Куда даље?

Најновији колумниста Фронтал.РС, Никола Алексић из НДС, поставља питање и, што је за наше поднебље крајње необично, покушава дати одговоре. Тешко је. Све је мање посла, а све више корисника јавне кухиње. Влада доноси закључак да у 2011. години неће бити запошљавања нових приправника по програму “Први посао”. Пише: Никола Алексић Пензије сваки мјесец све […]

четвртак, март 10, 2011 / 07:44

Најновији колумниста Фронтал.РС, Никола Алексић из НДС, поставља питање и, што је за наше поднебље крајње необично, покушава дати одговоре.
Тешко је. Све је мање посла, а све више корисника јавне кухиње. Влада доноси закључак да у 2011. години неће бити запошљавања нових приправника по програму “Први посао”.

Пише: Никола Алексић

Пензије сваки мјесец све касније лијежу на рачуне њених корисника. Цијена нафте, наводно због народних побуна на сјеверу Африке, опет скаче. То ланчано доводи до поскупљења других животних намирница. Куповна моћ становништва константно пада. Набрајање иде у недоглед. Лакше ми је некада навести оно што ваља, него оно што не ваља. Листа је неупоредиво мања.

Куда даље? Народ са правом очекује одговор од политичке елите, чији је посао, између осталог, да да одговор и на то питање. Иако сматрам да не спадам у политичку, нити било коју другу елиту, ипак осјећам одговорност да, као млад човјек, понудим нека од рјешења. Ако ништа, а то да оправдам повјерење оних људи, који су ми дали глас на претходним општим изборима.

Правник сам, нисам економиста, али не треба бити превише паметан, нити економски писмен, па доћи до закључка да Влада треба више да улаже у привреду. Производња, производња и само производња. Вишак вриједности.

Пољопривреда. Оволика земља, а ми увозимо кинески бијели лук, холандску шаргарепу и турске суве шљиве? Оволики пашњаци, а ми месо увозимо из Аргентине и то још сумњивог квалитета? Улагање у пољопривреду би сигурно проблем дјелимично ријешило. Данас је у свијету “ин” производња органске хране, па има ли љепшег поднебља од нашег за производњу исте? Боли ме кад чујем да је Холандија, у којој годишње има сунчаних сати колико код нас има у једном дану, највећи произвођач хране и да од тога има милијарде долара прихода годишње. А о производњи воде за пиће да и не говорим. Ако не за извоз, а онда бар можемо произвести довољно хране да нам пензионери не копају по контејнерима.

Па нас је само милион и двијестотине до четристотине хиљада???

Индустрија. Нико ме не може убиједити да од некадашњих индустријских гиганата: “Чајавец”,”Космос”,”Инцел”,”Свила” Челинац,”Фруктона”,”Фабрика дувана” и стотине других; који су производили од чачкалице до војних ракета и који су запошљавали десетине хиљада људи, није остао ни један који се може ревитализовати и почети да доноси профит. Како иста фабрика на Западу доноси, а код нас дугује милионе?

Свугдје на свијету индустрија цигарета доноси милијарде долара, једино код нас морају да се отпуштају радници? Како? Зашто? Па ми све што смо прије производили и извозили, од тога имали огроман профит, сада увозимо и имамо огромне губитке.

Туризам. Био сам по Европи. Видио. Не могу рећи да није лијепо, али код нас је љепше. Сеоски туризам, ријеке, планине, висоравни, историјски споменици, све је то оно што можемо да понудимо свијету и што нема нигдје. Мада би за почетак могли направити један добар хотел у Бањој Луци, да имају људи гдје да одјседну. Тренутно радим на једном туристичком пројекту, који би требао, ако буде реализован, позиционирати Бању Луку на туристичкој мапи свијета, али о томе ћу детаљније у једном од наредних текстова.

Јахорина, планина на којој су се одржавале зимске олимпијске игре, била је 2007. или 2008. године, једина планина у Европи која је била покривена природним снијегом, па зар сама она није довољна да се развије зимски спортско-рекреативни туризам?

Образовање. Срамота је да земља која је дала неке од најпознатијих писаца, Андрића, Дучића, Селимовића, Ћопића, Џумхура, Кочића и многе друге; има само 2-4 одсто високообразованог становништва. Образовани људи су кључ успјеха сваке земље. Они су носиоци развоја и препорода. Културног, привредног, политичког и сваког другог. Ако желимо напријед, морамо да будемо најбољи.

