Чекамо га на Јадовну: Огласио се и Николић поводом страдања Јевреја

Предсједник Србије Томислав Николић изјавио је, на државној церемонији поводом Мађународног дана сјећања на жртве Холокауста у Другом свјетском рату, да би био злочин заборавити злочин, упозоривши да данас постоји тенденција да се злочин маргинализује и димензије Холокауста умање. Он је, обраћајући се поштоваоцима жртава Холокауста који су се окупили на Старом сајмишту – мјесту […]

среда, јануар 27, 2016 / 15:00

Предсједник Србије Томислав Николић изјавио је, на државној церемонији поводом Мађународног дана сјећања на жртве Холокауста у Другом свјетском рату, да би био злочин заборавити злочин, упозоривши да данас постоји тенденција да се злочин маргинализује и димензије Холокауста умање.

Он је, обраћајући се поштоваоцима жртава Холокауста који су се окупили на Старом сајмишту – мјесту масовног страдања Јевреја Србије, рекао да они који живе данас не смију дозволити да се "историјске чињенице о Холокаусту прилагођавају потрошачком друштву и кратком памћењу".

"Тенденција да се `производ` улепшава да би био лако прихватљив најширој популацији је неприхватљив. Холокауст мора да се прикаже таквим какав је био, без убацивања тривијалних, али лако сварљивих чињеница, без маргинализовања до негације језиве истине, да не бисмо огуглали на патњу, да се због сопствене слабости не бисмо претварали да је не видимо", поручио је предсједник Србије.

Он је указао да се свијет мијења и да сви морају да буду свјесни да доприносе обликовању будућности.

"Начин на који то радимо, чињењем или нечињењем, на позитиван или негативан начин, одразиће се на будућност. Зато је важно да уложимо максималан напор да будуће генерације живе у миру и слози, без страха од сукоба и ратова", рекао је Николић.

Он је нагласио да Србија није била поштеђена монструозног плана "Коначног рјешења", те да су Јевреји и сви они који су се супротставили нацистичкој идеји били мета прогона.

"У таквим условима била је храброст спашавати некога ко је био Јеврејин, а људи који се нису приклонили окупатору исказали су у тим данима велику храброст. Широм Србије грађани су помагали прогоњеним Јеврејима. Данас када нажалост постоји и појава негације Холокауста потребно је на један нови начин упознати генерације са страдањем Јевреја, Срба, Рома и других националности и свим погубним аспектима нацистичке идеологије", рекао је Николић.

Пошту жртвама Холокауста полагањем вијенаца и присуством комеморативном скупу одали су и предсједник Скупштине Србије Маја Гојковић, а у име Владе Србије министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Церемонији одавања почасти присуствовали су и преживјели Холокауста, потомци жртава, некадашњи заточеници логора смрти у Другом свјетском рату, представници Савеза јеврејских општина Србије и предсједник Националног савјета ромске националне мањине.Оставите одговор