Ненад Стевандић

Црвени комби у Бањој Луци

На почетку отаџбинског рата Бања Лука је била међу најмирнијим градовима. Иако је велики број наших суграђана прошао кроз рат у Западној Славонији и другим дијеловима данашње Хрватске, уз велики број погинулих, у граду није било већих инцидената.

недеља, јун 10, 2018 / 00:05

(Фотографија, као и текст, без измјена су објављени као послање колумнисте Стевандића, прим. Фронтала)

Дешавао се покоји инцидент отуђења туђих ствари из користољубља или физички обрачун из бијеса, алкохола, туге или освете када неко од припадника ЈНА, а касније ВРС буде рањен или погине на фронту. Инциденте су изазивали појединци којима је надолазеће Српство било алиби да углавном оправдају своје користољубље.

У сваком случају, системског или организованог угрожавања било кога није било чиме се у Бањалуци и данас поносимо. Иначе, у то вријеме у Бања Луци није било струје по 50 дана, а укључивана је ванредно само у улицама одакле је неко погинуо на фронту када би стигла та тужна вијест.

Системско угрожавање српског становништва, што је неспорно, било је у ФБиХ, чега се нимало не стиде. Највише тога зла се десило Сарајеву, одакле нам у континуитету држе лекције. И данас је скоро највећа мултиетничност у Бањалуци. Све ревносније држе нам лекције они који су готово етнички очистили градове у ФБиХ, поготово поменуто Сарајево. Ту почиње прича о "црвеном комбију".

Факта, извјештаји и документи Хашког трибунала, тужилаштава и судова у БиХ, тај "комби" препознају као службено возило-марицу ЦСБ Бањалука – станицу полиције "Центар". Тако пише и у саобраћајној дозволи. Служила је као полицијска марица и скупљала је највише Србе који се нису одазвали на мобилизацију или су имали тзв. "фалш" папире за ослобађање војне обавезе, као и све друге који нису имали валидне документе. Посаду и возаче су чинили припадници полиције са легитимацијама који су били распоређени на то мјесто. Наређења су добивали од претпостављених из јавне безбједности. Нико од тих људи није оптужен!

Таквих полицијских комбија, у ратној БиХ, било је на стотине у сваком граду, али је требало Бањалуку оцрнити. Тај "црвени комби", кориштен је као модел оптуживања у смислу, да је служио паравојсци: да кинднапују људе, туку их и бацају са моста, као и друге неистине и будалаштине које су употпуњавале створену слику о ружним, прљавим и злим Србима, а "племенитим браниоцима" БиХ са приде "њежним и цивилизованим" муџахединима.

У Бањалуци је било још полицијских марица са сличном намјеном, али су оне биле плаве. Зашто је ова била црвена? Ником није познато.

Послије рата, када је у пуном јеку реализован пројекат да се из јавног и политичког живота одстранимо, сви ми који смо учествовали у стварању Републике Српске, Хашки трибунал нас је редом оптуживао и хапсио и када је поновно сатанизација била модел да нам не дају да се бавимо политиком јер смо ратни кадрови, појавиле су се прве гласина да сам ја "припадник црвеног комбија". Мучно, страшно и неопростиво за све који повјерују у то, али одлично медијско оружије. Федерални медији су такве или сличне информације сипали немилице, јер се тај стереотип добро примао. Тада су ми објављивали транскрипте и тонске записе са прислушкиваних разговора било са Радованом Караџићем, било са другим које су намјерили да ме попљују, сатанизују и дискредитују.

Нисам био тиме оптерећен, не зато што нисам имао потребе за правдањем или што нисам имао прилике да се у фамозном "комбију" возим. Ја са поносом не кријем да сам био припадник Српског обавјештајног корпуса или како се више каже службе – РДБ. И нисам се позивао на студентски статус да то избјегнем. Имао сам прилике да се возим у тенковима, авионима, хеликоптерима, прагама, камионима, пинцгауерима, кампањолама, али у том "црвеном комбију" нисам. Не знам је ли то срећа или штета?

У задњих неколико година, а поготово откако сам основао партију, ова лаж се рециклира и користи у покушају моје политичке дискредитације. Новост је да ту лаж сад спинују домаћи медији који су формално регистровани у Републици Српској, јер су заговорници другачијег политичког и националног концепта, а подржавају моје политичке противнике. Многи већ сматрају да је то легитимно политичко средство као што и свака лаж може бити легитимна. Толико легитимна да легитимише лажове.

П.С.

Како је предизборна кампања дискредитације политичких противника већ почела, ако баш толико инсистирају на "црвеном комбију" прихватио бих га као донацију јер ће требати за развожење материјала у септембру. Ето прилике. Боју не бирам.45 КОМЕНТАРА

 1. Veoma zanimljiv tekst.
  Po urneku najcrnje neonacističke propagande iz FBiH. On (mislim na autora) tačno zna baš kao i oni ( ovi iz FBiH) kako je bilo drugima i svi ali baš svi ( mislim na one druge koji nisu bili većina) pobjegli su od toplih kolača i čistog objesa.
  A što se tiče “ crvenog kombija“ koliko ja kontam čitava ta kombi stranka je jedna od prikolica “ crvenog kombija“ na kome piše SNSD i vi nas ubjeđujete kako se eto niste vozili,nisu vas valjda pustili da idete pješke registrovati kombi stranku?
  To je zaista ponižavajuće.

  1. Kazes Stevandicu „Нисам био тиме оптерећен, не зато што нисам имао потребе за правдањем или што нисам имао прилике да се у фамозном „комбију“ возим. Ја са поносом не кријем да сам био припадник Српског обавјештајног корпуса или како се више каже службе – РДБ. И нисам се позивао на студентски статус да то избјегнем. Имао сам прилике да се возим у тенковима, авионима, хеликоптерима, прагама, камионима, пинцгауерима, кампањолама, али у том „црвеном комбију“ нисам. Не знам је ли то срећа или штета?“. A ne govoris o svom studiranju i zavrsavanju „ratnog“ medicinskog fakulteta, mada u Banjaluci to svi znaju?! Nikako mi nije jasno kako je i kada tvoj „SOS“ kooptiran u „srpski obavjestajni korpus“, odnosno RDB? Licno mislim da je i tebe trebalo provozati u tom „famoznom crvenom kombiju“ i dobro izdegenjaciti kao sto ste vi degenjacili bespomocne civile po BL, kretencino jedna! Ko ti je placao osnivanje tvoje stranke, papku jedan? Tvoj ujak i lopina Spiric i Dodik, kao i sto placaju onog predsjednika udruzenja penzionera Stevancevica iz budzeta Republike Srpske! Trebalo je da zavrsis na sudu zbog pocinjenih teskih krivicnih djela, idiote jedan, takozvani „doktore“, drvarski majmune jedan!

  1. Крутејебо, овај још није научио правопис!?

   Чуј оружије!?

  1. @Guget
   10. јуна 2018. у 12:19
   Zna to dobro Ceranic. U vrijeme kada je harao ovaj prelivod Stevandic po Banjoj Luci, njega je iz Lukavice na molbu Tome Kovaca premjestio ministar unutrasnjih poslova Mico Stanisic u CSB Banja Luka. Ceranic se poslije rata „oduzio“ Mici Stabusicu tako sto je u Hagu kao sasticeni tajno svjedocio protiv njega. Isto tako, zasticeni svjedoci u Hagu su bili i Nedjeljko Kesic, Vojin Bera, a najvise puta je u Hagu „nastupao“ Zdravko Samardzija, zvani „Dido“ koji je nosio naocale sa okruglim staklima i zelio da lici na svog idola Drazu Mihajlovica. U Bijeljini se prica da su se zbog nekih svjedocenja u Hagu zestoko posvadjali „dekan i trostruki doktor nauka Predrag Čeranić i bivsi ministar Tomo Kovač.

  1. Ja ne vidim čovjeka , ovo što viri iz Bajina kašuna ne bhi rekao da je čovjek , šta li je to , a to je „žižak i gnjida“ Stevandić

 2. Postovani g.Stevandicu, zasto Vi ne priznate da je Vas sadasnji mentor i tutor iznio navedene optuzbe na Vas racun i da bi bilo korektno sa njim najprije pojasnite navedeno a posebno koliko je nevedeni Vas tutor „LAZOV“
  У задњих неколико година, а поготово откако сам основао партију, ова лаж се рециклира и користи у покушају моје политичке дискредитације. Новост је да ту лаж сад спинују домаћи медији који су формално регистровани у Републици Српској, јер су заговорници другачијег политичког и националног концепта, а подржавају моје политичке противнике. Многи већ сматрају да је то легитимно политичко средство као што и свака лаж може бити легитимна. Толико легитимна да легитимише лажове.
  Istorija odnosa
  Dodik: Stevandić da ne priča o poštenju; zna se šta je radio tokom rata!
  Piše: M. Matić / Objavljeno: 08.02.2018. u 13:25h
  Dodik: Stevandić da ne priča o poštenju; zna se šta je radio tokom rata!
  Predsjednik RS Milorad Dodik smatra da poslanik u Narodnoj skupštini RS Nenad Stevandić ne može da govori o poštenju, te se dotakao i njegove uloge u ratu.

