Црна Гора: Срушени зидови цркве Александра Невског

Изграђени зидови на остацима средњовјековне цркве на Светом Стефану срушени су јутрос у 4.30 часова. Члановима Одбора за изградњу цркве Светог Александра Невског јутрос није дозвољено да уђу на острво. На Светом Стефану јуче касно послијеподне састали су се министар одрживог развоја и туризма Предраг Секулић, митрополит црногорско-приморски Амфилохије и представници грчког инвеститора, компаније "Адриатик […]

недеља, мај 8, 2011 / 13:33

Изграђени зидови на остацима средњовјековне цркве на Светом Стефану срушени су јутрос у 4.30 часова.

Члановима Одбора за изградњу цркве Светог Александра Невског јутрос није дозвољено да уђу на острво.

На Светом Стефану јуче касно послијеподне састали су се министар одрживог развоја и туризма Предраг Секулић, митрополит црногорско-приморски Амфилохије и представници грчког инвеститора, компаније "Адриатик Пропертис".

Секулић је тада још једном најавио да се "нелегална градња коју су организовали вјерници СПЦ мора уклонити".

Црква Александра Невског срушена је прије пола вијека, због градње коцкарнице и терасе ресторана елитног хотела. Мјештани су одлучили да је обнове и у њој врше вјерску службу.

Завод за заштиту споменика културе раније је саопштио да би остаци цркве требало да буду археолошка ископина и конзерворао је остатке храма.

Спор око цркве је један од разлога кашњења реконструкције града хотела Свети Стефан који је затворен за туристе од 2006. године.

Надлежна инспекција запечатила је недавно радове на цркви Александра Невског на Светом Стефану, а полиција је тада блокирала све прилазе Светом Стефану након што је инвеститор обавијестио да су мјештани наставили радове на цркви и прекршили ранији договор о обустави обнове храма до прибављања потребних дозвола.

Испред града-хотела тада је дошло до сукоба полиције и мјештана, који су намеравали да спријече најављено рушење изграђеног дијела цркве.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор