Читаоци коментаришу: Куд са вишком наоружања?

Након што је из Федерације БиХ стигла рампа на одлуку о продају маховљанске ваздушне флоте Србији, читаоци Фронтал.РС подсјећају да је Збогом оружје ипак само наслов Хемингвејевог романа Коментарисао: Купадорс Упознат сам са ситуацијом која је везана за ове авионе. Наиме ево о чему се ради; Авионе је посједовала војска Републике Српске и налазе се […]

среда, фебруар 16, 2011 / 19:26

Након што је из Федерације БиХ стигла рампа на одлуку о продају маховљанске ваздушне флоте Србији, читаоци Фронтал.РС подсјећају да је Збогом оружје ипак само наслов Хемингвејевог романа

Коментарисао: Купадорс

Упознат сам са ситуацијом која је везана за ове авионе. Наиме ево о чему се ради;

Авионе је посједовала војска Републике Српске и налазе се у Маховљанима како стоји у тексту, осим навда да 20 одсто новца иде ФБиХ, у ствари тај проценат иде МО БиХ. јер је предходним споразумом о продаји вишкова наоружања и опреме које су посједовале ентитетске војске договорено следеће да оно што је посједовала ВРС 80 одсто иде на рачун владе РС а 20 одсто на рачун МО БиХ, тако је и са средтсвима и опремом војске Федерације БиХ. Уговор је потписан у Добоју у касарни у Барама.

Приликом ступања на снагу закона о одбрани 01.01.2006. год надлежна министарства одбране на ентитетским нивоима имала су задатак да попишу наоружање , (оружја и оруђа),тенкове , оклопне транспортере, опрему , муницију и минско експлозивна средства као и сву опрему укључујући и ове авионе. МО РС је то све уредно доставила преко одређеног програма тзв "ДАРЕ" међутим друга страна МО ФБиХ је ту направила одређене што ће се на крају открити НАМЈЕРНЕ пропусте, ово ћу објаснити мало касније.

Када је кренула прича о продаји ових авиона Србији пре одприлике 2. године, чувши за овај пројект да тако кажем власти у Сарајеву су одмах након тога а уз помоћ официра из "Б"(бошњачке компоненте) кренуле у чисту диверзију ових авиона у циљу њиховог тоталног онеспособљавања, за неупућене ради се о томе да је одмах након тих разговора са МО Републике Србије дошло до промјене стражарског обезбеђења на локацији касарне у Маховљанима. Стражари су били из реда наведене компоненте , командир страже , разводници страже као и сами стражари. На авионима су тада уништени уређаји за навигацију !!!!

Изјава начелника заједничког штаба генерала Миладина Милојчића била је следећа;

""То су свакако средства МО БиХ и са тим војска нема ништа"" невјероватно али истинито.

Изјаву поменутог генерала није потребно коментарисати, довољно је рећи да сва средства чува и обезбеђује војска.
А сад да објасним ово са почетка текст када сам рекао да су неке ствари одрађене НАМЈЕРНО. Ево о чему се ради ;
Познат је случај од 24.01 .2010 године када су на две локације у Федерацији а ради се о 2. магацина бивше војске Федерације а то су локације магацин "Љута" код Коњица и један магацин у Блажују пронађена средства а у питању је муниција да калибра 14,5 мм у укпном броју око 9 милиона комада метака , то вам је количина са којом се може водити један рат у читавој БиХ неких 6-8 мјесеци, осим тога пронађено је и око 81. тона минско експлозивних средстава.
Изјава горе поменутог генерала била је следећа;

"Ради се о ЕВИДЕЦИЈСКОЈ грешки"

Поређења ради да би сте спремили оволику количину наведених средстава треба вам простор величине једног фудбалског терена , гдје би штокови били висине до 4. метра.
Коментар је сувишан.

Хтео бих овом приликом да скренем пажњу и на све учесталије појаве када је ријеч о делаборацији муниције и уништењу вишкова наоружања. Познато вам је да се уништење муниције ради у "ПРЕТИСУ" у Вогошћи и "ИГМАНУ" из Коњица где се уништавју тенковски пројектили и пројектили већих калибара, док се у Добоју у касарни Баре уништава искључиво ситна муниција до калибра 12,7мм. Колико од овог уништења остаје такозване "фурде" тј материјал од којих је то некада рађено просудите сами. Код уништења вишкова пешадијског наоружања , познато вам је да се то наоружање по папирима води као уништено а након извјесног времена пронађе се на Сицилији у Италији или у рукама мафије, или широм свијета.

Ето тако функционише МО БиХ и Војска у БиХ, нажалост све се ово дешава уз "благослов" виших официра из реда "С" (српске компоненте) којим од добре плате коју примају није стало ни до имовине коју је посједовала ВРС. Да вам напишем да су старешине из ВРС у периоду од 1996-2006 имали плате и до три пута мање од ових у Федерацији јер требало је та средства одржавати , а као пример навест ћу и то да од 39. тенкова М-84 38 посједовала је ВРС да не помињем сва остала средства. Сад уз прећутну сагласност то трба неко да крчми и распоређује на други начин.Оставите одговор