  Dodik je izjavio da se u Srpskoj vodi organizovana borba protiv kriminala i korupcije i da kao predsjednik neće dozvoliti da o “poštenju govore oni koji imaju sasvim drugačiju biografiju”.

  – Jedan od banjalučkih privrednika rekao je da ga je javno napao Stevandić i rekao da to više neće raditi ako mu da 50 000 KM. Tačno je da se radi o Miletu Radišiću – rekao je Dodik.

  On je rekao da je Stevandić tokom vladavine svoje stranke u Banjaluci dobio besplatno opštinsko zemljište za izgradnju kuće i da je zloupotrijebio Sokolski dom u ovom gradu.

  – Zna se šta je Stevandić radio u toku rata, a znamo i na koji način je završavao školu, a podsjetiću ga na još neke aktivnosti vezane za lokalne izbore koje mu ne idu u prilog – rekao je Dodik, a prenijela SRNA.

  Ukoliko su vas zbunile oštre riječi predsjednika RS upućene potpredsjedniku republičkog Parlamenta i lideru Ujedinjene Srpske, biće vam izjave mnogo jasnije nakon napomene da su rečene u septembru 2013. godine, dok su bili na suprotnim stranama.

  Međutim, prelaskom na “pravu” stranu, Stevandiću je izgleda sve gore izrečeno i oprošteno, bar što se tiče prvog čovjeka Srpske.

  1. Испљува Вас овај Ваш Београђанин. Мало „левичар“ мало „љевичар“ па Вас прозва и фекалијом.
   А почео је исти да меша тј. мјеша „екавицу“ и „ијекавицу“? Неки чудан Београђанин? Додуше и гени су чудо па на посљетку увјек испливају на видјело.

 3. Nikada nigdje nisam napisao da sam ljevičar. To što mogu da pljujem po srpskim zločincima ne znači da sam ljevičar a ni neki genetski genocidaš zato što mogu da svjedočim o građanima koji su mrzili i srpsko dijete u kolijevci. Republika Srpska je plemeniti projekat,možda i najbolji srpski rad u 20. vijeku.
  Morate razmisliti koliko ste Srba tisnuli Karadžiću u stroj svojim jebanjem srpske majke pred saborcima srbima koji su bili spremni dobrovoljno BiH prije 1.3.1992. Slab si ti za te priče samnom.
  Moraš naći neke druge Srbe koje možeš silovati svojim kvalifikacijama.
  FBiH je takođe nastala na klanju srba djedova od 70 godina pod gebelsovskim optužbama da su snajperisti i klanju baba kojima su izvadili minobacač od 120mm ispod kade.
  Nisi ti kriv što baštiniš zločin nad nemoćnima,to se iz kuće ponese.

 4. Зеисе,

  никад се не упуштам у ове јадне расправе, али реченицу у којој кажеш „да објасне дјеци зашто је дошло вријеме за наплату“, мораш објаснити.

  Колико сам ја схватио, а сигурно сам довољно паметан да сконтам како нашој дјеци пријетиш.

  Води рачуна, после ове реченице све ћу учинити да сазнам ко си, рачунај да ћу ти лично доћи, да се одмах наплатиш, или ако имаш муда налочеш најчистије српске крви, ПИЧКЕТИНО УСТАШКА.

  Ево људи зашто капетан Лазаревић, као најхуманији политичар и човјек без ораха у џепу инсистира на ПРВОЈ ПРАВОЈ ПОСЛЕРАТНОЈ ОБНОВИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, односно, САБОРНОСТИ и изградњи неуништивог правног, безбједносног, привредног и образовног СИСТЕМА.

  1. Mali je puko ko zvečka.
   Od srpčeta u obdanišu on vidi ćetnika i genetskog genocidaša.
   Ko mu je kriv što nije odrastao sa ljudima.
   Pravi novi nik ovaj si potrošio.

 5. Зеисе,

  слушај, имаш ботовска говна, па се са њима препуцавај, ја са тобом никад не полемишем, нити икад расправљам о национално осјетљивим темама.

