Смартбукови ће појести ноутбуке

У свijету ће 2015. године бити произведено 163 милиона „смартбукова“, преносивих рачунара идентичних „ноутбуковима“, али много јевтинијих, оцијенила је аналитичарска компанија „ABI Research“. Прошле године у свијету је произведено 22 милиона ноутбукова, тако да се очекује да ће смартбукова у 2015. години бити пет пута више. Смартбук, за разлику од ноутбука, садржи мобилни процесор и […]

уторак, март 2, 2010 / 18:15

У свijету ће 2015. године бити произведено 163 милиона „смартбукова“, преносивих рачунара идентичних „ноутбуковима“, али много јевтинијих, оцијенила је аналитичарска компанија „ABI Research“.

Прошле године у свијету је произведено 22 милиона ноутбукова, тако да се очекује да ће смартбукова у 2015. години бити пет пута више.

Смартбук, за разлику од ноутбука, садржи мобилни процесор и ради у систему мобилне телефоније. Иако су се први модели појавили на тржишту још 2008. године, њихова масовна производња практично не постоји.

"ABI Research" за смартбук сматра уређај чија је потрошња енергије иста као и код мобилних телефона и који је увек прикључен на мрежу – преко Wи-Фи уређаја или уз помоћ мобилне телефоније.

Аналитичари очекују да ће цијена смартбука, када буду у масовној производњи, бити испод 200 долара.

Међу највећим "играчима" на тржишту смартбукова аналитичари издвајају Qualcomm, произвођача мобилног процесора Снапдрагон и компанију нВидиа, познату по систему Тегра. У производњи нових апарата посебну улогу ће имати и компаније за усавршавање и производњу полупроводникаОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *