Чичић продао Српској "ХЕ Бистрицу" без дозвола и са милионским дугом

Власт Републике Српске купује удио у "Хидроелектрани Бистрица" иако су се поједини акционари оштро успротивили и гласали против јер ХЕ нема сагласности и дозволе за градњу, садашњи сувласник "Калдера компани" од ње потражује три милиона КМ, није дефинисано покриће губитка, али ни друге појединости.

уторак, април 23, 2019 / 10:50

Портал Kапитал објавио је да је Република Српска прије 11 година без конкурса продала лакташкој фирми "Калдера компани" Миленка Чичића 90 одсто предузећа "ХЕ Бистрица" за 6,8 милиона КМ, а да сада купује пола тог концесионог предузећа за 10,6 милиона КМ.

Српска дала Чичићу "ХЕ Бистрица" за 6,8 милиона, сад купује пола за 10,6 милиона КМ

Скупштина акционара "ХЕ на Дрини" усвојила је 22. марта Одлуку о куповини удјела у "ХЕ Бистрица" Фоча. Претходно је Влада РС 14. марта донијела Рјешење за промјену власничке структуре у концесионом привредном друштву "ХЕ Бистрица".

Усвојена одлука предвиђа куповину 51 одсто удјела у "ХЕ Бистица" Фоча и то од предузећа "Енерго Босна" Праг 38,5 одсто удјела, од "Калдера компани" Лакташи 2,5 одсто удјела и од "Електродистирбуције" Пале 10 одсто удјела.

Међутим, записник са ванредне сједнице Скупштине акционара "ХЕ на Дрини" открива многе мањкавости одлуке о куповини удјела у "ХЕ Бистрица".

Наиме, приједлогом одлуке није наведена купопродајна цијена, али се наводи да је укупна процијењена вриједност 51 одсто удјела у "ХЕ Бистрица" без индиректних пореза 10.590.956 КМ, те да ће се средства за предметну куповину удјела обезбиједити из укупних потраживања од "Електропривреде РС".

Тек у понуди о продаји удјела наводи се да би "Енерго Босни" било плаћено 7,99 милиона КМ, "Калдара компани" 519.155 КМ, а "Електродистрибуцији" Пале нешто више од два милиона КМ, што показује да ће за удио од 51 одсто "ХЕ на Дрини" платити укупно 10,5 милиона КМ.

У Анализи правног положала, коју је урадио адвокат Огњен Авлијаш, наведено је да у документацији нема података о евентуалним задужењима "ХЕ Бистрица", те је препоручио да се на то питање обрати посебна пажња.

Представник ДУИФ "Кристал инвест" Горан Клинцов рекао је да тај фонд није сагласан са одлуком

Представници "Борс инвест фонда”, "Профит плуса”, "ВИБ фонда”, "ВБ фонда”, "Актива инвест фонда” и "Балкан инвестмент фонда” су били уздржани, истакавши низ чињеница.

"Дозволама за градњу је истекао рок, еколошким дозволама је истекао рок, МХЕ Б2 је истекао рок за почетак градње, истекао је рок сагласности ЈП "Путеви РС”, постоји уговор о зајму "Калдера” према "ХЕ Бистрица” од три милиона КМ, дуг "Калдере” од 953.948 КМ, инвестициона вриједност по пројекту је 76.314.580 евра, а инвестициона вриједност узета од стране процјенитеља је 66.881.814 евра, амортизациона стопа је ниска два одсто, потребно је дефинисати како се покрива губитак у износу од 492.552 КМ на дан 28. фебруар 2018. Предлажемо из свега горе наведеног од стране комисије коју је именовало предузеће да се још једном размотри став око куповине”, истакли су из фондова.

Уздржани су били и фондови "Полара инвест” уз образложење да у пријелогу одлука и достављеним материјалима о куповини удјела у "ХЕ Бистрица” нису представљени финансијски ефекти улагања.

Против куповине су били ДУИФ "Еуроинвестмент” уз образложење да се може констатовати велика разлика између регистрованог оснивачког капитала и процјене фер тржишне вриједности капитала коју је урадио "Грант Торнтон”.

"Није се имало увида зашто је смањена вриједност инвестиције, односно градње објекта, цијена електричне енергије послије 15 година је упитна. Процјенитељ је превидио смањење прихода, трошак на изградњи ДВ-а није урачунат, амортизациона стопа доста ниска, што би за опрему требала бити већа”, навео је тај фонд, истакнуто је у записнику.

Против су гласали и "Фортуна фонд” и фонд ЦМЕ БX ЕQУИТY, као и акционар Дејан Савић.

ИЗ ПРЕФ-а су навели да основни капитал "ХЕ Бистрица” износи 10.212.299 КМ, док вриједност за куповину 51 одсто власничког удјела износи 10.590.956 КМ.