  На ово си ме приморао.

  Твој јадни и добро одмјерени (усташки) коментар сам искористио да пошаљем поруку, али ме држи за ријеч да ћу сазнати ко си, па ћеш морати српском капетану, човјеку и хуманисти који је спасио муслимане у Палама, у лице рећи како ћеш-те наплаћивати крв нашој дјеци.

  1. Nemoj mi samo reći da je moguće ustanoviti ko je handžar SS-ovac?
   Pitam se samo jel negdje u Europi na lažnom azilu.
   Preživio kao mali strijeljanja u Kotor Varošu kada su ćetnici pola sela silovali a pola strijeljali.
   Njega su sigurno više puta „strijeljali“ pa mrzi i djecu.
   Mala srpčad su bila bezbjednosna prijetnja i za NDH.

 6. Postovani g.Stevandicu, nadam ste da ste sa Vasim mentorom/tutorom pojasnili njegove optuzbe na Vas racun a mene bi interesovalo kakvo ste u medjuvremenu prosvjetljenje dozivjeli da Vam vase vlastite izjave nisu vise niti relevatne niti imalo bitne: – vidi ispod, Dajte , molim vas prosvijetlite i mene!
  „Sa korupcijom koja je već godinama na snazi RS teško ima perspektivu. Postoji velika varka da su Republici Srpskoj najveći neprijatelji Bošnjaci i stranci. Ukoliko aktuelna vlast i SNSD budu kao i do sada nastavili da uništavaju privredu i siromaše narod, onda RS ne može da se brani jer je pokradena i osiromašena. Srpska koja ima poštenu vlast ima šansu da se brani. Odbrana RS sada je svedena na “srbovanje” SNSD i turbo-folk predstave pod šatorima.“

  Naravno da strahuje. Aktuelna vlast je zakovana u korupciji jer postoje tajkunsko-politička elita u Srpskoj koja blokira rad RS i institucija. Ali, poslednje otvoranje sukoba sa SDS po tom pitanju je najveća greška SNSD. Treba da se sete da su došli na vlast uz pomoć stranaca i stranaka iz Federacije BiH kada su “pucali” SDS u leđa

  Ovo što se dešava u poslednje vreme, a šta radi predsednik RS, doživljavam kao zastrašivanje i poziv na linč svih onih koji se bave problemom korupcije u Srpskoj. Samo lud čovek se ne boji za svoj život.

  Za kraj – Vas je najvise kritikovala sljedeca osoba :
  „Moja profesionalna karijera i privatni život su bez mrlje i sramota je da se predsednik RS i SNSD spušta na nivo da me na taj način proziva po medijima. „

 7. Sam si se deklarisao riječima- „djecu i njima objasni zašto moraju plaćati ceh kad za to dodje vrijeme“završen citat tvojih riječi.Zaključak je jako jednostavan jer upotrebljavaš riječi (nakaza,genocidaš i sl),što će reći da se spremaš za osvetu,a sudeći po „hrabrosti“ koju iskazuješ čekaš ono vaše vrijeme dok vas bude više pa da krenete.Hrabra stoko kreni odmah,ne čekaj kad si toliko hrabar,ili ,možda čekaš,da ti ponovo stigne ispomoć u vidu mudžahedina?!?

 8. „Води рачуна, после ове реченице све ћу учинити да сазнам ко си, рачунај да ћу ти лично доћи, да се одмах наплатиш, или ако имаш муда налочеш најчистије српске крви, ПИЧКЕТИНО УСТАШКА“
  ————-
  „Kapetane, izedi govno“.
  ………

  ииијааоооо..хаха

  1. Velim,nasli ste sebi najglupljeg u Bosnjaka i njega uporno potencirate ko nekad Vojo Seselj kad ga je vadio iz zatvora…Namjerno preuvelicavate njegovu ulogu.

   A covjek i nije Bosnjak nego musliman Srbijanac

  2. Тако је, момче! Србијанац, који је извршио агресију на нашу отаџбину БиХ заједно са Србијанцима Дивјаком, Халиловићем и Делалићем. А рат уживо емитовао Србијанац Хаџифејзовић.
   А нисмо вам ми изабрали најглупљег, који је правио приватну сда државу, па чак имали и војно крило партије. И шиитску милицију.

