовисање својих претежно антиспрских циљева, иако нажалост сав тај несретни догађај говори највише у корист нашег већином трагичног српства и праведништва!

 14. rammstein, 30.01.2013. 09:09:52

  “иако нажалост сав тај несретни догађај говори највише у корист нашег већином трагичног српства и праведништва!“

  Најприје објасни како то убиство говори у корист српског праведништва.

  Много је примјера било гдје су Срби заштитили припаднике других вјера, као што има много примјера да су ти други штитили Србе. Али је једино Срђан због тога изгубио главу.

  Срђан није убијен само зато што је бранио ‘турчина’ него и због тога што није био довољно ‘велики’ Србин. Не заборави да су убице познавале Срђана и не заборави шта је судија изјавио на суђењу.

 15. Симо П. Ороз, 30.01.2013. 09:21:13

  Говори да је увијек било хуманости код нас Срба, никад нисмо били у трансу. Није Срђан сам и изнимка код нас, било је људи и на другим мјестима, знам безброј случајева и из своје средине. То сматрам српством.
  Било је сличних прича и из прошлог рата, иако су усташе чиниле стравичне покоље, многи муслимани и муслиманке су налазиле уточиште и то баш у четничким породицама. Мој ђед се на комунистичком суду бранио баш тим чињеницама и са свједоцима муслиманима, али и муслиманкама B-) оборио њихову оптужбу о злочину против (не)срба. Можда је све то неко другачије гледао, и можда би убио и оног ко брани те друге од њих и убијали су, али је српство било бранити и себе и друге. Али ефекат мора бити да ти „други“ увиде ту српску жртву, а не да остану и даље то-други. Нема другог српства.
  Оно што су комунисти покушали са „братством и јединством“, се показало као трагична грешка за нас Србе највише, али и за остале тј. друге!

 16. Марко написао си један текст који је достојан дјела Срђана Алексића. Зашто нема Срђана ни једног с друге стране. Добро је што је од њега направљен симбол јер то показује прави карактер српског народа.

  Ови јадници као овај Магнатера прво пишу без икакве утемељености а онда се и представљају као Срби док се из авиона види ко су и шта су.

  Најтужније је овдје што се овај мртав човјек развлачи и помало ме срамота кад пишемо о њему толико. Нека му је слава.

 17. Sta reci za osobu koja podrzava cetnike koji su se bratimili sa ustasama?Treba li to imenovati?
  Politikant koji nema pojma sta je fasizam, sta je nacizam,sovinizam a sta je srpski patriotizam…Ti provociras svojom planetarnom gluposci,kao vucjak lajes na prvu, na nevidjeno a nemas pojma o cemu se radi.Zato si tako prosao na izborima.Glasalo za tebe par frontalovaca i tropa.Bavis se nacionalnim, etickim i filozofskim pitanjima,proizaslim iz istorije o kojima ni ti ni tvoja grupica NEMATE POJMA.Cak SANU nacionalisti, intelektualci,naucnici nisu postavili teze kao Stefan,Supljak ti i gospojica.Jedino je Smilja Avramov podrzala rehabilitaciju Draze i cetnika, javo sa potpisom.Gdje su Beckovic,Cosic,Ekmecic???To su ljudi koji se cijeli zivot bave tim pitanjem kao naucnici(vecina).Tu su more istorijskih dokumenata, zivih svjedoka koje morate imati u vidu kad se upustate u takve stvari.RS nema problem sa Dodikom,on je veci glumac od Monike i bolji reziser od Nemanje.Problem ste vi mladi koji nemate ni viziju ni znanja da pruzmete vlast i popravite stanje.Zato komunjare kao seljak vladaju tako dugo jer su kroz dugogodisnju praksu,majstori imaginacije, pljacke i destrukcije.Dok oni polaze od sebe i svog (dobrog) zivota vas pumpaju nacionalistickom ideologijom,odnosno frazama,koje nemaju veze sa zivotom.Oni izvrsno zive, vi prezivljavate, pa se jos bavite „velikim nacionalnim pitanjima“.Gospojica ima dobra ledja(al se tati na vrh brda fotelja mrda),vjerovatno i ti i ova tvoja klapica,ali glasaci su vas ismijali…Ti si pandan Mazalici koji mjeri demokratiju kao struju, kasikom i kutljacom.Sa takvima,kao sto si ti, RS ne moze prezivjeti je r ne vidite dalje od svog nosa i interneta…Narod(gradjani) su gladni, goli i bosi izmanipulisani a vi ste samo jedni od manipulatora bez pedigrea…

 18. Ја се сјећам да сам са неких 13-14 година негдје прочитала причу о Сенади, дјевојци коју су стријељали, јер је помогла свом дечку, Србину, да се спаси од напада Армије БиХ. Било је таквих случајева на све три стране, јер има оних који се могу назвати човјеком на све три стране.

  Срђан није велики човјек, јер је Србин који је притекао у помоћ Бошњаку. Велики је, јер је хтио помоћи другоме, а мало ко би данас то урадио. И није њега убила ВРС, њега су убили појединци са поремећеним системом вриједности, који би то исто урадили и у некој кафанској тучи.

  Срђана нећемо заборавити, он остаје симбол Човјека и Човјечности. Али не трошимо његово име узалуд и пустимо га да почива у миру.

 19. Дама срце, 31.01.2013. 11:13:57

  Тако је Дамо! Наравно да је бљутава свака политичка конотација овог трагичног случаја, али неки то упорно форсирају како би окачили неки тег око врата тадашњег српског руководства.

  Ево упоредићемо два нажалост слична случаја, оба из Требиња.

  Један је овај већ увелико познат са трагичном судбином Срђана Алексића, а други је случај овог хрватског младића
  http://www.nezavisne.com/novosti/hronika/U-tuci-poginuo-Damir-Novak-iz-Rijeke-99042.html
  Дамир Новак. Настрадао 2011.

  Два слична трагична инцидента, али са различитим исходом.

  У првом случају за Срђанову смрт се оптужује тадашње српско руководство, јер су били власт (СДС) и у РС и у Требињу. Претежно се то качи као некакав терет др Радовану Караџићу.

  У другом случају је власт и у РС и у Требињу у рукама снсд-а, тј. милорада додика, нико га не доводи у везу са тим. Тачно, ни ја то никад не бих подводио под исти шаблон напада на политичку личност, али исто тако не бих дозволио да се први случај подмеће намјерно против Радована, против српства, јер се постављају логична питања.

  1. Да ли су за оба ова случаја крива српска руководства, и ако јесу, зашто јесу? А ако нису, зашто нису?

  2. Да ли је у Радованово вријеме и „мрачним деведесетим“ још увијек било праведних људи, који су и својим животом бранили друга у невољи, док у додиково вријеме таквих људи једноставно нема, примјером из другог случаја!?

 20. Hajde vi kretenski fasisticki novinarcici ostavite temu o srdjanu po strani,Niste ga pominjali godinama,ani sad necete da pisete istinu o njemu i njegovoj ljudkosti,vec uvjek nesto zakulisano oko njega,sve neke teorije zavjere.ti kretenski autoru ovog clanka zasto o srdji nisi piso u ratu i odma nakon rata…nisi smjeo picko jedna…nije ti dozvolio rezim genocidni…na vasu zalost trebinje je puno srdjana i dan danas…

Оставите одговор