Цетиње: Забрана литургије за свештенство СПЦ и ЦПЦ

Полиција није дозволила данас свештенству и вјерницима Српске православне цркве, као ни такозване Црногорске православне цркве да служе литургију у храму Светог Преображења на Ивановим коритима због, како су појаснили, спречавања евентуалних кривичних дјела и нарушавања јавног реда и мира. Обје цркве су, како је саопштено из Управе полиције, раније најавиле да ће служити литургију […]

петак, август 19, 2011 / 20:42

Полиција није дозволила данас свештенству и вјерницима Српске православне цркве, као ни такозване Црногорске православне цркве да служе литургију у храму Светог Преображења на Ивановим коритима због, како су појаснили, спречавања евентуалних кривичних дјела и нарушавања јавног реда и мира.

Обје цркве су, како је саопштено из Управе полиције, раније најавиле да ће служити литургију у храму истог дана у кратком временском размаку, а полиција им је, како су објаснили, поучена ранијим искуствима и инцидентима између присталица, онемогућила улазак у храм.

"Десетак присталица ЦПЦ-а данас око 7.30 часова окупило се на платоу испред храма Светог Преображења, у намјери да служи литургију, али су их службеници полиције спријечили и забранили улазак", рекли су из Управе, додајући да су потом вјерници припреме за литургију наставили на оближњем каменом гувну.

Нешто касније, слично је било и са свештеницима и присталицима СПЦ-а који су, након забране, напустили плато.

"На плато испред храма је у девет часова дошао митрополит ЦПЦ Михаило са свештенством и тридесетак присталица. Како ни њима није омогућен улазак у храм, након неколико минута они су се приклључили осталим присталицама на оближњем каменом гувну, гдје су почели са служењем литургије", рекли су из Управе.

Током овог догађаја полиција није предузела ниједну репресивну мјеру и радњу, додаје се у саопштењу.Оставите одговор