Чубриловић: Аутопут почиње на љето, знаће се 1. априла

Изградња аутопута од Бање Луке до Добоја могла би почети крајем јуна или почетком јула, очекује министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић након састанка са представницима аустријске компаније "Штрабак" и консултантске куће "Дилојт". Чубриловић је пренио ријечи представника Штрабака да још није остварена финансијска конструкција посла, али је наговијештено да постоје реални изгледи […]

среда, март 3, 2010 / 07:58

Изградња аутопута од Бање Луке до Добоја могла би почети крајем јуна или почетком јула, очекује министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић након састанка са представницима аустријске компаније "Штрабак" и консултантске куће "Дилојт".

Чубриловић је пренио ријечи представника Штрабака да још није остварена финансијска конструкција посла, али је наговијештено да постоје реални изгледи да се то дефинише у наредних неколико дана.

"Ми смо инсистирали да се поштују рокови из концесионог уговора, а они се негдје поклапају са 1. априлом кад треба да буде готова и Студија изводљивости на основу техничког дијела пројекта који је урадио хрватски `ИГХ`". У наредних седам дана `Штрабак` треба да искаже све могућности, како и на који начин је могуће да се то уради, а ми да, са своје стране, у том временском интервалу доставимо ревидовани пројекат и записник са ревизије", рекао је Чубриловић.

Према Чубриловићу Штрабак разумије инсистирање да до 1. априла буду издефинисане појединости посла, јер пројекат траје већ три године. Штрабак ће због тога послати своје људе који ће радити са представницима предузећа "Аутопутеви Републике Српске" и Института гдје се врши ревизија, како би до 1. априла имали дефинисане или уговоре о извођењу радова или уговор о раскиду уговора о концесији, без посљедица за једну и за другу страну.

Министар саобраћаја и веза РС додао је да се у наредних десетак дана очекује и потпис уговора о извођењу радова на изградњи Маховљанске петље, односно да ће радови почети чим временске прилике дозволе.

Влада РС и аустријска компанија "Штрабак" 19. маја 2009. године у Бањој Луци су потписали протокол о формирању концесиног друштва за изградњу мреже аутопутева у Српској. Изградња првог дијела аутопута у тој мрежи на релацији Бања Лука – Добој требало би да буде дуга 71 клиометар.Оставите одговор