 9. Алија је у Лисабону договорио подјелу БиХ по етничким линијама. Требало је раселити људе, а није могло без рата, који се онда претворио у бизнис. Тако је и у Бањој Луци, баш као и у свакој општини БиХ било притисака на људе да оду. И црвени комби је био дио те приче. С њим др Стевандић нема директне везе, али се неће „опрати“, баш као ни проф. Иванић од „банке за евро“ или Чавић за „извјештај о Сребреници“.
  У мојој згради је било 19 несрпских станова. Током рата претучена два Муслимана, ухваћени на улици. Овај млађи ми никад није хтио рећи ко га је претукао, а скоро свако вече смо сједили тих дана. Нису задобили теже повреде. Убијени су златари и власник ресторана „Борац“. Мотив је материјални. Притисак на људе је био организован, ту нема сумње, али одбрана тврди да је била нужда, јер су у Б.Луку стизале избјеглице из свих крајева БиХ и Хрватске.

  У Зеници је отет најугледнији доктор, офталмолог, др Сладојевић, нађен обезглављен прије неколико година код Травника.
  У Сарајеву убијен најугледнији хирург др Најдановић, споловило му одсјекли, па угледна породица Ристовић. Па су ритуално убијали Србе на Казанима. Ко је желио остати у таквој средини. За разлику од Срба, који су тјерали, Алија је Србе (а и Муслимане) држао као таоце.
  Питајте новинара Павловића из Сарајева, који комби је патролирао на Добрињи! У Б.Луци бар нису ликвидирали ухапшене.
  А питајте Карлу дел Понте зашто није процесуирала ниједну од тих екипа! Њих Хаг штити.

  1. Послијератних година сам свакодневно читао дневне новине Глас, који се тада звао СРПСКИ. Често сам наилазио на извјештаје са суђења појединцима којису убили неког у рату, најчешће у селима у БЛ регији. Међу жртвама је било и Срба. А судило се баш и једином из посаде црвеног комбија којег добро познајем, који је с другим човјеком везао неког Муслимана (чини ми се у општини Нови Град) и тако су изнудили новац. Тај мој познаник никад није радио у полицији, али јесте био с друге стране, али не тешки преступник. Мајка му Хрватица, жена Муслиманка.

   А тзв. Партизан нека пита др Ненада да ли му се ја „увлачим“. Друго је што не желим да увесељавам публику из џамахирије.

 10. Vidim sinoć, Stevandiću, da i ti znaš za moj pokušaj ubistva načelnika, pa mi nema druge nego „priznti zločin“. Jesam, dobio sam kopiju kartona lične karte Dalibora Ivanića i zadatak da ga ubijem. Pištolj sam poslije zločina bacio u dvorište Ferhadije kako bih krivicu pripisao banjalučkim Bošnjacima.

  Vidi, Nenade Stevandiću, kad me ratni zločinci i profiteri, te osvjedočene lopuže poput tebe, javno prozivaju: iskren da budem – PONOSAN SAM! Znači da nismo na istoj strani, da smo neprijatelji i da nas niko ne može „trpati u isti koš“. Sa takvima kao ti ni isti vazduh neću da dišem.

  Vidim da pratiš moj blog, pa mi je jasno sa koje strane dolaze tvoji porivi za lažima i manipulacijama. No, prije toga moramo o nečemu drugome. Eto i ti „znaš“ za taj neki pištolj koji mi je „jedva otet“. Zalud mi više objašnjavati da su vajni načelnik Ivanić, njegov (nezakoniti!) pratioc Karanović, lažni svjedok Vujanović i njih još 6-7 bili naoružani, te da državni službenici u MUP-u nemaju oružje. Nema svrhe objašnjavati da sam ja bio nenaoružan i okružen sa desetak naoružanih pripadnika policije, svi sa CZ-ovima 99 i 300 metaka. Samo je u Republici Srpskoj moguće da ministar policije svojim rješenjem (u)tvrdi kako se načelnik policijske uprave, pod čijom komandom je 600 policajaca, panično boji jednog civila.

  No, neka bude po vašem: pokušao sam ga ubiti pištoljem. Potom sam pištolj bacio u dvorište Ferhadije da za zločin optuže lokalne Bošnjake. Baš kao što si ti učinio nakon ubistva banjalučkog inspektora Miodraga Šušnice, onomad kad si u centru Banjaluke činio ratne zločine za koje nikad nisi odgovarao. Znaš o čemu govorim pošto vidim da čitaš moj blog…….

  https://radovanovicborislav.blogspot.com/

  1. Фурунџија све зна.
   Он ће ти одговорити.

Оставите одговор