Да имамо најбоље економисте, правнике, инжињере, математичаре, физичаре итд. Најлакше се управља са сиромашнима и необразованима, са образованим народом се не можете манипулисати. Ирска, док је улагала у образовање, имала је највиши привредни раст у Европи. Не можемо дозволити да наши универзитети буду једни од најниже рангираних у Европи и свијету.

Саобраћај и транспорт. Све што сам горе навео је џаба, ако немамо добре путеве. Не можемо очекивати да нам било шта ваља и да успије, ако останемо на овом степену развоја путне инфраструктуре. Не може вам пут од Бање Луке до Загреба трајати два сата, а од тога сат и по да идете од Бање Луке до Градишке. Као што не можете очекивати да вам се људи возе ускотрачним жељезницама, јер прије дођу пјешке него возом. За оне који не знају, воз у Француској иде брже од 300 км на сат, а у Јапану и Кини одавно не додирује земљу док се креће.

Све што сам горе навео је оствариво, а за велики број ствари није потребно ништа више осим добре воље. Конкретизација наведеног кроз индивидуалне пројекте и мало политичке подршке, умногоме би поправило тренутну ситуацију, а живот на овим просторима постао би подношњивији. Ето куда даље.

Отприлике.

 0 КОМЕНТАРА

 1. Добро је што предлаже рјешења. Мада ово све звучи превише популистички и свака партија обећава да ће она бити та која ће то ријешити кад дође на власт. Ако се власти докопа, испоставља се да и нису тако способни као што су причали…

 2. Поштовани Никола,
  ове све што си навео су лијепе жеље и то сви ми желимо мање-више али рјешење је нешто друго. Рјешење значи начин како доћи до реализације тих жеља.
  У сваком случају добро је да што више млади причају и намећу своје теме. Јер ми млади који смо одлучили остати овдје и живјети на овом простору требамо га кројити према нашим жељама и ако нас буде више са сличним жељама можда и нађемо рјешење.

 3. Lijepo od ovog mladog čovjeka što piše i trudi se. Međutim, kao što kaže komentator iznad, to je samo lista lijepoh želja, ali, bitno je da se o tome razmišlja i ne sumnjam da Nikola smišlja neka rješenja.

 4. А сад озбиљно, куда даље…
  Мислим да готово морамо кренути од почетка, да не кажем од првобитне заједнице… Све смо уништили, па сад не оптерећени идемо нови круг…
  Наше шансе у пољопривреди за извоз нису баш велике, али производити за своје потребе, е ту је већ огроман простор.
  Међутим да би било шта могли радити, треба вам озбиљна држава, а не скуп „шупљоглава“ који мисле да ако се уграде са 10% у неку непотребну набавку да су побрали све знање свијета.
  Идемо по реду:
  1. Држава одлучи да унаприједи производњу поврћа.
  2. Направи договор са великим шопинг центрима да морају откупити све што робне резерве буду имале на стању, а могу увозити само ако робен резерве немају на стању ту робу.
  3. Ако неки шопинг центар не прихвати, сваки дан му слати санитарну, тржишну, пореску итд. (сва срећа па имамо тих инспекција).
  4. Одвојити средства у буџету за повећање производње поврћа
  5. Ако средства нису планирана, хитно сазвати сјецницу Владе, НС РС, синдиката, удружења узгајивача, борачка удружења и донијети неопходне одлуке за издвајање средстава
  6. Ако састанци под 5. не усппију, ПРЕДСЈЕДНИК декретом доноси одлуку тј. поклони средства Влади да би ова могла одобрити средства…
  7. Потписати уговор са пољопривредним произвођачима (обичним људима) о обавези намјенског трошења средстава или још боље, не давати паре, него средства, јер људи су чудини па ће прокоцкати….
  8. Стимулисати младе произвођаче по сеоским подручјима и обавезно додјељивати стимулације за свако новорођено дијете. Сад ће неко питати: „Па какве то има везе?“.
  Чисто да би се избјегло да преваранти дођу до изражаја, па се пријаве да живе на селу, покупе стимулацију и нестану.

  Има тога још пуно….
  Натавак слиједи…

 5. Nest’ ovu Krstinu stranku ne mogu „svariti“, sad da l’ je zbog pcelice (u sta sumnjam, to je bas simpaticno:D), ili je zato sto su Milini podrepasi, djavo ce ga znati, jos kad ovako odluce da nas prosvjetle, i da nam otvore oci, da ti se ogadi zivot, samo smo vas cekali…

  P.S. Krsto, sorry za ove komentare koji su uglavnom protiv tvoje male stranke, jednostavno moram, jace od mene :D. Nego drzi se ti svoga, pusti komentare, dizi ruku uvijek kad se glasa, mozda jednom i zatreba, jednom, mozda…;)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *