Центар за животну средину: Лажу да је угаљ исплатив

Нереална обећања о запошљавању дају лажну наду становницима рударских области у Југоисточној Европи и беспотребно одлажу неминовну транзицију енергетског сектора ка обновљивим изворима енергије. Рад већине ових термоелектрана и рудника је већ сада економски неисплатив, а наставак субвенционирања овог сектора није одржива опција.

петак, јун 29, 2018 / 18:27

Из тог разлога је потребно хитно направити и провести план преусмјерења привреде ових локалних заједница, закључак је најновијег извјештаја ЦЕЕ Банкwатцх мреже, у чијој су изради учествовали и представници невладиних организација из
Југоисточне Европе.

,,За разлику од већине рудника и термоелектрана у региону, број радника у термоелектрани Гацко је у порасту. Електропривреда Републике Српске сама је изашла са објашњењем да је овакав потез покушај да се ријеши незапосленост у Републици Српској, уместо да је изнијела тврдње о неопходности оваквих радних места.

Очигледно је да су нова радна мјеста политички мотивисана, јер не постоји никакво разумно оправдање за истим’’, истакла је Душка Кудра из Центра за животну средину. "Владе у региону тврде да је индустрија угља одржива и тим изјавама само обмањују грађане. Фосилна индустрија умире и обећања да ће се отварати нова радна мјеста држе раднике и локалне заједнице заробљене у нереалним обећањима", наглашава Иона Циута, коауторица студије и координаторица сектора енергије у Банкwатцху и додаје: "Истовремено, број радних мјеста у сектору обновљивих извора енергије у Европској унији достигао је бројку од 1,5 милион и још увијек расте. Управо су то алтернативе за нова радна мјеста које владе требају да нуде својим грађанима".

"Приче о изградњи нових термоелектрана су одвлачење пажње од реалности ситуације пошто ће рудници ионако морати драстично смањити број запослених. Нажалост у протекле двије деценије нити једна владајућа гарнитура у БиХ није била довољно храбра да се ухвати у коштац са овим проблемом и покрене друштвено одговорне процесе којим би се број запослених у рудницима рационално смањио", рекао је Денис Жишко из Центра за екологију и енергију.

Како стоји у извјештају, све владе земаља Југоисточне Европе, па тако и власти у Босни и Херцеговини морају престати са преувеличавањем могућности за запошљавање у сектору угља и почети да разматрају друге начине за стимулацију запослености, посебно у сектору обновљивих извора енергије. Поразна је чињеница да одговорни у Босни и Херцеговини не раде на припреми реалног плана за трансформацију енергетског сектора и тврдоглаво одбијају да слиједе примјере земаља Европске уније.Оставите одговор