Човић: Федерација је муслимански ентитет

САРАЈЕВО – "Хрватима је на сједници Представничког дома федералног Парламента јасно поручено да је Федерација БиХ бошњачки ентитет", рекао је предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић. Човић је за "Глас Српске", коментаришући чињеницу да на сједници Представничког дома Парламента ФБиХ није подржан једино кандидат ХДЗ-а БиХ Маринко Чавара, оцијенио да је то само наставак настојања СДП-а […]

четвртак, март 10, 2011 / 07:46

САРАЈЕВО – "Хрватима је на сједници Представничког дома федералног Парламента јасно поручено да је Федерација БиХ бошњачки ентитет", рекао је предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић.

Човић је за "Глас Српске", коментаришући чињеницу да на сједници Представничког дома Парламента ФБиХ није подржан једино кандидат ХДЗ-а БиХ Маринко Чавара, оцијенио да је то само наставак настојања СДП-а и СДА да постављају Хрвате на позицијама.

"То је крајње лош потез и њиме су урађене двије лоше ствари – прекршен је Устав ФБиХ и формално именован трећи Бошњак на шест кључних функција у ФБиХ. Друга ствар је да смо опет бошњачким гласовима, како су то урадили и у вријеме избора и када се бирао Дом народа, изабрали једног од замјеника из реда Хрвата", сматра Човић.

Човић је рекао да ће у наредна четири дана ХДЗ БиХ разговарати са другим странкама ради што скоријег успостављања власти.

Коментаришући интервенцију Стејт дипартмента и отказивање сједнице Дома народа Парламента ФБиХ, Човић каже да је та порука врло јасна и да лидери странака требају "сјести и наћи договор, јер је евидентно да од нелегитимне и неуставне структуре власти нико неће имати користи".

"Компромис мора уважити легитимну вољу српског, хрватског и бошњачког народа", истакао је Човић.

Коментаришући тврдње да су СДА и СДП добиле зелено свјетло од међународне заједнице да формирају власт без два ХДЗ-а, Човић је рекао да ни један представник међународне заједнице са којим је до сада разговарао то није назвао разумним.

"Ако прочитате документ који је дошао из Вашингтона, већ у првом реду веома прецизно говори о широкој коалицији која треба да се направи како би се добила она двотрећинска већина у државном Парламенту. Они нису дефинисали странке, али то су у основи легитимни представници сва три народа, који су већ мање-више препознати. Када је хрватски народ у питању то су два ХДЗ-а, када је српски народ у питању то су двије странке које су се договориле СНСД и СДС и све друге странке које их прате, а Бошњаци нека се договоре које су то њихове странке", поручио је Човић.

Човић је задовољан бројем грађана који су потписали петицију "Стоп мајоризацији Хрвата", наводећи да је документ предат институцијама међународне заједнице и да указује на то да је скоро једна трећина Хрвата у БиХ потписала петицију, што је 100 одстотна подршка хрватског народа таквом размишљању.

За предсједавајућег Представничког дома Парламента ФБиХ јуче је изабран Денис Звиздић из СДА, за потпредсједавајуће су изабрани Станко Приморац из ДНЗ ХСП из Светозар Пударић из СДП-а. Кандидат ХДЗ БиХ за потпредсједавајућег Представничког дома Маринко Чавара није добио потребну већину гласова.Оставите одговор