Чехајић: Србија и Хрватска блокирају робу из БиХ

Хрватска и Србија додатним прописима који нису у духу споразума ЦЕФТА, спречавају да производи из БиХ иду на ова тржишта, изјавио је данас секретар Асоцијације металног и електро сектора индустрије БиХ у Спољнотрговинској комори Мидхат Чехајић. Он је истакао да су на данашњем састанаку Радне групе за царине и правила поријекла робе предложени закључци који […]

уторак, октобар 11, 2011 / 22:47

Хрватска и Србија додатним прописима који нису у духу споразума ЦЕФТА, спречавају да производи из БиХ иду на ова тржишта, изјавио је данас секретар Асоцијације металног и електро сектора индустрије БиХ у Спољнотрговинској комори Мидхат Чехајић.

Он је истакао да су на данашњем састанаку Радне групе за царине и правила поријекла робе предложени закључци који ће бити представљени на ЦЕФТА форумима у Паризу 22. новембра и Будимпешти 3. новембра.

Чехајић је новинарима данас у Сарајеву рекао да ће уласком Хрватске у Европску унију (ЕУ) БиХ претрпјети милионске штете.

Он је навео да треба радити на успостављању јединствене усклађености квалитета производа који ће бити признати у овим земаља, што је једна од основних баријера за успјешно пословање, и додао да акредициона тијела која су спремна да дају одређене сертификате за производе из БиХ, нису верификована код међународних сертификационих кућа.

Самостални савјетник у Привредној комори Србије Зоран Бојовић рекао је да нецаринске баријере постоје већ дуги низ година, а тек од када је успостављен ЦЕФТА споразум, привредне коморе и ресорна министарства налазе начине како да се превазиђе овај проблем.

Говорећи о баријерама у трговини између БиХ и Србије, Бојовић је рекао да је чињеница да Србија са више од 460 лабораторија за контролу квалитета производа са једне, а БиХ са близу 50 оваквих лабораторија, донекле онемогућавају да се у пуном капацитету реализује трговина без баријера.

"Пред нама је акредитација лабараторија, подизање на европски ниво, гдје ће анализе из Београда важити у Сарајеву и обрнуто", подвукао је Бојовић.

Потпредсједник Спољнотговинске коморе БиХ и учесник Радне групе за осигурање Амир Зукић рекао је да је на састанку те радне групе било покушаја да се обезбиједи квалитетна сарадња између осигуравајућих друштава земаља потписница ЦЕФТА споразума, чиме би се обезбиједило да релативно мале осигуравајуће куће у БиХ могу носити велике ризике, и у том смислу донесени су одговарајући принципи и драфтови одређених уговора кућа из области осигурања.

"Остало је још питање да регулатори на нивоу сваке државе процијене има ли каквих других законских сметњи. Ако их не буде, онда је отворен пут за билатералну сарадњу осигуравајућих кућа из области ЦЕФТА групе, да међусобно потписују уговоре о пословној сарадњи", подвукао је Зукић.

У складу са Одлуком Заједничког одбора ЦЕФТА 2006. године којом је утврђен редослијед предсједавања ЦЕФТА страна, БиХ у 2011. години предсједава ЦЕФТА Пододбором за техничке и нецаринске баријере у трговини.

Спољнотрговинска комора БиХ је данас организовала састанке радних група за нецаринске техниче баријере, за царине и правила поријекла робе, за пољопривреду и санитарне/фитосанитарне мјере, те Радне групе за осигурање.

Овим састанцима присуствовали су и представници привредних комора Србије, Црне Горе, Хрватске и Македоније.Оставите одговор