"Међутим, пошто је предузеће прибавило све неопходне сагласности и спровело процедуре и ако је "ХЕ Бистрица”, која је носилац концесије за изградњу четири мале хидроелектране, прибавила сагласност, гласамо "за””, навели су у ПРЕФ-у.

За куповину су гласали и "Униоинвест фонд” и "Инвест нова”, поред ЕРС-а, Фонда за реституцију и акционара физичких лица, укупно 84 одсто акционара.

Против је било 11,6 одсто акционара, а уздржано је било 4,2 одсто акционара.

На основу свега Скупштина акционара "ХЕ на Дрини” одлучила је да купи 51 одсто удјела у "ХЕ Бистрица”.6 КОМЕНТАРА

  1. Замоли Драшка да ти позајми сниматеља кад се будеш обраћао на форуму.

 1. Интересантно је прочитати Симина размишљања на тему убиства недужних људи како је то почетак пута да се народу врати што је СДС отео.
  Незајажљиви режим на двије трансакције продај и откупи украде 2 милиона €ура,ко ће то икада вратити народу?

 2. Ево овдје ћу написати како се не слажем са начином на који Мектић наступа у медијима.

  Јебига, ово је поликанство, кад добијеш прилику да нешто што си обећао урадиш, па то не урадиш из незнања, будеш смијењен, ако то не урадиш што су те други спријечили, то све у детаље изнесеш у јавност и поднесеш оставку.

  Зашто Мектића овдје помињем?

  Па управо зато што сам у првом коментару реаговао на једну од радњи која се десила у додјели преко 250 за Српску економски неисплативих, незаконитих, нехуманих, могу слободно написати душманских концесија за миницентрале у Српској.

  Сад да ово преведем на терен Мектића.

  ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ су увијек конкретни, понудили смо рјешења и помоћ Вишковићевој влади,односно тражили да од прољећа преузмемо одговорност за рјешавање здраве животне средине и еколошке инфраструктуре у свим општинама Српске.

  Зашто смо то тражили?

  Зато што је катастрофално стање.

  -ријеке су нам пуне фекалија и другог отпада, надлежна министарства нису стратешки размишљала и радила, зато смо изгубили око 50% извора питке воде, разлоге сви знамо

  – ниједна општина, или град нема ни приближно ријешено дугорочно и по стандардима снадбијевање питком водом

  -нису уклоњене дивље депоније, нове ничу на сваком кораку, нису ријешене све регионалне депоније, нису ријешене општинске депоније, нити је добро увезан систем довоза отпада из општина на регији, на завршене регионалне депоније, није ријешен систем рециклаже……………….

  -колектори за отпадне и оборинске воде нису ни у једној општини Српске завршени,канализација тече у ријеке и рјечице у свакој општини, о пречишћавању отпадних вода да не говорим, ту скоро ништа није ни започето

  Све у свему, по студији коју сам радио прошле године, Српска по преузетим обавезама по ССП -агенди о приступању ЕУ, агенди коју је потписала прошле године влада Српске требамо преко 5 милијарди КМ да се ови проблеми ријеше, све то до задатог рока- 2026 године

  -има тога још, али да не умарам читаоце

  Оно што знам сигурно, да је било воље и знања, могли смо задњих 20 година бар пола од ових обавеза испунити, нарочито смо то могли урадити од како су кренули ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ 2010 године.

  Неко је морао размишљати на начин да се ЗЕЛЕНИ искористе, као што своје ЗЕЛЕНЕ користе чланице ЕУ, државе које имају потписан ССП, кандидатски статус, или су у преговарачком процесу, као рецимо Србија.

  Нису размишљали, или смо неком сметали, зато смо службеном поштом прије пар мјесеци дали приједлог рјешења и данас тражимо да преузмемо одговорност у Српској око екологије.

  Ако не буде разума, онда ћемо тражити одговорност, оставке, или смјену оних који о овом проблему мисле задња два мандата, односно, оних који су најодговорнији за ово катастрофално стање.

  Добили су прилику, нису је искористили, неважно због чега, ми тражимо прилику да урадимо посао и спремни смо да одступимо као резулата не буде.

  Ту је разлика између оних који су преузели одговорност у име народа као Мектић, или наши министри задужени за поједине ресоре, па и овај за наш министар-ка за екологију, који и да нас иду и сликају се, причају на конференцијама за штампу, а резултат њиховог дугогодишњег рада је веома, веома слаб, тачка.

  1. Мени ово више дјелује као ритмичка гимнастика црва на лешини Републике Српске,након звијери и лешинара црви се добровољно јављају да обраде остатке.
   Фуј.

Оставите одговор