Црна Гора: Евро нема алтернативу

Главни економиста црногорске Централне банке Никола Фабрис каже да Црна Гора не планира напуштање евра као средства плаћања. Фабрис је казао да у овом тренутку нема опасности које би Црну Гору приморале да се одрекне евра и да пређе на другу валуту. Нестанак евра, према ријечима Фабриса, није реална опција, јер би напуштање заједничке валуте […]

понедељак, октобар 3, 2011 / 18:55

Главни економиста црногорске Централне банке Никола Фабрис каже да Црна Гора не планира напуштање евра као средства плаћања.

Фабрис је казао да у овом тренутку нема опасности које би Црну Гору приморале да се одрекне евра и да пређе на другу валуту.

Нестанак евра, према ријечима Фабриса, није реална опција, јер би напуштање заједничке валуте Европске уније донијело значајне трошкове свим њеним чланицама, чак и Њемачкој, са најачом економијом.

Фабрис је оцијенио да је увођење евра у Црној Гори “најзначјанији догађај” у њеној економији.

“Употребом евра обликовао се амбијент и осјећај припадности снажном и прогресивном интегративном систему. Евро је омогућио објективизирање основних токова у економији, стабилизацију општих прилика и смањење ризика од покретања нових инфлационих процеса”, казао је Фабрис.Оставите одговор