Цвијановић: Српска има повјерење у ЕУ

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је Срни да Српска има повјерења у ЕУ и да очекује да ће се структурисани дијалог о реформи правосуђа у БиХ водити по принципима и на начин како је то предвиђено споразмумом Ештон – Додик. Према њеним ријечима, то значи на принципу партнерства […]

понедељак, јун 6, 2011 / 08:21

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је Срни да Српска има повјерења у ЕУ и да очекује да ће се структурисани дијалог о реформи правосуђа у БиХ водити по принципима и на начин како је то предвиђено споразмумом Ештон – Додик.

Према њеним ријечима, то значи на принципу партнерства и уз потребну дозу кредибилитета и међусобног повјерења двије уговорне стране.

Нагласивши да је ЕУ очито разумијела недостатке и девијације у функционисању правосуђа БиХ на који је указала РС, Цвијановићева је оцијенила да је веома битна чињеница да је ЕУ показала спремност да се та питања рјешавају дијалогом двије стране које су у уговорном односу, уважавајући чињеницу да БиХ претендује на чланство у ЕУ и да је значајно да се све ствари на путу приближавања Унији рјешавају на системски добар начин.

"РС очекује да ће се у процесу структурисаног дијалога доћи до рјешења која ће правосудни систем БиХ и начин успостављања и функционисања правосудних институција довести у склад са позитивном европском праксом како на нивоу ЕУ тако и на националном нивоу држава чланица Уније", рекла је министар за економске односе и регионалну сарадњу РС.

Предстојећи састанак, каже Цвијановићева, биће почетак једног процеса у оквиру којег ће се путем структурисаног дијалога између ЕУ и БиХ сагледати и идентификовати одређени проблеми у функционисању правосуђа у БиХ и утврдити механизми за њихово отклањање.

"Ми смо у припреми за овај дијалог детаљно изучили европску праксу, као и системско уређење правосудног сектора у сложеним и децентрализованим државама чланицама ЕУ и проучавајући све то схватили смо да се у уређењу многих области у БиХ, укључујући и област правосуђа, ушло у одређена експериментисања и зато је непоходно доћи до рјешања која ће и праксу БиХ увести у нормалан оквире", истакла је Цвијановићева.

Говорећи о првом састанку сутруктурисаног дијалога, који почиње данас у Бањалуци, Цвијановићева је објаснила да постоји неколико доминантних питања и тема, као што су реформа правосуђа, стратегија за реформу сектора правде у БиХ, стратегија за рад на предметима ратних злочоина, рад правосудних институција на нивоу БиХ, ентитета и кантона, као и дистрикту Брчко, а то значи правни оквир и координација њихових надлежности, сарадња у подручју правосуђа у грађанским и кривичним стварима, на међународном и регионалном нивоу, као и сарадња између правосудних институција и агенција за провођење закона у БиХ.0 КОМЕНТАРА

  1. Ова је права дикуља, ма дикуља и по’!!! Неко ми рече да је нека рођака Милетове жене, што у коначници има смисла.

    Сњежана натјерала Милета да запосли Жељку, потом је натјерала да Жељка запосли Горицу. Значи ако неком треба штела стартуј Додикову Сњежану.

Оставите одговор